Η στήλη μας Καλύτερη Ζωή μαζί με την ομώνυμη καμπάνια της WWF εξηγούν: πόσο νερό χρειάστηκε αυτή η κούπα του καφέ που πίνουμε;
WWF
2 Ιουλίου 2014
Το αποτύπωμα νερού «μαρτυράει» όλες τις εισροές νερού για την παραγωγή ενός κιλού τροφίμου έτοιμου προς κατανάλωση. Αφορά ολόκληρο τον κύκλο ζωής του τροφίμου και μετριέται σε λίτρα νερού ανά κιλό τροφίμου. Είναι ενδιαφέρον ότι οι δείκτες του αποτυπώματος νερού διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τον τρόπο και το σύστημα παραγωγής του κάθε τροφίμου, ενώ είναι ενδιαφέρον ότι το νερό ξεπηδάει από όλα τα «κρυμμένα» στάδια παραγωγής, την ύπαρξη των οποίων σπάνια συνειδητοποιούμε.
Ας πούμε, στο υδατικό αποτύπωμα των ζωικών προϊόντων συμπεριλαμβάνεται η ποσότητα του νερού που απαιτείται για την παραγωγή των ζωοτροφών, ενώ πριν γεμίσουμε μια κούπα καφέ έχουν ήδη καταναλωθεί 140 λίτρα νερού, εκ των οποίων το σημαντικότερο τμήμα, προφανώς, απαιτείται για την καλλιέργεια των κόκκων του καφέ. Η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού ανιχνεύεται στη γεωργία και σε ποσοστό ύψους 70%, ενώ το 92% της καθημερινής κατανάλωσης νερού κάθε ανθρώπου προέρχεται από τη διατροφή. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 3.496 λίτρα ημερησίως και αποκαλείται συνήθως «αόρατο νερό».
Ποια τρόφιμα ανεβαίνουν στο podium της «μαύρης» λίστας; Όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται, τα τρόφιμα που πολλοί από εμάς λατρεύουμε είναι και αυτά που «κατηγορούνται» για το μεγαλύτερο αποτύπωμα νερού. Κρατήσου, επειδή σε αυτά συγκαταλέγεται πρώτη πρώτη η σοκολάτα, που απαιτεί 24.000 λίτρα νερού ανά κιλό, το βοδινό κρέας, που απαιτεί 15.000 λίτρα (κυρίως για την καλλιέργεια και παραγωγή ζωοτροφών) και το τυρί, με 5.000. Ακολουθούν τα υπόλοιπα είδη κτηνοτροφίας εν γένει, το βούτυρο και το ρύζι. Και το πλέον κακό νέο για τους εθισμένους στην καφεΐνη: χρειάζονται 1.100 ολόκληρες σταγόνες νερό για την παραγωγή μόλις μίας σταγόνας καφέ. Στην αντίπερα όχθη, στις τροφές με το μικρότερο αποτύπωμα νερού συμπεριλαμβάνονται τα φρούτα και λαχανικά, η μπίρα που απαιτεί μόλις 300 λίτρα νερό, το τσάι με απαιτούμενα 120 λίτρα νερό και οι πατάτες με αποτύπωμα νερού ύψους 250 λίτρων ανά κιλό. Στο infographic που ετοιμάσαμε μπορείτε να δείτε χρήσιμες πληροφορίες για τρόφιμα που χρησιμοποιούμε καθημερινώς.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται σε 7,3 δισ. ανθρώπους. Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 9 δισ. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για τρόφιμα θα αυξηθεί, αυξάνοντας παράλληλα και τις περιβαλλοντικές πιέσεις στο φυσικό περιβάλλον. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να επιτυγχάνεται η σωστή διατροφή των ανθρώπων με βιώσιμο τρόπο, δηλαδή μέσα από την αλλαγή ορισμένων καθημερινών συνηθειών και την υιοθέτηση καλών πρακτικών. Πώς;
Κυρίως, με το να μην απελπιζόμαστε, αλλά να θυμόμαστε ότι το φαγητό εκτός από απαραίτητο για την επιβίωσή μας είναι και πηγή απόλαυσης και ευζωίας. Όσον αφορά αυτά που πρέπει να κάνουμε, για να μην μπερδευτούμε αλλά και για να μην χρειαστεί να κουβαλάμε πάντα μαζί μας τη λίστα με το αποτύπωμα νερού των τροφίμων, ας έχουμε κατά νου έναν πολύ απλό κανόνα: Συνήθως ό,τι είναι καλό για την υγεία μας είναι καλό και για το περιβάλλον. Μπορούμε να κάνουμε την αρχή μειώνοντας την κατανάλωση γλυκών και φυσικά μειώνοντας κατά μία μερίδα την εβδομάδα το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Έτσι δεν βοηθάμε μόνο το περιβάλλον αλλά και την υγεία καθώς και την τσέπη μας. Και το σημαντικότερο: Ας μην πετάμε ασυναίσθητα και ασύδοτα τρόφιμα που είναι κατάλληλα προς κατανάλωση.
Κάθε φορά που πετιέται ένα τρόφιμο, εκτός από χρήματα πετάμε μαζί του όλη την ενέργεια και το νερό που χρειάστηκε να δώσει ο πλανήτης σε ολόκληρο τον κύκλο της ζωής του.
εμφάνιση σχολίων