0
6
σχόλια
340
λέξεις
VISUALISM

Ο Alvaro Laiz φωτογραφίζει στιγμές από την κρυφή ζωή των τρανσέξουαλ

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
11 Μαρτίου 2014
Οι τρανσέξουαλ στη Μογγολία έρχονται αντιμέτωποι με συμπεριφορές ακραίας βίας και προκατάληψης, οι οποίες δεν καταγγέλλονται γιατί ο νόμος δεν τους προστατεύει. Έτσι οι περισσότεροι από αυτούς αναγκάζονται να κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα. Ο φωτογράφος Álvaro Laiz πέρασε τρεισήμισι μήνες στη Μογγολία το 2011, προσπαθώντας να απαθανατίσει με τον φακό του μικρά δείγματα συμπεριφοράς της κρυμμένης ταυτότητας των τρανσέξουαλ, σε μια χώρα που δεν τους επιτρέπει να εκφραστούν ελεύθερα.

«Η ζωή ενός τρανσέξουαλ στη Μογγολία είναι σαν ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος. Η δουλειά του, η οικογένεια και ο κοινωνικός του περίγυρος γίνονται μέρος αυτής της παράστασης και μένει ένα πολύ μικρό κομμάτι όπου μπορεί να φέρεται όπως θα ήθελε. Είναι παρανοϊκό», λέει ο φωτογράφος.


Από το 2008 η δουλειά του Alvaro Laiz εστιάζει σε περιθωριοποιημένες και καταπιεσμένες μειονότητες, όπως τα ορφανά με HIV στην Ουγκάντα ή τα παιδιά-στρατιώτες στην ίδια περιοχή. Ο φωτογράφος βρέθηκε τυχαία στη Μογγολία, αλλά γρήγορα ασχολήθηκε με το θέμα των τρανσέξουαλ, όταν είδε τι συμβαίνει. «Δεν είμαι φωτογράφος πολεμικού ρεπορτάζ και δεν έχω μεγάλη εμπειρία από μάχες και σκηνές βίας, αλλά η καταπίεση αυτού του είδους είναι το ίδιο βάναυση».

Πολλοί από τους τρανσέξουαλ που φωτογράφισε ο Laiz δουλεύουν σε κλαμπ ή οίκους ανοχής, όπου μόνο εκεί φανερώνουν ποιοι πραγματικά είναι. Άλλοι εργάζονται ως χορευτές μπαλέτου, ξεναγοί ή δάσκαλοι κρύβοντας την αληθινή τους ταυτότητα. Κάποιους τους φωτογράφισε με την παραδοσιακή στολή της βασίλισσας της Μογγολίας, θέλοντας να δώσει ένα πιο λυρικό τόνο στη δουλειά του. «Ήθελα να δείξω πώς είναι οι τρανσέξουαλ, αλλά και πώς βλέπουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Η ταυτότητα ενός ανθρώπου δεν είναι μονοδιάστατη», είπε ο φωτογράφος.

Τελευταία υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνθήκες αλλάζουν κάπως για τους τρανσέξουαλ στη Μογγολία. Πέρυσι μάλιστα γιόρτασαν για πρώτη φορά σε Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Ο Laiz ελπίζει ότι οι φωτογραφίες του θα παίξουν ένα ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. «Πρέπει ο θεατής να καταλάβει ότι και οι τρανσέξουαλ είναι ανθρώπινα πλάσματα που προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους. Δεν είναι κακό αυτό».

εμφάνιση σχολίων