0
1
σχόλια
449
λέξεις
ΖΗΝ

Η στήλη μας Καλύτερη Ζωή και η ομώνυμη εκστρατεία της WWF δίνει συνταγές για να αξιοποιούμε όλα τα τρόφιμα του ψυγείου μας

DOC TV
17 Φεβρουαρίου 2014
Η σπατάλη τροφίμων είναι άγνωστη στους Tip The Chef, οι οποίοι μας προτείνουν γευστικά πιάτα φτιαγμένα με ότι έχουμε στα ντουλάπια και το ψυγείο μας. Ο Βασίλης, ο Fahd και ο Θοδωρής, οι σεφ που συστήνονται ως Tip The Chef, μοιράστηκαν πρόσφατα ιδέες και tips στο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων του WWF. Μότο τους είναι το «δεν πετάμε τίποτα» και μας το υπενθύμισαν με μερικές χρήσιμες συμβουλές, όπως το ότι αντί να πετάξουμε φρούτα και λαχανικά μπορούμε να κάνουμε γευστικά chutneys (γλυκόξινες μαρμελάδες ως συνοδευτικά κυρίων πιάτων). Οι Tip The Chef μοιράζονται μαζί μας τρεις νόστιμες συνταγές.

ΑΛΜΥΡΑ ΣΠΑΓΓΕΤΙ MUFFIN
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 MUFFINS): 200 γρ. περισσευούμενα βραστά μακαρόνια, μία χούφτα τριμμένο τυρί, 4 αυγά, μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χωρίζουμε τον κρόκο και το ασπράδι των αυγών. Σε μπολ βάζουμε τα μακαρόνια, το τριμμένο τυρί, το αλάτι, το πιπέρι και τα βότανα. Προσθέτουμε τα ασπράδια και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Βάζουμε τα μακαρόνια σε 4 φόρμες ψησίματος muffin και γεμίζουμε τα τρία τέταρτα της φόρμας.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον 10 λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε τον κρόκο να μαγειρευτεί ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.


ΟΙ ΥΠΕΡΟΧΟΙ (ΧΘΕΣΙΝΟΙ) ΚΕΦΤΕΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ): 300 γρ. μαγειρεμένο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, 1 αυγό, αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά (όπως κάρυ, κύμινο, πάπρικα), μυρωδικά (όπως ξύσμα λεμονιού, θυμάρι, ρίγανη, εστραγκόν),1 λίτρο λάδι για τηγάνισμα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ DIP (ΓΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΨΑΡΙ): 2 κουταλιές μαγιονέζα, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά ψιλοκομμένη κάπαρη, αλάτι και πιπέρι.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ DIP (ΓΙΑ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΑΡΝΙ): 2 κουταλιές μουστάρδα, 1 κουταλιά μέλι, 1 κουταλιά χυμό πορτοκάλι, θυμάρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ψιλοκόβουμε το κρέας, το προσθέτουμε στο μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτοντας σιγά-σιγά το αλεύρι. Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα αλευριού για να δέσουν τα υλικά. Όταν το μείγμα είναι αρκετά δεμένο το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15 λεπτά και στη συνέχεια σχηματίζουμε κεφτεδάκια. Τα τηγανίζουμε σε προθερμασμένο λάδι μέχρι να ροδίσουν (μην ξεχνάτε το κρέας είναι ήδη μαγειρεμένο και δεν θα χρειαστεί περισσότερο απο 2-3 λεπτά). Για το dip, ανακατεύουμε όλα τα συστατικά μέχρι να ομογενοποιηθούν σε ένα μπολ και σερβίρουμε με τα κεφτεδάκια.


ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΑ ΤΣΙΠΣ: Tip (of) The Chef
Για γρήγορα, εύκολα, υγιεινά και φθηνα chips μπορούμε να κόψουμε
μπαγιάτικη Λιβανέζικη πίτα σε τετράγωνα ή τρίγωνα - ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα θέλουμε - να τα ψεκάσουμε με λίγο λάδι και να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 3-4 λεπτά. Ενισχύουμε τη γεύση προσθέτοντας αλάτι, ρίγανη και πάπρικα.


Διαβάστε επίσης:
εμφάνιση σχολίων