Το αγαπημένο μας γλυκό στις πιο υγιεινές εκδοχές
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
30 Οκτωβρίου 2013
ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ LIGHT -ΕΠΙΚΟ
ΥΛΙΚΑ: 10 κουτ.σουπ. καλαμποκέλαιο ή αγνό παρθένο ελαιόλαδο, 6 κουτ. σουπ. κακάο άγλυκο κοσκινισμένο, 2 φλιτζ. φαρίνα ολικής αλέσεως, 1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα, 2 βανίλιες, 2 κουτ. σουπ. ξίδι, 2 φλιτζ. νερό, 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού μαύρη ζάχαρη, 1 ώριμη μπανάνα πολτοποιημένη, 1 αυγό (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αλείφουμε μια φόρμα για κέικ με λίγο λάδι και στη συνέχεια το αλευρώνουμε καλά. Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το νερό, σε λεκανίτσα ή μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά με σύρμα ή με μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα. Αν θέλουμε πιο αφράτο κέικ, προσθέτουμε και ένα αυγό. Ρίχνουμε τελευταίο το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα. Το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά νερουλό. Το τοποθετούμε στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 45 λεπτά.
ΚΕΪΚ ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΑΥΓΑ
ΥΛΙΚΑ: 1 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη ή 3/4 φλιτζ. φρουκτόζη, 3/4 φλιτζ. καλαμποκέλαιο, 2/3 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού, 1/2 φλιτζ. άγλυκο κακάο, 3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, 1 φλιτζ. νερό, 1 1/2 κουτ. σουπ. ξίδι, 1 1/2 κουτ. σουπ. κονιάκ, 1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα, 1/3 κουτ. γλ. αλάτι, 3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ, 2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μεγάλο μπολ ή λεκανίτσα, βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το κονιάκ, το αλάτι, το ξίδι, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τις βανίλιες, και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Επειδή η σόδα φουσκώνει, προσέχουμε να μη χυθεί. Ύστερα ρίχνουμε στο μείγμα και το νερό. Κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι μας μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Τα ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά με το σύρμα ή με μεγάλο κουτάλι. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160. Ψήνουμε με αέρα για περίπου 35 λεπτά.
ΚΕΪΚ ΣΑΝ ΜΗΛΟΠΙΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΥΡΟ
ΥΛΙΚΑ: 3/4 φλιτζ. αλεύρι, 3/4 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη, 1 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ, 1/2 κουτ. γλ. αλάτι, 2 κουτ. γλ. κανέλα, 3/4 φλιτζ. αμύγδαλα λευκά ή καρύδια, 2 μεγάλα μήλα, 2 αυγά, 2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξεφλουδίζουμε τα μήλα μας και τα κόβουμε σε κυβάκια. Σε μπολ ή λεκανίτσα, ανακατεύουμε το αλεύρι, τις βανίλιες, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε στο μείγμα τα μήλα και τους ξηρούς καρπούς. Φροντίζουμε να ανακατευτούν καλά. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στη φόρμα μας. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να χρυσίσει.
ΚΕΪΚ ΚΑΡΟΤΟ-ΜΠΑΝΑΝΑ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ -ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ 100%
ΥΛΙΚΑ: 3 φλιτζ. φαρίνα ολικής, 3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ, 1 φλιτζ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο, 2/3 φλιτζ. ζάχαρη, 2 βανίλιες, 2 μεγάλα καρότα τριμμένα, 2 ώριμες μπανάνες λιωμένες, 2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, 1 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα καρύδια και το χυμό πορτοκαλιού, μέσα σε μπολ ή λεκανίτσα. Τα χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και την καρυδόψιχα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 και ψήνουμε με αντιστάσεις για περίπου 50-60 λεπτά.
εμφάνιση σχολίων