0
3
σχόλια
451
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Το «γαλατικό» χωριό της Κοπεγχάγης. Τι κάνει τη Freetown Christiania διαφορετική από τις άλλες πόλεις της Δανίας; Τα πάντα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
6 Ιουνίου 2013
1971. Μια νέα κοινότητα γεννιέται μέσα στην Κοπεγχάγη. Οι κάτοικοι γκρεμίζουν τους φράκτες της μόλις και μετά βίας φυλασσόμενης πρώην στρατιωτικής ένωσης και αφήνουν τα παιδιά τους να τη χρησιμοποιούν ως παιδική χαρά. Περιστασιακά, οι άστεγοι κοιμούνται στα άδεια κτίρια. Τελικά, 34 εκτάρια γης κατοικούνται και αυτοδιοικούνται από τους κατοίκους, οι οποίοι μένουν εκεί χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας. Ο δημοσιογράφος Jacob Ludvigsen κάνει γνωστή την ύπαρξη της ανεξάρτητης κοινότητας το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, σε ένα άρθρο στην εφημερίδα Hovedbladet. Στόχος της κοινότητας ήταν να δημιουργηθεί μια νέα, διαφορετική κοινωνία, αυτοδιοικούμενη και τελείως ανεξάρτητη, μέσα στην οποία κάθε μέλος έχει δεσμευτεί για την ευημερία της σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Η σχέση της κοινότητας με την κυβέρνηση της Δανίας ήταν περίπλοκη από την αρχή. Διάφορες διοικήσεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την κάνουν μία από τις «κανονικές» περιοχές της Κοπεγχάγης. Το 2011, κάτοικοι και κυβέρνηση συμφώνησαν: Εκείνοι που ζούσαν εκεί θα αγόραζαν τη γη και θα παρέμειναν στον τόπο, έστω και αν δεν υπήρχαν ούτε συμβάσεις μίσθωσης ούτε ιδιοκτησίας. Μετά από 40 χρόνια, την 1η Ιουλίου 2012, η περιοχή παραδόθηκε επίσημα στους κατόχους / κατακτητές της.

Η αγορά χρηματοδοτήθηκε μέσω μετοχών και ενός δανείου από την κυβέρνηση. Η νέα ιδιοκτησία όμως δεν άλλαξε καθόλου την εσωτερική δομή της ελεύθερης πόλης. Σχεδόν 1.000 άνθρωποι ζουν στην Christiania, που διέπεται από άμεση δημοκρατία. Τα μεγάλα ζητήματα αποφασίζονται στην Κοινή Συνέλευση: από τα γενικά συμφέροντα της κοινότητας μέχρι οι σχέσεις της με την κυβέρνηση της Δανίας. Οι αποφάσεις χρειάζονται τη συναίνεση όλης της ομάδας του Συμβουλίου.


Η πόλη χωρίζεται σε 15 τομείς. Στις συνεδριάσεις, όλοι μαζεύονται για να συζητήσουν τα μικρότερα ζητήματα, κάθε μήνα. Άλλοι φορείς ασχολούνται με τα οικονομικά, άλλοι με μεμονωμένα κτίρια και τη γενική οικονομία. Η πόλη έχει το δικό της νόμισμα, το LON, το οποίο είναι περίπου όσο 50 δανέζικες κορόνες.

Επιπλέον, η κοινότητα έχει αναπτύξει και εσωτερικές υπηρεσίες, όπως νηπιαγωγείο, ταχυδρομείο, αλλά και τους δικούς της νόμους σχετικά με τη βία και την κλοπή. Για παράδειγμα, απαγορεύονται τα πυροβόλα όπλα, τα μαχαίρια, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα σκληρά ναρκωτικά και τα σύμβολα ομάδων μοτοσικλετιστών. Η αγορά κάνναβης είναι ανοιχτή, πράγμα με το οποίο δεν είναι όλοι σύμφωνοι, όμως δεν υπήρξε ποτέ ομοφωνία στην απόφαση να το αλλάξουν.

Η οικονομία της κοινότητας όμως δεν περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο. Αντιθέτως, μέσα από τα σύνορά της «χτυπάει» ακόμα και την παγκόσμια αγορά. Τα ποδήλατα Christiania Bikes πωλούνται σε όλο τον κόσμο, ενώ μια ποικιλία από κλαμπ, καφετέριες και εστιατόρια είναι ανοιχτά προς τους επισκέπτες της, που φτάνουν περίπου το ένα εκατομμύριο το χρόνο.

Σε έναν ιδεατό κόσμο, ονειρευόμαστε πως αυτή η πόλη θα κλωνοποιηθεί. Μπορείτε να δείτε τον επίσημο οδηγό της πόλης εδώ.
 
εμφάνιση σχολίων