0
3
σχόλια
227
λέξεις
ΖΗΝ

Ξεφυτρώνουν μονοήμερα αυτοσχέδια φαγάδικα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
1 Μαρτίου 2013
Τραπεζάκια έξω, σάντουιτς στο πάρκο, σε παγκάκια, πεζοδρόμια, γκαλερί, παραλίες, ακόμα και σε καλάθια που ανεβοκατεβαίνουν από παράθυρα με σκοινιά. Οι δημιουργικοί καλοφαγάδες του κόσμου συναντήθηκαν για να φάνε παρέα και να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Εστιατορίου.

Η μέρα-νέο έθιμο ξεκίνησε στο Ελσίνκι το 2011, όταν πολίτες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν με εναλλακτικό τρόπο το αστικό τοπίο, μετατρέποντάς το σε χώρο κοινωνικοποίησης μετά φαγητού, χωρίς τα εστιατόρια ως μεσάζοντες. Αποφάσισαν λοιπόν να παρακάμψουν τις γραφειοκρατικές ρυθμίσεις και να ανοίξουν τα δικά τους ημερήσια εστιατόρια σε πολλούς αστικούς χώρους σε όλη τη Φινλανδία.

Η Ημέρα Εστιατορίου τρέφει τη σύνδεση της αστυφιλίας και της pop-up κουλτούρας που αγαπάμε, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ασχολούνται με τις πόλεις τους και να βρίσκουν τρόπους να τις αξιοποιούν δημιουργικά. Οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει ένα εστιατόριο, οπουδήποτε, και κάποιες ιδιόμορφες προσπάθειες έχουν ήδη βγει αναπόφευκτα στην επιφάνεια, όπως ένα μπαρ με σάντουιτς που ξεφύτρωσε στο Ελσίνκι, το οποίο σερβίρει μέσα σε ένα ψάθινο καλάθι που ανεβοκατεβαίνει από τον τρίτο όροφο ενός διαμερίσματος.


Αν και είναι μόλις ενός έτους, η νεο-φινλανδική παράδοση των αυτοσχέδιων εστιατορίων έχει επεκταθεί σε 25 χώρες και 131 πόλεις. Στην ιστοσελίδα μπορούμε να βρούμε εύκολα όλα τα pop-up εστιατόρια σε όλες τις χώρες, ενώ μπορούμε επίσης να φτιάξουμε το δικό μας και να το βάλουμε στη λίστα. Η επόμενη Ημέρα Εστιατορίου είναι στις 18 Μαΐου 2013, οπότε έχουμε καιρό να οργανωθούμε.

εμφάνιση σχολίων