Ξεφυτρώνουν μονοήμερα αυτοσχέδια φαγάδικα
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
1 Μαρτίου 2013
Η μέρα-νέο έθιμο ξεκίνησε στο Ελσίνκι το 2011, όταν πολίτες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν με εναλλακτικό τρόπο το αστικό τοπίο, μετατρέποντάς το σε χώρο κοινωνικοποίησης μετά φαγητού, χωρίς τα εστιατόρια ως μεσάζοντες. Αποφάσισαν λοιπόν να παρακάμψουν τις γραφειοκρατικές ρυθμίσεις και να ανοίξουν τα δικά τους ημερήσια εστιατόρια σε πολλούς αστικούς χώρους σε όλη τη Φινλανδία.
Η Ημέρα Εστιατορίου τρέφει τη σύνδεση της αστυφιλίας και της pop-up κουλτούρας που αγαπάμε, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ασχολούνται με τις πόλεις τους και να βρίσκουν τρόπους να τις αξιοποιούν δημιουργικά. Οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει ένα εστιατόριο, οπουδήποτε, και κάποιες ιδιόμορφες προσπάθειες έχουν ήδη βγει αναπόφευκτα στην επιφάνεια, όπως ένα μπαρ με σάντουιτς που ξεφύτρωσε στο Ελσίνκι, το οποίο σερβίρει μέσα σε ένα ψάθινο καλάθι που ανεβοκατεβαίνει από τον τρίτο όροφο ενός διαμερίσματος.