Σοκολατο-εθισμός
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
4 Μαρτίου 2013
ΣΟΚΟΛΑΤΟ-ΑΜΑΡΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ: 1 φλιτζάνι φουντούκια, 340 γραμμ. σοκολάτα γάλακτος κομμένη σε μικρά κομμάτια, 2 κουταλιές της σούπας φυτικό έλαιο, 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη, 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε τα φουντούκια στους 200 βαθμούς πάνω σε χαρτί ψησίματος για περίπου 12 λεπτά. Τα ρίχνουμε σε μια πετσέτα κουζίνας και τρίβουμε με γρήγορες κινήσεις για να φύγουν οι φλούδες. Αφήνουμε να κρυώσουν. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Τρίβουμε στο multi τα φουντούκια μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη σοκολάτα. Χτυπάμε καλά. Τέλος προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Τοποθετούμε και διατηρούμε σε βάζο.
ΥΓΙΕΙΝΗ, ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ, ΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
ΥΛΙΚΑ: 200 γραμμ. μαύρη σοκολάτα, 200 γραμμ. ταχίνι, 1 1/2 κουταλιά της σούπας μέλι, 100 γραμμ. φυσικό χυμό πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Χωρίς να βγάλουμε το κατσαρολάκι από το μάτι, προσθέτουμε το χυμό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Ύστερα το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά. Φυλάσσεται σε βαζάκι, καλύτερα εκτός ψυγείου. Αν θέλουμε να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το φάμε, διότι σκληραίνει.
ΒΟΥΤΥΡΕΝΙΑ, ΚΡΕΜΩΔΗΣ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ
ΥΛΙΚΑ: 2/3 φλιτζανιού γάλα εβαπορέ, 1 φλιτζάνι ασπαρτάμη ή φρουκτόζη, 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου που χρειάζεται βράσιμο, 250 γραμμ. light μαργαρίνη, 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ή φουντούκια τριμμένα σε πούδρα, 6 κουταλιές κακάο ή μία πλάκα σοκολάτα για διαβητικούς τριμμένη στο multi
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε κατσαρολάκι, βάζουμε το γάλα, τη μαργαρίνη, το άνθος αραβοσίτου και το γλυκαντικό. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο. Ύστερα βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το κακάο ή την πλάκα σοκολάτας. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και ύστερα αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Τοποθετούμε σε βάζο και ύστερα στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν το φάμε. Διατηρείται στο ψυγείο.
Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ: ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΙΚΗ
ΥΛΙΚΑ: 200 γραμμ. λευκή σοκολάτα, 70 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη, 100 γραμμ. γάλα φρέσκο ή ινδικής καρύδας, 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη τριμμένη καρύδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μπεν μαρί. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται σε βάζο στο ψυγείο και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη φάμε. Αν, όσο την έχουμε στο ψυγείο, «καθίσει» το βούτυρο στην επιφάνεια, απλώς ανακατεύουμε ξανά.
εμφάνιση σχολίων