0
1
σχόλια
569
λέξεις
ΖΗΝ

Το αντίδοτο στο κρύο, το κρύωμα, τις θερμίδες

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
26 Νοεμβρίου 2012
Οι παρενέργειες του κρύου είναι κάμποσες: άρνηση να εγκαταλείψουμε το πάπλωμα, όρεξη να μασουλάμε συνέχεια και με τις τιμές του πετρελαίου να εκτοξεύονται στον πλανήτη Άρη, μάλλον και άδειες τσέπες. Η λύση για όλα είναι μία: γευστικές σουπίτσες. Εύκολες, γρήγορες, υγιεινές και οικονομικές, δίνουν γευστική ζέστη στο χειμώνα και δεν παχαίνουν.

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ -Οι μανιταροφάγοι μάλλον δε θα διαβάσουν παρακάτω…
ΥΛΙΚΑ: 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 10 λευκά μανιτάρια, 2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο, 2 κ.σ. αλεύρι, 1 φλιτζ. ζωμό λαχανικών, 2 κ.σ. ταμάρι, 2 κ.γ. πάπρικα, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι,1/2 κούπα γάλα σόγιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε για άλλα 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και έπειτα το ζωμό. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Στο τέλος ρίχνουμε το γάλα και αφήνουμε τη σούπα στη φωτιά για περίπου 9-10 λεπτά.


ΡΩΣΙΚΗ ΣΟΥΠΑ ΜΠΟΡΣ -Η κόκκινη θεά του μοσχαριού
ΥΛΙΚΑ: 1 μεγάλη πατάτα, 8 παντζάρια και 2 καρότα, όλα κομμένα σε κύβους, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, 2 φλιτζ. ψιλοκομμένο λάχανο, 10 φλιτζ. ζωμό μοσχάρι, 200 γραμμ. μοσχάρι κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια, 40 γραμμ. βούτυρο, 8 κ.σ. γιαούρτι άπαχο, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τις πατάτες και τα παντζάρια μέσα στο ζωμό για 10 λεπτά. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό και τα λαχανικά. Λιώνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρέας για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα 2 λεπτά. Ύστερα προσθέτουμε το λάχανο, τις ντομάτες, τα καρότα και το ζωμό. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα παντζάρια και βράζουμε για αλλά 10 λεπτά. Η σούπα σερβίρεται ζεστή, προσθέτοντας στο κέντρο του κάθε πιάτου μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι και πασπαλίζοντας με άνηθο.


ΠΑΤΑΤΟΣΟΥΠΑ -Αρέσει ακόμα και στα πιο δύσκολα παιδιά
ΥΛΙΚΑ:
1/2 κιλό πατάτες, 3 φλιτζ. ζωμό κότας, 1 1/2 φλιτζ. αποβουτυρωμένο γάλα, 1 μέτριο κρεμμύδι, 1 κ.σ. βούτυρο, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και λευκό πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια και τρίβουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πατάτες για 2-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ζωμό, το γάλα, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Βράζουμε για 20-25 λεπτά. Σερβίρουμε προσθέτοντας σε κάθε πιάτο λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.


ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ -Ή αλλιώς του πλούσιου ψαρά
ΥΛΙΚΑ:
1 φιλέτο σολομού, 1 λίτρο φρέσκο γάλα, 2 κρεμμύδια, 2-3 καρότα, 2-4 πατάτες, 1 ματσάκι σέλινο, 1/3 λάχανο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε το σολομό για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τον βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, τις πατάτες χοντροκομμένες, το σέλινο και το λάχανο ψιλοκομμένα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ύστερα προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρά. Προσθέτουμε το σολομό, βράζουμε για άλλα 3-4 λεπτά και σερβίρουμε.


ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΡΟΚΦΟΡ -Αναπάντεχη γκουρμεδιά
ΥΛΙΚΑ:
3 1/3 φλιτζ. ζωμό κότας, 1/2 φλιτζ. λευκό κρασί, 1/2 κιλό μπρόκολο, 1 μεγάλη πατάτα σε κυβάκια, ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 100 γραμμ. ροκφόρ, 100 γραμμ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό, αλάτι και λευκό πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την πατάτα, το μπρόκολο ψιλοκομμένο, το κρασί, το ζωμό και το αλατοπίπερο. Βράζουμε για 20 λεπτά και προσθέτουμε το ροκφόρ και το γιαούρτι. Αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Πολτοποιούμε τη σούπα (αν έχουμε μίξερ-ράβδο γίνεται κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα) και σερβίρουμε.

εμφάνιση σχολίων