Εύκολα και εντυπωσιακά ζυμαρικά α λα ιταλικά
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
14 Νοεμβρίου 2012
ΦΕΤΟΥΤΣΙΝΙ ΑΛ ΦΡΕΝΤΟ -ΒΟΥΤΥΡΕΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΩΔΗ
ΥΛΙΚΑ: Ένα πακέτο φετουτσίνι, 100 γραμμ. ανάλατο βούτυρο, ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, μισό φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα και λίγη ακόμα για το σερβίρισμα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τα φετουτσίνι. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν al dente, δηλαδή να «κρατάνε» λίγο. Στο μεταξύ, σε δεύτερη μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε μέχρι να αχνίσει. Βγάζουμε τα φετουτσίνι από την κατσαρόλα και σουρώνουμε. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με τυρί, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε σε ζεσταμένα πιάτα και γαρνίρουμε με μπουκλίτσες παρμεζάνας. Για να φτιάξουμε μπουκλίτσες, τρίβουμε την παρμεζάνα στον τρίφτη του κρεμμυδιού.
ΤΑΛΙΑΤΕΛΛΕΣ ΑΛ ΑΜΑΤΡΙΤΣΙΑΝΑ -ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΑΤΕΣ
ΥΛΙΚΑ: 1 πακέτο ταλιατέλλες, 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 120 γραμμ. πανσέτα κομμένη σε μικρά κυβάκια, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 1/4 κουταλιού σούπας χτυπημένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού, 800 γραμμ. ντομάτες σε χυμό (κονσέρβα) ή φρέσκες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, τριμμένο τυρί πεκορίνο για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε την πανσέτα. Μαγειρεύουμε για τρία περίπου λεπτά, μέχρι να γίνει καφέ. Ύστερα την αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τη βάζουμε σε πιάτο. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σέλινο. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για να μην κολλήσει για περίπου 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κόκκινο πιπέρι και μαγειρεύουμε για ένα ακόμη λεπτό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να είναι σχετικά πηχτή η σάλτσα. Στο μεταξύ βράζουμε τις ταλιατέλλες μέχρι να γίνουν al dente. Σουρώνουμε και τις βάζουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε να πάει παντού, προσθέτουμε έξτρα αλατοπίπερο και σερβίρουμε αμέσως με το τυρί πεκορίνο στην άκρη του πιάτου.
ΛΑΖΑΝΙΑ Α ΛΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ -ΤΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΑΣ
ΥΛΙΚΑ: 12 λαζάνια, 1 καρότο τριμμένο, 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 400 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος, 2 1/2 κούπες ντομάτες ψιλοκομμένες και σουρωμένες, μισό φλιτζάνι ζεστό νερό, μία δόση μπεσαμέλ (σε φακελάκι, φτιαγμένη σύμφωνα με τις οδηγίες), 100 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα, αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά για δέκα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βάζουμε στις άκρες του τηγανιού και προσθέτουμε τον κιμά. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Ανακατεύουμε μαζί με τα λαχανικά και μαγειρεύουμε για άλλα 4 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το νερό και αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά. Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε πυρέξ, στρώνουμε λίγη σάλτσα στον πάτο και από πάνω λίγη μπεσαμέλ. Καλύπτουμε με 4 φύλλα λαζάνια. Προσθέτουμε μια στρώση κιμά και μπεσαμέλ. Συνεχίζουμε με λεπτές στρώσεις λαζάνια-σάλτσα-μπεσαμέλ και τελειώνουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι τα λαζάνια να έχουν κάνει φούσκες στην επιφάνεια και να ροδίσουν.
Καλή μας όρεξη!
εμφάνιση σχολίων