0
1
σχόλια
453
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σαλμάν Ρούσντι μίλησε στη Le Μonde με αφορμή την πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του

ΜΑΡΙΛΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ
25 Σεπτεμβρίου 2012
«Κάτι πήγε λάθος στην καρδιά του Ισλάμ. Είναι πολύ πρόσφατο. Θυμάμαι όταν ήμουν νέος, πολλές πόλεις του μουσουλμανικού κόσμου ήταν κοσμοπολίτικες με σημαντικό πολιτισμό» δήλωσε πρόσφατα μεταξύ άλλων ο Βρετανό-Ινδός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι στη Le Monde. Η συνέντευξη δόθηκε στη γαλλική εφημερίδα με αφορμή την έκδοση της αυτοβιογραφίας του, Ζόζεφ Άντον, στην οποία περιγράφει τα πρώτα εννέα χρόνια της ζωής του από τη στιγμή που θεωρήθηκε εχθρός του Ισλάμ.

Όλα ξεκίνησαν στις 14 Φεβρουαρίου του 1989, όταν μία δημοσιογράφος του BBC του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει ότι είχε επικυρηχθεί με φετβά (θρησκευτικό διάταγμα) από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, για επίθεση στο «Ισλάμ, τον Προφήτη και το Κοράνι». Αφορμή είχε σταθεί το βιβλίο του, Σατανικοί Στίχοι (1988), ένα από τα δύο δημοφιλέστερα έργα του -μαζί με τα Παιδιά του Μεσονυχτίου (1980). Από εκείνη τη στιγμή η ζωή του Ρούσντι μετατρέπεται σε ταινία καταδίωξης, με τον «πρωταγωνιστή» να μετακινείται συνεχώς από υπόγειο σε υπόγειο, περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες, ενώ οι φανατικοί ισλαμιστές έκαιγαν δημοσίως αντίτυπα του «καταραμένου» βιβλίου του και απειλούσαν τη ζωή του.

Μετατράπηκε σε σύμβολο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και το σεβασμό της θρησκευτικής ευαισθησίας, ένας ήρωας πιο βασανισμένος από τους ήρωες του βιβλίου του. «Για μένα είναι τραγικό το πώς αυτός ο πολιτισμός οπισθοδρόμησε σαν ένα τραύμα που προκαλεί κάποιος στον εαυτό του. Το Ισλάμ στο οποίο μεγάλωσα ήταν ανοικτό, με επιρροές από τον ινδουισμό και το σουφισμό, και όχι σαν το σημερινό που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο δε μπορείς να κατηγορείς πια τη Δύση. Αυτό το πιστεύω, αλλά αν υπήρχε έστω το παραμικρό σημάδι ότι η μουσουλμανική κοινότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανοικτή δημοκρατία, θα μπορούσα να αλλάξω γνώμη».

Ο συγγραφέας γεννήθηκε στη Βομβάη από μουσουλμανική οικογένεια. Μέχρι σήμερα έχει λάβει πολλά βραβεία, ανάμεσά τους αυτό του Booker. Η αυτοβιογραφία του, Ζόζεφ Άντον (με ελληνικό υπότιτλο Η Ιστορία Ενός Ψευδώνυμου) οφείλει τον τίτλο της στο ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Ρούσντι τα χρόνια που κρυβόταν από τους φανατικούς ισλαμιστές -και το οποίο είναι μίξη των ονομάτων των δύο αγαπημένων του συγγραφέων, του Τζόζεφ Κόνραντ και του Άντον Τσέχοφ. Το περιοδικό Νew Yorker δημοσίευσε πρόσφατα αποσπάσματα του βιβλίου του, το οποίο έχει αποσπάσει ήδη διθυραμβικές κριτικές, ενώ το BBC ετοιμάζει ειδικό ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα με τίτλο “Imagine”.

Σήμερα ο Ρούσντι ζει στη Νέα Υόρκη και αν και έχει αρχίσει να κάνει δημόσιες εμφανίσεις και να παρουσιάζει τα βιβλία του σε περιορισμένο κοινό, οι Σατανικοί Στίχοι παραμένουν απαγορευμένοι στην Ινδία και ο ίδιος θεωρείται ανεπιθύμητος.

Η αυτοβιογραφία Ζόζεφ Άντον (Η Ιστορία Ενός Ψευδώνυμου) του Σαλμάν Ρούσντι κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Χρήστου Καψάλη και Έλλης Συλογίδου

Πηγή: Le Monde, New Yorker
 

εμφάνιση σχολίων