0
1
σχόλια
239
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ο συντηρητισμός της χώρας κάνει μια πρωτοφανή υποχώρηση και επιτρέπει στις γυναίκες να συμμετέχουν

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
3 Αυγούστου 2012
Μπορεί για τη Δύση να θεωρείται αυτονόητο ότι οι γυναίκες μπορούν να συμμετέχουν σε δημόσιες αθλητικές διοργανώσεις, αλλά για την Σαουδική Αραβία το να επιτρέψει τη συμμετοχή γυναικών αθλητών στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου είναι μια μεγάλη νίκη απέναντι στα συντηρητικά ήθη της χώρας. Κύριος υποστηρικτής της ιδέας ήταν ο ιδιαίτερα προοδευτικός βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος έπρεπε όμως να κάμψει τις αντιστάσεις των συντηρητικών αξιωματούχων και των θρησκευτικών αρχόντων.

Είχαν βέβαια προηγηθεί αιτήματα από οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προς την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ώστε να αποκλειστεί η Σαουδική Αραβία από τους Αγώνες, ακριβώς για τον λόγο της απαγόρευσης των γυναικείων συμμετοχών. Τώρα μένει να βρεθούν αθλήτριες που να πληρούν τις ολυμπιακές προδιαγραφές, μιάς και η μόνες αθλήτριες που ήταν κοντά σε αυτά τα κριτήρια ήταν η Ντάλμα Ρούσντι Μάλχας στο άθλημα της ιππασίας, η Σάρα Ατάρ στα 800 μέτρα στον στίβο και η Γοτζάν Αλί Σεράι Αμπντουλραχίμ Σαρκχανί στο τζούντο.

Ενδεικτικά, για τις απόψεις της «συντηρητικής» μερίδας της Σαουδαραβικής κοινωνίας, το 2009 ένας από τους ανώτερους κληρικούς της χώρας δήλωσε ότι τα κορίτσια δεν πρέπει να ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό γιατί κινδυνεύουν να χάσουν την παρθενιά τους, με την ρήξη του υμένα τους. Πάντως ο βασιλιάς Αμπντάλα κάνει μικρά βήματα μεταρρύθμισης. Βελτιώνει τις συνθήκες εκπαίδευσης των κοριτσιών, τις εργασιακές τους προοπτικές και τους παραχώρησε δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, τις μόνες που γίνονται στην χώρα.

εμφάνιση σχολίων