0
1
σχόλια
379
λέξεις
ΖΗΝ
Χρειάζεται να μάθουμε και να αναγνωρίσουμε αυτό που μας συμβαίνει. Πως; Μας εξηγεί η Διοτίμα, η γυναικεία, μη κερδοσκοπική οργάνωση,  εξειδικευμένη σε ζητήματα φύλου και ισότητας
 
ΦΩΤΟ: UNSPLASH
28 Αυγούστου 2024

«Γνώριζα τι είναι η έμφυλη βία, αλλά όταν μου συνέβαινε δεν το αναγνώριζα». Το να γνωρίζουμε τι είναι η έμφυλη βία, ποια είναι τα δικαιώματά μας, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος μας, τι σημαίνει παραβίαση και συναίνεση είναι σημαντικό. Όμως για να αναγνωρίσουμε αυτό που μας συμβαίνει όταν συμβαίνει, εκτός από τα γνωστικά είναι απαραίτητα και τα βιωματικά και συναισθηματικά εργαλεία.

Όταν μας κακοποιούν είναι πιθανόν να έχουμε μια σειρά από συναισθηματικές αντιδράσεις: πάγωμα, συναισθηματικό μούδιασμα, μπέρδεμα, ισχυρό φόβο, ντροπή, ενοχές. Είμαστε σε σοκ, οπότε δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι κακοποιούμαστε, ή και δεν μπορούμε πάντα να το δεχτούμε, να το παραδεχτούμε, γιατί είναι πονετικό.

Δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι κακοποιούμαστε ή δεν μπορούμε πάντα να το παραδεχτούμε

Πολύ συχνά μάλιστα όταν κακοποιούμαστε εκπαιδευόμαστε να αγνοούμε τον πόνο. Για να αντέξουμε τον προσπερνάμε, τον απαξιώνουμε. Αρχίζουμε να αμφισβητούμε αυτά που νιώθουμε ή δεν τα παρατηρούμε. Αδιαφορούμε. Μπορεί να αρχίσουμε να δουλεύουμε υπερβολικά, να απασχολούμαι το μυαλό μας για να απομακρύνεται από τα δύσκολα συναισθήματα που εμφανίζονται.

«Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στο σώμα και την εμπειρία που βιώνουμε», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Ελένη Χουβαρδά, «να την παρατηρήσουμε και να την εμπιστευτούμε. Άλλωστε όταν κακοποιούμαστε είναι πολύ πιθανό να έχουμε διάφορα σωματικά συμπτώματα ή αδιευκρίνιστους πόνους».

Αν νιώθουμε ότι μας συμβαίνει κάτι τέτοιο ας αναρωτηθούμε: «Τι νιώθω αυτή τη στιγμή;», «Τι συμβαίνει στο σώμα μου;»; «Γιατί είμαι τόσο σφιγμένη και τρέμω;», «Γιατί έχω μια αίσθηση συνεχόμενης αγωνίας και φόβου;», «Γιατί περπατάω συνέχεια με σκυμμένο το κεφάλι;». Απαντώντας με ειλικρίνεια είναι πολύ πιθανό να καταλάβουμε ότι βιώνουμε παραβιαστικές ή και κακοποιητικές συμπεριφορές. Σε αυτή την περίπτωση αναζήτησε ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, λέει η Διοτίμα, η γυναικεία, μη κερδοσκοπική οργάνωση εξειδικευμένη σε ζητήματα φύλου και ισότητας

Αναζήτησε ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, κάλεσε την Διοτίμα https://diotima.org.gr/ ή λάβε υποστήριξη εξ αποστάσεως:
-Αττική: Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00–18:00, 210 3244380 ή στείλε στο [email protected].
-Κεντρική Μακεδονία: Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00–14:00, 2310 534445 ή στείλε μέιλ στο [email protected]
-Εξ αποστάσεως: Οι υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παρέχονται και εξ αποστάσεως για γυναίκες σε όλη την Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης:
Αυτό είναι βιασμός;

Παιδεραστία: Θύτες υπεράνω υποψίας και μια κοινωνία σε άρνηση

 

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν 

 

εμφάνιση σχολίων