0
1
σχόλια
405
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Πάντα μπορεί να μάθει κάτι η Δύση από την υπέροχη Ιαπωνία (γνώμη μας)
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ | UNSPLASH
26 Απριλίου 2024
Η διαρκής αύξηση δημοτικότητα της Ιαπωνίας στους τουρίστες έχει συνέπειες καθώς η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, όπως και τόσες άλλες, προσπαθεί να εξισορροπήσει τα οφέλη του τουρισμού με τον αντίκτυπο στην καθημερινότητα των κατοίκων και στο περιβάλλον. Η Ιαπωνία δοκιμάζει ένα μίγμα πολιτικής, δείχνοντας σεβασμό και μέτρο σε όλες τις πλευρές του προβλήματος και όπου χρειάζεται περιορίζει τους επισκέπτες, ώστε οι κάτοικοι, η φύση, τα ζώα και τα μνημεία να μην υποφέρουν.

Πρόσφατα, για παράδειγμα, οι τουρίστες απαγορεύτηκαν από ορισμένους δρόμους στη διάσημη ιστορική συνοικία Gion του Κιότο, όπου παραδοσιακά στεγάζονται τα τεϊοποτεία και όπου εργάζονται οι Γκέισες Geiko και οι Maiko (μαθητευόμενες Geiko), και το μέτρο αποφασίστηκε λόγω «αντικοινωνικής συμπεριφοράς» των επισκεπτών. Με λίγα λόγια οι τουρίστες παρενοχλούν τις Γκέισες ενώ οι Japan Times αναφέρουν ότι σε μία έσκισαν το κιμονό ενώ σε μια άλλη έκαψαν με τσιγάρο το γιακά του κιμονό της! Να υπογραμμίσουμε ότι οι Γκέισες δεν είναι πόρνες όπως θέλουν να πιστεύουν οι δυτικοί αλλά αποτελούν πολύτιμο μέρος της παράδοσης και «είδος» προς εξαφάνιση.

Το Κιότο εξετάζει επίσης ειδικές τουριστικές διαδρομές λεωφορείων εξπρές, που θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στα εμβληματικά σημεία της πόλης, προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός, να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των τοπικών ΜΜΜ για τους κατοίκους, αλλά και να διευκολύνουν τους ταξιδιώτες.

Οι Ιάπωνες αντιμετωπίζουν ήδη τη ρύπανση με νέα τέλη σε δημοφιλείς προορισμούς όπως για παράδειγμα στην αναρρίχηση μονοπατιών του όρους Φούτζι, προκειμένου να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι τουρίστες, να μεγιστοποιηθεί η ασφάλεια αλλά και να καταπολεμηθεί ο ενοχλητικός συνωστισμός.

Υψηλότερες τιμές για τους τουρίστες σε μνημεία και αξιοθέατα εξετάζονται επίσης ενώ τα πιο διάσημα πολιτιστικά σημεία στην Ιαπωνία έχουν πάρα πολύ χαμηλό κόστος (ο διάσημος χρυσός ναός Kinkaku-ji του Κιότο π.χ. έχει είσοδο 2,50 ευρώ περίπου). Το πιο πιθανό είναι πως η Ιαπωνία θα διατηρήσει τις χαμηλές τιμές για τους κατοίκους της και θα υπάρξουν αυξήσεις στους τουριστικούς φόρους, γιατί «είναι οι τουρίστες που προσθέτουν κόστος στους προυπολογισμούς των αξιοθέατων».

Τέλος η περιοχή Iriomote, στην Okinawa, περιόρισε τους επισκέπτες σε 1.200 την ημέρα προκειμένου να προστατεύσει τον βιότοπο των αγριόγατων Iriomote, του γοητευτικού απειλούμενου είδους του νησιού.


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Είσοδος πέντε ευρώ για την Βενετία
Murray Cox: Airbnb, στη δίνη του τουρισμού
Τα ελληνικά νησιά που λένε όχι σε ξαπλώστρες και jet-ski
Σώστε τους Κέδρους
Ma σημαίνει ένα κενό που είναι γεμάτο δυνατότητες


 
εμφάνιση σχολίων