Από τον Ανδρέα Κοσιάρη
Οι δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή (γιατρού και καθηγητή ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ) Σπύρου Πνευματικού έδειξαν ξανά την κατεύθυνση στην οποία επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία να οδηγήσει τον χώρο της υγείας — την κατεύθυνση της αμερικανοποίησης.DOCTV.GR | UNSPLASH
9 Ιουνίου 2023
Φέρνοντας ως παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο καθηγητής Πνευματικός, που έχει θητεύσει στις ΗΠΑ σε ακαδημαϊκά αλλά και κλινικά πόστα, μίλησε για «αξιολόγηση πράξεων» και «πράγματα (…) που δεν χρειάζονται να γίνουν», σύμφωνα με την «αναλογία κόστους-οφέλους».
Έπειτα από τη δίκαιη κατακραυγή, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ με ανάρτησή του στο Facebook, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως τα λεγόμενά του «παρερμηνεύθηκαν» και πως ήταν τμήμα μιας «συζήτηση(ς) επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ» στην οποία είχε «περιορισμένο χρόνο για να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα».
Ας δούμε μερικούς από τους ισχυρισμούς του καθηγητή Πνευματικού, ξεκινώντας από τη δικαιολόγησή του. Προεκλογικές «καθαρά επιστημονικές συζητήσεις». Θα πρέπει αρχικά να ξεκαθαριστεί πως η συζήτηση του κ. Πνευματικού δεν ήταν «επιστημονικού καθαρά χαρακτήρα». Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ήταν προσκεκλημένος να μιλήσει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ως τέτοιος, υποψήφιος βουλευτής. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και αυτός ο ρόλος του υπερέχει κάθε άλλου στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είναι άλλωστε κάτι που κάνει ξεκάθαρο και η εισαγωγή του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, Άρη Πορτοσάλτε, ο οποίος δεν παρουσιάζει τον κ. Πνευματικό πρώτα ως γιατρό και καθηγητή, κι έπειτα ως υποψήφιο βουλευτή, αλλά το αντίστροφο.
Το γεγονός ότι ο κ. Πνευματικός είναι γιατρός και καθηγητής δεν είναι αδιάφορο — η συζήτηση όντως αφορά θέματα γύρω από την υγεία. Όμως ο κ. Πνευματικός δεν κλήθηκε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα κάποιος επιστημονικής έρευνας ή να σχολιάσει ως επιστήμων κάποιο ιατρικό θέμα. Κλήθηκε να παρουσιάσει τις απόψεις του και τις απόψεις του κόμματός του για την υγεία. Η συζήτηση είναι εκ των πραγμάτων πρώτιστα πολιτική κι έπειτα επιστημονική. Η προσπάθεια του κ. Πνευματικού να «βάψει» τη συζήτηση ως «επιστημονικού καθαρά χαρακτήρα» αποτελεί μια παραπλανητική δικαιολόγηση.
Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για τον «περιορισμένο χρόνο» που ισχυρίστηκε ότι είχε για αυτή τη συζήτηση. Το σύνολο της συζήτησης του υποψήφιου βουλευτή με τον Άρη Πορτοσάλτε ήταν λίγο λιγότερο από 29 λεπτά. Ολόκληρη η κουβέντα κινήθηκε γύρω από το Σύστημα Υγείας — μπορεί κατά στιγμές να επικεντρώθηκε σε επιμέρους ζητήματα πέριξ αυτού του θέματος, αλλά δεν εξόκειλε ούτε στιγμή από το γενικό πλαίσιο. Ο περιορισμός τον οποίο επικαλείται ο κ. Πνευματικός σίγουρα δεν είναι τόσο ασφυκτικός όσο τον παρουσιάζει. Όσο για το αν τα λόγια του «παρερμηνεύθηκαν», θα πρέπει να τα κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά.
Οι «ξύπνιοι» Αμερικανοί. Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ χρησιμοποίησε τη θητεία του στις ΗΠΑ ως παράδειγμα για το τι πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα σε σχέση με το κόστος της υγείας. Στο επίμαχο απόσπασμα είπε, επί λέξει:
«Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Γιατί ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν».
Η Αμερική είναι όντως ένα «τρομακτικό παράδειγμα», αλλά όχι για τους λόγους που ισχυρίζεται ο κ. Πνευματικός.
Γιατί «τόσο ακριβό»; Δεν είναι απίθανο, όταν πήγε στην Αμερική ο κ. Πνευματικός όντως η πρώτη κουβέντα που άκουσε να ήταν για το κόστος του αμερικανικού συστήματος υγείας. Το κόστος της υγείας στις ΗΠΑ ξεκίνησε να ανεβαίνει ραγδαία σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη από το 1980. Όμως, όπως έχουν επανειλημμένα εξηγήσει ειδικοί στον τομέα, ο λόγος που το αμερικανικό σύστημα ήταν «τόσο ακριβό» δεν είναι γιατί «όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο και γινόντουσαν τα πάντα για όλους», όπως ισχυρίστηκε ο κ. Πνευματικός.
Όπως εξηγούσε προ μερικών ετών σε άρθρο του στους New York Times ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Όστιν Φρακτ, ήταν η απορρύθμιση στον χώρο της υγείας, κομμάτι της γενικότερης απορρύθμισης που εφάρμοσε ο πρόεδρος Ρίγκαν τη δεκαετία του 1980, που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. «Κερδοσκοπικές εταιρείες, με ιδιοκτήτες επενδυτές, οδηγούμενες από μετόχους, έγιναν για πρώτη φορά κοινός τόπος στην παροχή υγείας. Επικεντρώθηκαν στη μεγιστοποίηση των εσόδων και των κερδών, όχι στον έλεγχο κόστους».
Ο κ. Πνευματικός, λοιπόν, κάνει λάθος στα αίτια που ισχυρίζεται ότι «ανακάλυψαν» οι Αμερικανοί για το μεγάλο κόστος. Μήπως όμως έχει δίκιο για τη λύση;
Όπως τα εμφανίζει ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, θα έπρεπε το πρόβλημα να έχει λυθεί. Η «σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν», αυτό το «cost benefit ratio», θα έπρεπε να είχε μειώσει το κόστος της υγείας στις ΗΠΑ, σωστά;
Λάθος, διότι οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν η χώρα με τα μεγαλύτερα κατά κεφαλή ιατρικά έξοδα σε σύγκριση με χώρες ανάλογου εισοδήματος. Το 2021 είχαν σχεδόν διπλάσιο κόστος από την επόμενη χώρα, τη Γερμανία (12.914 και 7.383 δολάρια αντίστοιχα).