0
1
σχόλια
791
λέξεις
ΖΗΝ
Το αγαπημένο φαγητό του χειμώνα και πως θα το φτιάξετε μαμαδένιο
 
DOCTV.GR
18 Οκτωβρίου 2021
Ζεματίστε το λάχανο μην το βράζετε. Αν το λάχανο σας είναι πολύ τρυφερό, μπορείτε να χαράξετε, κυκλικά, το σκληρό κοτσάνι στη βάση του, να το διαχωρίσετε από το υπόλοιπο κεφάλι, να βάλετε το λάχανο σε ένα μεγάλο μπολ  και να το περιχύσετε με όσο βραστό νερό χρειάζεται για να το καλύψει. Θα το αφήσετε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαραθεί. Θα το στραγγίξετε και για να ξεχωρίσετε τα φύλλα από το «κεφάλι» θα βυθίσετε, κυκλικά, το μαχαίρι σας γύρω από το κοτσάνι στη βάση του και θα αφαιρέσετε έναν μικρό και σκληρό «κώνο» που κρατάει τα φύλλα, ενωμένα. Στη συνέχεια, θα βγάλετε ένα-ένα τα φύλλα, χωρίς να τα διαλύσετε και τα ισιώνετε για να τα διπλώστε πιο εύκολα.

Παγώστε το, μην το ζεματάτε. Αποβραδίς ολόκληρο το λάχανο στην κατάψυξη. Νωρίς, το επόμενο πρωί, το βγάζουμε και το αφήνει μέχρι να ξεπαγώσει. Μπορεί όταν το βγάλετε από την κατάψυξη τα φύλλα του να σας φανούν κάπως μαραμένα. Θα είναι όσο εύκαμπτα χρειάζεται για να τα τυλίξετε, χωρίς να σκίζονται. Και, το βασικότερο, θα έχετε γλυτώσει το βράσιμο, δηλαδή το πλύσιμο μιας ευμεγέθους κατσαρόλας, λίγο το έχετε;

Πως θα διπλώσετε και πως θα στρώσετε τους λαχανοντολμάδες. Βάζετε περίπου 2 κουταλιές σούπας από του μείγμα της γέμισης λίγο πάνω από τη μέση του λαχανόφυλλου. Διπλώνετε γυρνώντας πρώτα τις δύο πλευρές, δεξιά κι αριστερά σας, προς τα μέσα και τυλίγετε σφιχτά το κενό φύλλο, ρολάροντας προς τα πάνω. Το τοποθετείτε με ένωση προς τα κάτω στον πάτο μιας κατσαρόλας, που θα έχετε στρώσει με κομμάτια από «φθαρμένα» φύλλα, ακατάλληλα για τύλιγμα και επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία, αραδιάζοντας κυκλικά ή ακτινωτά τους ντολμάδες στην κατσαρόλα. Αν θέλετε να είστε σίγουροι πως δεν θα ανοίξουν οι λαχανοντολμάδες σας, στερεώνετε όσους δεν τυλίξατε τέλεια με οδοντογλυφίδες. Όσοι έχετε χρόνο και διάθεση, μην αρκεστείτε στα ρολάκια. Τυλίξτε μερικούς σε τριγωνάκια κι άλλους σε μικρούς σαλίγκαρους. Όταν θα τους βάλετε πια στην πιατέλα για να τους σερβίρετε θα έχουν ένα... επιπλέον σκέρτσο.

Μην ξεχάσετε να τους πατικώσετε με ένα πιάτο ή με το καπάκι μιας μικρότερης κατσαρόλας από αυτήν που χρησιμοποιήσατε, το οποίο θα τους κρατήσει σταθερούς την ώρα του μαγειρέματος.

Υλικά για 13 - 15 μερίδες περίπου

Συστατικά
Για τους λαχανοντολμάδες
• 1 λάχανο, μεγάλα
• αλάτι
• 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
• 200 γρ. ρύζι καρολίνα
• 1/2 κ.γ. κύμινο
• 1 κρεμμύδι
• 1 σκ. σκόρδο
• 1/3 ματσάκι άνηθο
• 1/3 ματσάκι δυόσμο
• 1/3 ματσάκι μαϊντανό
• 3 κλ. δεντρολίβανο
• πιπέρι
• 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα
• 70 γρ. βούτυρο
• 70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 700 γρ. νερό
• 1 κύβο κότας Maggi
• ξύσμα λεμονιού, από 1-2 λεμόνια
• χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια
• πιπέρι
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα
• 1/2 ματσάκι άνηθο
• 1 κ.γ. ελαιόλαδο
• φέτες λεμόνι
• πιπέρι

Για τους λαχανοντολμάδες
• Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό στη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσει.
• Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το βάζουμε στην κατσαρόλα με την πλευρά του κοτσανιού προς τα κάτω. •Πετάμε το κοτσάνι.
• Με μια κουτάλα αφαιρούμε αργά και προσεκτικά τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 10-15 λεπτά μέχρι να βγάλουμε όλα τα φύλλα.
• Μεταφέρουμε τα φύλλα σε ταψί για να στραγγίξουν και να κρυώσουν.

Για τη γέμιση
• Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι και το κύμινο.
• Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο μπολ με τον κιμά.
• Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό και τα βάζουμε στο μπολ. Κρατάμε το κοτσάνια τους στην άκρη.
• Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Για τη σύνθεση
• Παίρνουμε τα κοτσάνια από τα μυρωδικά και τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
• Καλύπτουμε τα κοτσάνια με 2-3 φύλλα από το λάχανο. •Ιδανικά θα πρέπει να βάλουμε τα πιο μικρά ή τα σπασμένα φύλλα.
• Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και κόβουμε το κεντρικό νεύρο με ένα μαχαίρι, Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση και τυλίγουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
• Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα. Φροντίζουμε να μην έχουν κενό ανάμεσά τους για να μην ανοίξουν την ώρα που θα βράζουν.
• Καλύπτουμε με λίγα φύλλα από λάχανο και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τους κρατήσουμε σταθερούς.
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι το ύψος του πιάτου.
• Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 1 ½ ώρα.
• Όση ώρα βράζουν, αν χρειαστεί, ανανεώνουμε το νερό.
• Θέλουμε πάντα το νερό να είναι στο ύψος του πιάτου.

Για τη σάλτσα
• Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
• Μόλις λιώσει βάζουμε το αλεύρι και σοτάρουμε.
• Προσθέτουμε σε δόσεις το νερό ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
• Προσθέτουμε τον κύβο, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Για το σερβίρισμα
• Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω από τους λαχανοντολμάδες, βάζουμε άνηθο ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, φέτες από λεμόνι, πιπέρι και σερβίρουμε.
 

Tα μυστικά για την επιτυχία από την Θάλεια Τσιχλάκη fnl-guide


 
εμφάνιση σχολίων