0
1
σχόλια
322
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Η μεροληψία υπέρ των φιλοκυβερνητικών μέσων εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πραγματικά την ελευθερία των ΜΜΕ»
 
DOCTV.GR
14 Οκτωβρίου 2021
Η σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με τα ΜΜΕ και η κριτική που της ασκείται, γίνεται θέμα στην αυστριακή Der Standard. Έπειτα από την παραίτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στη σκιά σκανδάλου διαφθοράς για χειραγωγούμενες δημοσκοπήσεις,η αυστριακή εφημερίδα Der Standard εστιάζει στην στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση σχετικά με την «αμφιλεγόμενη πολιτική της για τα ΜΜΕ». Το θέμα αναπαράγεται και από την ελληνόφωνη Deutche Welle.

«Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι διέθεσε πάρα πολλά χρήματα σε φιλικά διακείμενα ΜΜΕ παρεμποδίζοντας επικριτικά μέσα από την πρόσβαση σε χρηματοδότηση» αναφέρει στην Der Standard ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος.

Το δημοσίευμα της Der Standard αναφέρεται στη «λίστα Πέτσα» του 2020 και αφορούσε σε ΜΜΕ, που επιλέχθηκαν για την εκστρατεία ενημέρωσης του κορωνοϊού. «Η λίστα, που πήρε το όνομά της από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, περιείχε μια σειρά φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση εφημερίδων, ενώ αποκλείονταν άλλες σημαντικές αλλά επικριτικές εφημερίδες».

«Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο στην Ελλάδα. Έχει κανείς την αίσθηση ότι αυτό που έκανε ο Κουρτς στην Αυστρία  δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα». Σχολιάζει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστήμιου.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην κριτική που ασκεί το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), σύμφωνα με το οποίο η 18σέλιδη λίστα με 1.232 ελληνικά ΜΜΕ περιελάμβανε και «200 στοσελίδες που δεν ήταν καταχωρημένες στα μητρώα διαδικτυακών ΜΜΕ, ενώ κάποιες εξ αυτών ήταν ανύπαρκτες, ανενεργές ή επρόκειτο για σκοτεινά μπλογκ με καθόλου ή ελάχιστους αναγνώστες».

«Τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ που θα λάμβαναν κρατική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέχουν πολύ από την αντικειμενικότητα ή τη δικαιοσύνη. Στην καλύτερη περίπτωση ήταν αυθαίρετα και στη χειρότερη είχαν σχεδιαστεί για να τιμωρήσουν ΜΜΕ που αναφέρονται αρνητικά στην κυβέρνηση. Αυτή η μεροληψία υπέρ των φιλοκυβερνητικών μέσων εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πραγματικά τον πλουραλισμό και την ελευθερία των ΜΜΕ».
 
εμφάνιση σχολίων