0
1
σχόλια
539
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Το ανθρώπινο τεχνούργημα του κόσμου διαχωρίζει την ανθρώπινη ύπαρξη απ’ όλο το απλώς ζωικό περιβάλλον, αλλά η ίδια η ζωή βρίσκεται έξω από αυτό τον τεχνητό κόσμο»
 
DOCTV.GR
12 Ιουλίου 2021
Η Γη είναι η πεμπτουσία της ανθρώπινης κατάστασης, και η γήινη φύση, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, ενδέχεται να είναι η μοναδική στο σύμπαν που μπορεί να προσφέρει στα ανθρώπινα όντα ένα ενδιαίτημα όπου να μπορούν να κινούνται και να αναπνέουν χωρίς προσπάθεια και χωρίς ειδικό εξοπλισμό ή ένα τεχνητό περιβάλλον, δηλαδή χωρίς ανθρώπινα τεχνουργήματα.

Το ανθρώπινο τεχνούργημα του κόσμου διαχωρίζει την ανθρώπινη ύπαρξη απ’ όλο το απλώς ζωικό περιβάλλον, αλλά η ίδια η ζωή βρίσκεται έξω από αυτό τον τεχνητό κόσμο, και μέσω της ζωής ο άνθρωπος παραμένει συνδεδεμένος με όλους τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Εδώ και αρκετό καιρό γίνονται πάμπολλες επιστημονικές προσπάθειες για να γίνει και η ζωή «τεχνητή», για να κοπεί ο τελευταίος δεσμός που καθιστά ακόμη και τους ανθρώπους παιδιά της φύσης.

Ακριβώς η επιθυμία απόδρασης από τη φυλακή της Γης εκδηλώνεται επίσης με την απόπειρα να δημιουργηθεί ζωή στον δοκιμαστικό σωλήνα, με το εγχείρημα να αναμειχθεί «κάτω από το μικροσκόπιο παγωμένο γεννητικό πλάσμα ανθρώπων αποδεδειγμένης ικανότητας, για να παραχθούν ανώτερα ανθρώπινα όντα» και «για να τροποποιηθεί το μέγεθος, το σχήμα και η λειτουργία [τους]»· και υποπτεύομαι πως η επιδίωξη να επεκταθεί το ανθρώπινο προσδόκιμο ζωής πολύ πέρα από το όριο των εκατό ετών διέπεται επίσης από την επιθυμία απόδρασης από την ανθρώπινη κατάσταση.


O μελλοντικός άνθρωπος, τον οποίο οι επιστήμονες μας λένε ότι θα παραγάγουν μέσα σε εκατό χρόνια, μοιάζει να συνιστά μια εξέγερση ενάντια στην ανθρώπινη ύπαρξη 

Αυτός ο μελλοντικός άνθρωπος, τον οποίο οι επιστήμονες μας λένε ότι θα παραγάγουν μέσα σε εκατό χρόνια, μοιάζει να συνιστά μια εξέγερση ενάντια στην ανθρώπινη ύπαρξη όπως του έχει προσφερθεί ως δεδομένη, ως δώρο από το πουθενά (μιλώντας από κοσμική σκοπιά), το οποίο επιθυμεί ναανταλλάξει, θα λέγαμε, με κάτι που έχει φτιάξει ο ίδιος.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφισβήτησης της ικανότητάς μας να επιτύχουμε μια τέτοια ανταλλαγή, όπως δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφισβήτησης της ικανότητάς μας να καταστρέψουμε κάθε οργανική ζωή πάνω στον πλανήτη.

Το ερώτημα είναι απλώς αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη νέα επιστημονική και τεχνική γνώση μας σε αυτή την κατεύθυνση, και πρόκειται για ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί με επιστημονικά μέσα· πρόκειται για ένα πολιτικό ερώτημα πρώτου μεγέθους και άρα δεν μπορούμε να αφήσουμε την απάντησή του ούτε στους επαγγελματίες επιστήμονες ούτε στους επαγγελματίες πολιτικούς.
 

Απόσπασμα από το βιβλίο της Χάνα Άρεντ Η Ανθρώπινη Κατάσταση, εκδ. Πατάκη. Η Χάνα Άρεντ (14 Οκτωβρίου 1906-4 Δεκεμβρίου 1975) ήταν Γερμανοαμερικανίδα εβραϊκής καταγωγής, πολιτική επιστήμονας και φιλόσοφος. Γεννήθηκε από κοσμική γερμανοεβραϊκή οικογένεια στη Γερμανία. Σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ. Παντρεύτηκε τον Günther Anders και αργότερα τον μαρξιστή Heirich Blücher, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια σύντροφός της και επηρέασε καταλυτικά τον πολιτικό της στοχασμό. Με την άνοδο του ναζισμού κατέφυγε στη Γαλλία και, μετά την εισβολή των Γερμανών στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, όπου ασχολήθηκε με την πανεπιστημιακή διδασκαλία και τη συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων. Έγραψε πολλά έργα πολιτικής φιλοσοφίας σχετικά με τον ολοκληρωτισμό και τον αντισημιτισμό καθώς και μελέτες για το εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Από τα πιο γνωστά της έργα είναι: Η ανθρώπινη κατάσταση, Το ολοκληρωτικό σύστημα, Για την Επανάσταση, Η Πολιτική Φιλοσοφία του Καντ, Περί Βίας.
 

Διαβάστε επίσης:
Χάνα Άρεντ: Η κοινοτοπία του κακού
Άρεντ: Η ανθρώπινη κατάσταση
εμφάνιση σχολίων