0
1
σχόλια
650
λέξεις
ΖΗΝ
Ένα πράγμα τη φορά για καλύτερα αποτελέσματα αλλά και υγεία
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
5 Ιανουαρίου 2023
Το να κάνουμε μόνο ένα πράγμα τη φορά πλέον μας φαίνεται τουλάχιστον ως χάσιμο χρόνου. Με τις ώρες της ημέρας να μη μας φτάνουν, αλλά και με τη δύναμη της συνήθειας, κάνουμε multi tasking όλη την ώρα: στέλνουμε μηνύματα ενώ περπατάμε στο δρόμο, μιλάμε στο τηλέφωνο ενώ μαγειρεύουμε, καθαρίζουμε τα email μας την ώρα της σύσκεψης. Όμως δεν είμαστε η θεά Κάλι και οι έρευνες δείχνουν ότι τελικά ίσως αυτό δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό όσο πιστεύουμε, ενώ μπορεί ακόμα να είναι και επιβλαβές για την υγεία μας. Ιδού 8 λόγοι για τους οποίους καλό θα ήταν να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που εργαζόμαστε ή κοινωνικοποιούμαστε -και να κόψουμε ταχύτητα.

ΤΟ MULTI TASKING ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΕΙ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ: Διότι τις περισσότερες φορές, απλώς εναλλάσσουμε τις λειτουργίες. Δηλαδή τσεκάρουμε κάτι στον υπολογιστή μας και μετά απαντάμε στην ερώτηση που μας κάνει ο διπλανός μας. Ουσιαστικά ακροβατούμε ανάμεσα στις 2 λειτουργίες και απλώς τρελαινόμαστε και κουράζουμε το μυαλό μας. Επίσης αυτό μας τρώει και περισσότερο χρόνο, διότι κάθε φορά που μεταπηδούμε από τη μία εργασία στην άλλη, χρειαζόμαστε έξτρα χρόνο για να ξαναβρούμε τη συγκέντρωσή μας μετά τη διακοπή -πράγμα που όσο μεγαλώνουμε επιδεινώνεται κιόλας. Άρα μας επιβραδύνει. Επίσης μας εμποδίζει πολλές φορές να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας, αφού εξαντλούμαστε από τις συνεχείς διακοπές.

ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΑΖΙ = ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ: Οι ειδικοί εκτιμούν πως το να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 40% απώλεια παραγωγικότητας και να αυξήσει τα λάθη και στις εργασίες, ειδικά αν μία ή περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες απαιτεί πολλή κριτική σκέψη.

TO MULTI TASKING ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΓΧΟΣ: Όταν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνιας μέτρησαν τους καρδιακούς παλμούς των εργαζομένων με και χωρίς συνεχή πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν σταθερή ροή μηνυμάτων βρίσκονταν σε μια αέναη κατάσταση «υψηλού συναγερμού». Το αντίθετο συνέβη σε όσους δεν έχουν συνεχή πρόσβαση στα email τους. Άρα λιγότερο multi tasking σημαίνει λιγότερο άγχος.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ = ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΖΩΗ: Έρευνα του Western Washington University το 2009 αποκάλυψε το εξής: οι άνθρωποι που είναι απασχολημένοι με δύο εργασίες ταυτόχρονα δε βλέπουν καν προφανή πράγματα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά τους. Συγκεκριμένα, το 75% των φοιτητών κολεγίου που περπάτησαν σε μια πλατεία πανεπιστημιούπολης ενώ μιλούσαν ταυτόχρονα στα κινητά τους τηλέφωνα, δεν παρατήρησαν έναν κλόουν ο οποίος έκοβε βόλτες με το μονόκυκλό του εκεί δίπλα. Οι ερευνητές το αποκαλούν inattentional blindness (μη ηθελημένη τύφλωση), παρατηρώντας ότι ακόμη και αν οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων θεωρητικά κοιτούσαν το περιβάλλον γύρω τους, στην πραγματικότητα ο εγκέφαλός τους δεν το κατέγραφε.

ΤΟ MULTI TASKING ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ:  Κι αυτό γιατί απαιτεί πολλή «μνήμη εργασίας» ή προσωρινή αποθήκευση του εγκεφάλου, σε πιο απλή γλώσσα. Και όταν η μνήμη εργασίας εξαντλείται, επηρεάζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε δημιουργικά, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

ΤΟ MULTI TASKING ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Κι εκεί που το ζευγάρι συζητά, ο ένας από τους δύο τσεκάρει την οθόνη του κινητού του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει από την αίσθηση πως μας έχουν γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια μέχρι και καβγά για τους πιο θερμόαιμους. Συναισθήματα σαν κι αυτά διαιωνίζονται μέσα μας και δημιουργούν θέματα στη μετέπειτα πορεία της σχέσης. Οπότε ας κλείσουμε τα κινητά μας στο σπίτι ή ας δώσουμε την αμέριστη προσοχή μας στις συζητήσεις με τους ανθρώπους μας.

ΤΟ MULTI TASKING ΠΑΧΑΙΝΕΙ: Όταν τρώμε μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή, ο εγκέφαλος μπορεί να αργήσει να δώσει σήμα πως το στομάχι χόρτασε. Οπότε ας κάνουμε ένα διάλειμμα να απολαύσουμε την κάθε μπουκιά.

ΤΟ MULTI TASKING ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ: Οδήγηση και ομιλία ή μηνύματα στο κινητό δεν κάνουν καλό ντουέτο. Λογικό. Επίσης όποιος περπατά στους ελληνικούς δρόμους, ξέρει πολύ καλά το πόσο εύκολο είναι να βρεθεί αγκαλιά με μια γιγαντιαία λακκούβα, αν δεν προσέχει πού πατάει.


Διαβάστε επίσης:
12 κακές συνήθειες για την ψυχική μας υγεία
ΕΡΕΥΝΑ: H σημασία του να αγκαλιάζεις στην ψηφιακή εποχή
Τελικά, εγώ κάνω αυτό που θέλω στη ζωή μου;
εμφάνιση σχολίων