«Πρέπει να φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο να βλέπουμε ό,τι κατέχουμε, όπως θα το βλέπαμε, αν μας το στερούσανε»
Πρέπει να φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο να βλέπουμε ό,τι κατέχουμε, όπως θα το βλέπαμε, αν μας το στερούσανε: ό,τι κι αν είναι αυτό, ιδιοκτησία, υγεία, φίλοι, αγαπημένα πρόσωπα, σύζυγοι και παιδιά: τις περισσότερες φορές καταλαβαίνουμε την αξία τους μόνο όταν τα έχουμε χάσεDOCTV.GR | UNSPLASH
24 Σεπτεμβρίου 2021
Αν φτάσουμε λοιπόν σ' αυτό το σημείο, αυτά που θα έχουμε θα μας ευχαριστούν πολύ περισσότερο εκτός αυτού, θα έχουμε περισσότερο το νου μας να μην υποστούμε την απώλεια, να μην εκθέσουμε την ιδιοκτησία μας σε κίνδυνο, να μη θυμώσουμε τους φίλους μας, να μη θέσουμε σε δοκιμασία την πίστη των γυναικών, να επιβλέπουμε την υγεία των παιδιών κοκ.
Όταν βλέπουμε κάτι που δεν μας ανήκει, σκεφτόμαστε «πώς θα ήταν, αν ήταν δικό μου;», κι έτσι νιώθουμε τη στέρησή του. Αντίστοιχα, γι' αυτά που κατέχουμε, συχνά θα έπρεπε να σκεφτόμαστε: «πώς θα ήταν, αν το έχανα;»
Απόσπασμα από το βιβλίο του Α. Σοπενχάουερ, Η Τέχνη να είσαι Ευτυχισμένος, εκδ. Γνώση. Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ (22 Φεβρουαρίου 1788 - 21 Σεπτεμβρίου 1860) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, που χαρακτηρίζεται από τον αθεϊστικό πεσιμισμό του και τη φιλοσοφική του διαύγεια. Έγινε γνωστός κυρίως από το βιβλίο του Ο Κόσμος ως Βούληση και ως Παράσταση, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος μας οδηγείται από μία διαρκώς ανικανοποίητη βούληση καθώς αναζητά αέναα την ικανοποίηση.
Διαβάστε επίσης:
Σοπενχάουερ: Η δύναμη της μοναχικότητας
Σοπενχάουερ: Η Τέχνη να είσαι Ευτυχισμένος
Σοπενχάουερ: Προς την ευτυχία
εμφάνιση σχολίων