0
1
σχόλια
284
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Η γενική δυσφορία εξακολουθούσε να μεγαλώνει, και οι αρχές φοβόντουσαν το χειρότερο και σχεδίαζαν σοβαρά μέτρα για την περίπτωση που ο πληθυσμός, έγκλειστος από την επιδημία, θ' αποφάσιζε να εξεγερθεί»
 
DOCTV.GR
11 Νοεμβρίου 2020
Οι συμπλοκές στις πύλες, κατά τις οποίες η χωροφυλακή αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει όπλα, δημιούργησαν μια υπόγεια αναταραχή. Ασφαλώς, υπήρξαν τραυματίες, αλλά στην πόλη μιλούσαν για νεκρούς, επειδή οι υπερβολές έδιναν κι έπαιρναν, από το φόβο κι απ΄τη ζέστη. Η αλήθεια είναι πως η γενική δυσφορία εξακολουθούσε να μεγαλώνει, και οι αρχές φοβόντουσαν το χειρότερο και σχεδίαζαν σοβαρά μέτρα για την περίπτωση που ο πληθυσμός, έγκλειστος από την επιδημία, θ' αποφάσιζε να εξεγερθεί.

Οι εφημερίδες δημοσίευσαν διατάγματα που ανανέωναν την απαγόρευση εξόδου και απειλούσαν τους παραβάτες με ποινή φυλάκισης. Περίπολοι βγήκαν στην πόλη. Συχνά-πυκνά, μέσα στους έρημους και πυρωμένους δρόμους, οπλές αλόγων ηχούσαν στο λιθόστρωτο, αναγγέλλοντας την έφιππη φρουρά που περνούσε έξω απ. τα σφαλισμένα παράθυρα. Και μόλις χανόταν η περίπολος, μια σιωπή βαριά, γεμάτη αναμονή, πλάκωνε πάλι τη φοβισμένη πόλη.

Μέσα στη ζέστη και στη σιωπή, για την τρομαγμένη ψυχή των συμπολιτών μας, όλα αποκτούσαν μεγαλύτερη βαρύτητα. Πρώτη φορά συνειδητοποιούσαν όλοι τα χρώματα του ουρανού και τις μυρωδιές της γης που σημαδεύουν το πέρασμα των εποχών.


Αποσπάσματα από το βιβλίο του Αλμπέρ Καμύ, Η Πανούκλα, μτφ. Αγγελική Τατάνη, εκδ. Γράμματα. Ο Αλμπέρ Καμύ (7 Νοεμβρίου 1913-4 Ιανουαρίου 1960) ήταν Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, ιδρυτής του Theatre du Travail (1935), για το οποίο δούλεψε ως σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα, περιλαμβάνονται τα μυθιστορήματα Ο Ξένος και Η Πανούκλα, τα θεατρικά Καλλιγούλας και Οι Δίκαιοι, αλλά και τα φιλοσοφικά δοκίμια Ο Μύθος του Σίσσυφου και Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος. Το 1957 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.


Διαβάστε επίσης: 
Καμύ: Η πανούκλα
Αλμπέρ Καμύ: Η πανούκλα
Ιονέσκο: Λοιμός αγνώστων αιτιών
εμφάνιση σχολίων