0
1
σχόλια
573
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
«Μπαίνετε στην αυτόνομη ζώνη του Capitol Hill». Το «γαλατικό χωριό» του Σιάτλ, στον απόηχο της διαμαρτυρίας για την δολοφονία Φλόιντ, πρωτοπορεί ξανά
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
12 Ιουνίου 2020
Στα όρια της περιοχής Κάπιτολ Χιλλ, του Σιάτλ, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που γράφουν «Μπαίνετε στην αυτόνομη ζώνη του Capitol Hill» και «Τώρα βγαίνετε από τις ΗΠΑ». Στον απόηχο της διαμαρτυρίας για την δολοφονία του George Floyd, η πόλη γράφει τη δική της ιστορία στην κοινωνική διαμαρτυρία, και αυτό-οργανώνεται.

Η Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ, προέκυψε από κατάληψη. Η αστυνομία εγκατέλειψε την περιοχή έπειτα από ημέρες διαδηλώσεων μετά τον φόνο του Floyd κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη, γεγονός που έχει προκαλέσει κύμα έντονων διαμαρτυριών σε όλες τις ΗΠΑ. Οι κάτοικοι της περιοχής τοποθέτησαν οδοφράγματα στις διασταυρώσεις και ανακήρυξαν την περιοχή Αυτόνομη Ζώνη, δηλώνοντας έτσι την απόσχισή της από της ΗΠΑ και από την Πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Η Αυτόνομη Ζώνη του Σιάτλ αποτελείται από έξι οικοδομικά τετράγωνα και δείχνει το δρόμο προς την αυτονομία και την αυτοδιαχείριση, σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει πια αστυνόμευση. Στους πάγκους με τα μικρόφωνα, ανοίγουν συλλογικές συζητήσεις, δημιουργώντας μια νέα κοιτίδα κοινωνικής διαμαρτυρίας και πολιτισμού. Κάτοικοι εθελοντές συγκεντρώνουν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, τα οποία δωρίζονται σε τοπικά καταστήματα και σε όσους έχουν ανάγκη. Στους δρόμους δεν κυκλοφορούν αμάξια, κι έχουν στηθεί περίπτερα όπου μοιράζουν νερό, αντισηπτικά και τρόφιμα. Το αυτοσχέδιο υπαίθριο σινεμά προβάλλει δωρεάν ταινίες. Το τμήμα Μεταφορών του Σιάτλ δώρισε φορητές τουαλέτες, ενώ πολλοί γιατροί έχουν αναλάβει δωρεάν την περίθαλψη των κατοίκων αλλά και την εξέτασή τους για COVID. Τη φύλαξη της Ζώνης έχουν αναλάβει μέλη της αντιφασιστικής-αντιρατσιστικής συλλογικότητας, Redneck Revolt.
 

Η αυτόνομη ζώνη του Σιάτλ θέλει να γίνει μια εναλλακτική, ισότιμη, δίκαιη και ανθρωποκεντρική κοινότητα  

«Ιδιοκτησία των ανθρώπων» γράφουν ανάμεσα σε άλλα οι πινακίδες που έχουν στηθεί στην περιοχή. Η αυτόνομη ζώνη του Σιάτλ θέλει να γίνει μια εναλλακτική, ισότιμη, δίκαιη και ανθρωποκεντρική κοινότητα.

Φυσικά το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Τραμπ, ο οποίος τουιτάρει απειλητικά μηνύματα απέναντι στη δήμαρχο του Σιάτλ, Jenny Durkan, και τον κυβερνήτη της Ουάσινγκτον, Jay Inslee: «Πάρτε πίσω την πόλη σας ΤΩΡΑ. Εάν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνω εγώ». Ο Inslee λέει στον Τραμπ να «σταματήσει να τουιτάρει» και τονίζει πως «αυτό που δεν θα επιτρέψουμε είναι οι απειλές στρατιωτικής βίας εναντίον της Ουάσιγκτον που προέρχονται από τον Λευκό Οίκο». Η δήμαρχος του Σιάτλ, απαντά ότι η πόλη δεν θα ανεχτεί ομοσπονδιακά στρατεύματα για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές. «Η απειλή να εισβάλει στο Σιάτλ –να διχοτομήσει και να υποκινήσει τη βία στην πόλη μας– δεν είναι μόνο ανεπιθύμητη, αλλά θα ήταν παράνομη», δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των διαδηλώσεων είναι ειρηνικές. «Ένα από τα πράγματα που αυτός ο πρόεδρος δεν θα καταλάβει ποτέ, είναι ότι η ακρόαση της κοινότητας δεν είναι αδυναμία. Είναι δύναμη».

Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να μείνουν στην περιοχή όσο χρειάζεται για να επηρεάσουν την αλλαγή. Το Σιάτλ αντιστέκεται ξανά, όπως έκανε και με την έκρηξη της grunge, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια μιας ολόκληρης γενιάς, αλλά και με την πλέον εμβληματική «μάχη του Σιάτλ» τον Νοέμβριο του 1999, όταν χιλιάδες κόσμου κατάφεραν να ματαιώσουν τη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που θα γινόταν στην πόλη εκείνες τις μέρες.

Η εξέγερση αυτή αποτέλεσε τον προπομπό ενός κινήματος με διεθνή χαρακτήρα, ενάντια στη νεο-φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, ενώ αργότερα συνδέθηκε και με το μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα που εκδηλώθηκε ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, με εκατομμύρια κόσμου να διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική Μπους, σε κάθε μήκος και πλάτος της γης.

Πηγές: CNN, KOMO
εμφάνιση σχολίων