Οι κατοίκων του χωριού Σταγιάτες, αποφάσισαν να πάρουν τη διαχείριση του χωριού –και όχι μόνο– στα χέρια τους
Σήμερα «η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του χωριού». Το μικρό χωριό των σχεδόν 50 μόνιμων κατοίκων, λειτουργεί κάτω από την κουλτούρα της συλλογικότητας εδώ και χρόνια. Λαμβάνουν διάφορες αποφάσεις με γενικές συνελεύσεις στην εδώ και μια δεκαετία, ενώ εδώ πραγματοποιήθηκε και η «Συνέλευση για την αποανάπτυξη και την άμεση δημοκρατία» με συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, οργανώνουν συχνά αφιλοκερδείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
14 Μαΐου 2020
Πριν μερικές μέρες οι κάτοικοι του χωριού Σταγιάτες αποφάσισαν ότι η λαϊκή συνέλευση θα αναλάβει τη διαχείριση του χωριού αλλά και τη διαχείριση του νερού τους. «Η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης απέκοψε εν μέσω καραντίνας την παροχή των σπιτιών μας από την πηγή Κρύα Βρύση, συνδέοντάς μας, μέσα από ένα εγκαταλελειμμένο χρόνια, σκουριασμένο, και αμφίβολης ποιότητας δίκτυο».
Οι κάτοικοι αγωνίζονται να παραμείνει η 450 ετών πηγή στη διάθεση των κατοίκων του χωριού, όχι να περάσει στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων. «Το μήνυμα στάλθηκε από το μικρό μας χωριό προς όλες τις κατευθύνσεις. Παλεύουμε ενάντια στη λεηλασία των φυσικών μας αγαθών και της ελευθερίας μας μέχρι να δικαιωθούμε με ότι αυτό συνεπάγεται».
Οι Σταγιατιώτες, αποτρέπουν από το 2005 μια σειρά ενεργειών με στόχο την ιδιωτικοποίηση του νερού τους. Κάνουν μετρήσεις στο νερό της πηγής συχνά και πάντα διαπιστώνεται πως είναι πεντακάθαρο. Το δίκτυο το έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι, ενώ το καθαρίζουν και το επισκευάζουν με δικά τους έξοδα. Όμως το 2011, η ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε να τοποθετήσει χλωριωτή στο νερό που φτάνει στο μισό χωριό και οι κάτοικοι άρχισαν να αντιδρούν διότι δεν έχει λογική το να χλωριώνεται καθαρό νερό.
«Η αλλαγή της υδροδότησης έγινε εν αγνοία του προέδρου, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Έκτοτε, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενέργεια για την αποκατάσταση του δικτύου. Είναι φανερό ότι δεν συμπάσχει με την αγωνία των κατοίκων και δεν μπορεί να εκφράσει τον αγώνα τους. Από σήμερα, η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του χωριού» αναφέρει το σχετικό ψήφισμα λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων, με αίτημα να παραμείνει η υδροδότηση της πηγής.
Διαβάστε επίσης:
PLAYER: Δεν υπάρχει ιδιωτικό νερό!
ΝΕΑ ΗΘΗ: 5 κινήσεις που αξίζει να στηρίξουμε
Τι είναι η τράπεζα πλαστικού;
εμφάνιση σχολίων