Ο Ed Yong επιστημονικός συντάκτης του The Atlantic καταγράφει το πιθανό σενάριο για το τέλος της πανδημίας
Όσο ο ιός υπάρχει σε ένα σημείο του πλανήτη, υπάρχει η πιθανότητα ένας μολυσμένος ταξιδιώτης να ξαναρχίσει νέες σπίθες σε χώρες που έχουν σβήσει τις πυρκαγιές τους. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη και άλλες ασιατικές χώρες που φαινόταν για λίγο ότι ο ιός ήταν υπό έλεγχο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια: ένα πολύ απίθανο, ένα πολύ επικίνδυνο και ένα πολύ μακρύ.ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: PEXELS
27 Μαρτίου 2020
Το πρώτο είναι ότι κάθε έθνος καταφέρνει να καταπολεμήσει τον ιό, όπως και με το αρχικό SARS το 2003. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο διαδεδομένη είναι η πανδημία και και πόσο άσχημη σε πολλές χώρες, οι πιθανότητες παγκόσμιου σύγχρονου ελέγχου φαίνονται ελάχιστα μικρές.
Ο δεύτερος είναι «η ανοσία της αγέλης», δηλαδή συνεχίζουμε τη ζωή μας χωρίς καραντίνα και αφήνουμε την κοινωνία να αναπτύξει αντισώματα. Αυτό το σενάριο θα ήταν πιο γρήγορο και άρα ακούγεται δελεαστικό. Αλλά θα είχε τρομερό κόστος: το SARS-CoV-2 είναι πιο μεταδοτικό και θανατηφόρο από τη γρίπη. «Η ανοσία της αγέλης» θα αφήσει πίσω του πολλά εκατομμύρια θύματα αλλά και κατεστραμμένα συστήματα υγείας. Το Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκε αρχικά να θεωρεί αυτή την στρατηγική δελεαστική αλλά αναγκάστηκε να κάνει μεταβολή.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολλαπλές περιόδους κοινωνικής αποστασιοποίησης» -Stephen Kissler, Χάρβαρντ
Το τρίτο σενάριο είναι ότι ο κόσμος πολεμάει παρατεταμένα τον ιό με καραντίνες εκμηδενίζοντας τα κρούσματα, και «μειώνοντας τις καμπύλες» μέχρι να μπορέσει να παραχθεί ένα εμβόλιο. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή και η πιο περίπλοκη, για τις οικονομίες, τους ανθρώπους, την κοινωνία, τα δικαιώματα.Ο κόσμος έχει εμπειρία στην παρασκευή εμβολίων γρίπης και το κάνει κάθε χρόνο. Αλλά δεν υπάρχουν εμβόλια για κοροναϊούς –μέχρι τώρα, αυτοί οι ιοί φάνηκαν να προκαλούν ασθένειες που ήταν ήπιες ή σπάνιες– έτσι οι ερευνητές πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν. Τα πρώτα βήματα ήταν εντυπωσιακά γρήγορα. Την περασμένη Δευτέρα, ένα πιθανό εμβόλιο που δημιουργήθηκε από τη Moderna και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ πήγε σε πρώιμους κλινικούς ελέγχους για ένα διάστημα 63 ημερών. Η αρχική δοκιμή θα πει απλά στους ερευνητές εάν το εμβόλιο φαίνεται ασφαλές και εάν μπορεί πραγματικά να κινητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι ερευνητές θα πρέπει στη συνέχεια να ελέγξουν ότι στην πραγματικότητα αποτρέπουν τη μόλυνση από το SARS-CoV-2. Θα χρειαστεί να κάνουν δοκιμές σε ζώα και δοκιμές μεγάλης κλίμακας για να διασφαλίσουν ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Θα χρειαστεί να μάθουν ποια δόση απαιτείται, πόσες δόσεις χρειάζονται οι άνθρωποι, αν το εμβόλιο λειτουργεί σε ηλικιωμένους και εάν απαιτεί άλλα χημικά για να τονώσει την αποτελεσματικότητά του.
Ακόμη και αν λειτουργήσει, δεν έχουν εύκολο να το κατασκευάσουν σε τεράστια κλίμακα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Moderna χρησιμοποιεί μια νέα προσέγγιση στον εμβολιασμό που λειτουργεί σε ζώα, αλλά δεν είναι αποδεδειγμένη στους ανθρώπους. Αντιθέτως, Γάλλοι επιστήμονες προσπαθούν να τροποποιήσουν το υπάρχον εμβόλιο ιλαράς χρησιμοποιώντας θραύσματα του νέου κοροναϊού. Ανεξάρτητα από το ποια στρατηγική είναι ταχύτερη, εκτιμούν ότι θα χρειαστούν 12 έως 18 μήνες για να αναπτυχθεί ένα αποδεδειγμένο εμβόλιο.
Πολίτες με ανοσία μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία, να φροντίσουν τους ευάλωτους και να σταθεροποιούν την οικονομία κατά τα διαστήματα της κοινωνικής απομάκρυνσης
Είναι πιθανό, λοιπόν, ότι ο νέος κοροναϊός θα είναι ένα μέρος της ζωής για τουλάχιστον ένα χρόνο, αν όχι πολύ περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία θα βρίσκεται σε συνεχή απομόνωση μέχρι το 2022. Αλλά «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλαπλές περιόδους κοινωνικής αποστασιοποίησης», λέει ο Stephen Kissler του Χάρβαρντ.Πολλά από τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας, της διάρκειας και του χρονικού διαστήματος των κοινωνικών αναταραχών, εξαρτώνται από δύο ιδιότητες του ιού, και οι δύο από τις οποίες είναι σήμερα άγνωστες. Πρώτον: η εποχικότητα. Δεύτερον: η διάρκεια ανοσίας. Όταν οι άνθρωποι μολύνονται από τους ηπιότερους κοροναϊούς που δεν προκαλούν συμπτώματα, παραμένουν άνοσοι για λιγότερο από ένα χρόνο. Αντίθετα, οι λίγοι που μολύνθηκαν από τον αρχικό ιό SARS, ο οποίος ήταν πολύ πιο σοβαρός, παρέμειναν άνοσοι για πολύ περισσότερο. Υποθέτοντας ότι το SARS-CoV-2 βρίσκεται κάπου στη μέση, τα άτομα που αναρρώνουν μπορεί να προστατευτούν για μερικά χρόνια.
Εάν αυτό επιβεβαιωθεί από επιστήμονες πολίτες με ανοσία μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία, να φροντίσουν τους ευάλωτους και να σταθεροποιούν την οικονομία κατά τα διαστήματα της κοινωνικής απομάκρυνσης.
Διαβάστε επίσης:
Μπέργκαμο: «Ο επιχειρηματίας δίνει οδηγίες από τη βίλα, ο εργαζόμενος πεθαίνει στο εργοστάσιο»
Οι σημερινές επιλογές θα αλλάξουν τη ζωή τα επόμενα χρόνια
Η εποχή των τεράτων
εμφάνιση σχολίων