Οι άστεγοι της πόλης μπορούν να μείνουν στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, χωρίς να νιώθουν εγκλωβισμένοι
Εκατοντάδες άνθρωποι που μένουν στους δρόμους της Αθήνας, έχουν πλέον μια λειτουργική στέγη όχι μόνο για να κοιμηθούν, αλλά και για πρόσβαση σε απαραίτητα, όπως νερό, μπάνιο, τουαλέτα, φαγητό, κουζίνα. Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων είχε ξεκινήσει από πριν να ετοιμάζεται όμως οι διαδικασίες επισπεύτηκαν λόγω του κορονοϊού.ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
14 Απριλίου 2020
Το Κέντρο Αστέγων βρίσκεται στη συμβολή Αχαρνών 3 και Λιοσίων. Στο ανακαινισμένο κτίριο μπορούν όσοι έχουν ανάγκη να περνούν τη νύχτα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, μόνο μία απλή καταγραφή των στοιχείων τους. Σύντομα θα λειτουργήσουν και δύο δομές μόνιμης φιλοξενίας καθώς και κέντρο ημέρας.
Πολλοί άστεγοι διστάζουν να μπουν σε δομές με το φόβο πως δεν θα τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν ή μη χάσουν τη θέση τους στο δρόμο. Εδώ όμως δεν υπάρχουν αυστηροί όροι όπως σε άλλους ξενώνες. Όταν τελειώσουν τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία, όσοι κοιμούνται στο υπνωτήριο θα μπορούν να έρχονται από τις 8 το βράδυ και να παραμένουν μέχρι τις 8 το πρωί της επόμενης μέρας.
Η νέα δομή αποτελείται από τρεις πολυκατοικίες στις οποίες λειτουργούν Κέντρο Ημέρας, Υπνωτήριο και Ξενώνας. Υπάρχουν τετράκλινα και δίκλινα δωμάτια με κουκέτες, υπνόσακοι, τηλεόραση, δωρεάν Wi-Fi και μπάνιο, πλυντήρια για να πλύνουν τα ρούχα τους καθώς και χώροι φύλαξης προσωπικών αντικειμένων.
Στον Ξενώνα μπορεί να μένει κάποιος για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να επαναταχτεί στην κοινωνία
Κάθε διαμέρισμα της δομής διαθέτει το δικό του μπάνιο, κουζίνα με ψυγείο και τηλεόραση. Όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν διπλά τζάμια, θέρμανση με φυσικό αέριο και πυρασφάλεια. Στον Ξενώνα μπορεί να μένει κάποιος για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να επαναταχτεί στην κοινωνία. Οι δομές είναι 24ωρης λειτουργίας. Εδώ, παρέχεται επίσης ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη.Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι οι άνθρωποι που θα ενταχθούν στις δομές, με την κατάλληλη υποστήριξη και τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων, να καταφέρουν τελικά να «επιστρέψουν» στην κοινωνία. Όταν φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα, η νέα δομή, θα μπορεί να φιλοξενήσει 400+ αστέγους. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή του ΚΥΑΔΑ (2018), αυτή τη στιγμή διαβιούν στους δρόμους της Αθήνας περίπου 550 άνθρωποι ενώ διαφορετικός ξενώνας ετοιμάζεται για όσους παλεύουν με τοξικοεξαρτήσεις.
Διαβάστε επίσης:
Το Παλαιοπωλείο των Αστέγων
To λεωφορείο των αστέγων
H Πάτρα έφτιαξε σπίτι φιλοξενίας για τους άστεγους
Ένα μήνα άστεγος
εμφάνιση σχολίων