Ο Άγιος Ευστράτιος, το νησί των 180 κατοίκων, βρέθηκε αποκομμένο από την ηπειρωτική Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου. Το πλοίο που συνέδεε το νησί με το Λαύριο και την Καβάλα, δεν πραγματοποιεί πλέον τα τρία δρομολόγια που έκανε κάθε εβδομάδα, αφήνοντας τους κατοίκους του νησιού απομονωμένους.
«Μιλάμε για επιδοτούμενη γραμμή και πάλι δεν βάζουν καράβι»
Η μόνη επιλογή που έχουν πλέον οι κάτοικοι για να μεταβούν στην ηπειρωτική χώρα είναι το αεροπλάνο, με ενδιάμεσο σταθμό τη Λήμνο, όπου εξυπηρετούνται από ένα μικρό καράβι για τις καθημερινές τους ανάγκες. «Είναι εντελώς απαράδεκτο το 2024 να αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις», δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Κώστας Σινάνης στο τηλεοπτικό κανάλι του Mega.
Οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση και ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να εξασφαλίσει την απαραίτητη ακτοπλοϊκή σύνδεση. «Οι κάτοικοι του νησιού δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες. Ζητήσαμε την άμεση επαναφορά ενός αξιόπλοου πλοίου στη γραμμή Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα».
«Δημιουργήθηκε ένα μεγάλο έργο, το Άη Στράτης Πράσινο Νησί. Είμαστε το πρώτο αυτόνομο μη διασυνδεδεμένο νησί. Ένα έργο το οποίο κόστισε πολλά εκατομμύρια, ένα έργο που καλείται η κυβέρνηση να εγκαινιάσει την ερχόμενη άνοιξη, αλλά παράλληλα βρισκόμαστε πάλι σε καταστάσεις τις οποίες ζούσαμε πριν 30 χρόνια. Προσπαθούν μάλλον να μας αυτονομήσουν απ’ όλα» σχολίασε ο δήμαρχος.
«Τα τρόφιμα έρχονται μέσω Λήμνου. Επομένως, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να αφήσει το υπουργείο ένα νησί, το οποίο πληρώνει 2 ευρώ και τρώει το μπαγιάτικο ψωμί, το χθεσινό να ζούνε εκεί πάνω με άλλους όρους».Ο δήμαρχος είχε την περασμένη Παρασκευή συναντήσεις στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
«Μιλάμε για επιδοτούμενη γραμμή και πάλι δεν βάζουν καράβι. Λένε δεν έχουν καράβι. Ναι , αλλά πρέπει να φέρουμε τούμπα τη σκακιέρα του Αιγαίου ώστε να μπορέσουμε να βρούμε καράβι που να μπορεί να προσδένει στο νησί»
Δεν είναι το μόνο νησί που αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση. Πρόσφατα η Σίκινος και η Ανάφη είχαν ανάλογα προβλήματα, τα όποια μάλιστα είχαν ξεκινήσει ήδη από τη θερινή σεζόν της ελληνικής «Υπερανάπτυξης» και της «Ελλάδας, 2,0».
Φωτογραφία: ΕΟΤ, Visit Greece
Διαβάστε επίσης: Σίκινος και Ανάφη χωρίς ακτοπλοΐα
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν