0
1
σχόλια
467
λέξεις
ΖΗΝ
Η «ταπεινή» Κολλιτσίδα, οι ιδιότητές της και οι πιο συνηθισμένοι τρόποι χρήσης
 
DOCTV.GR
8 Ιουλίου 2020
Eίναι ένα από τα ισχυρότερα διουρητικά και εφιδρωτικά βότανα το οποίο βοηθά στην αποβολή των άχρηστων συσσωρευμένων υλικών του οργανισμού. Είναι το βότανο που αυξάνει την έκκριση χολής ώστε να αφομοιωθούν καλύτερα τα λιπαρά τρόφιμα.

Τα συστατικά της είναι κυρίως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, πτητικά έλαια, φυτικές στερόλες, τανίνες και λιπαρά έλαια. Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για το ποια από όλα τα δραστικά συστατικά στη ρίζα της κολλιτσίδας είναι υπεύθυνα για τις θεραπευτικές ιδιότητές της αλλά έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιιικές, διουρητικές, εφιδρωτικές, αποτοξινωτικές, αντιδιαβητικές, αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες.

Τονώνει τις λειτουργίες της χοληδόχου κύστης, του ήπατος, του θυρεοειδούς και του φλοιού των επινεφριδίων ενισχύοντας την πέψη και το μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η κολλιτσίδα περιέχει τα φαινολικά οξέα κερσετίνη και luteolin - ισχυρότατα αντιοξειδωτικά, νιτρικό κάλιο, αιθέρια έλαια. Το γλίσχρασμα της κολλιτσίδας προστατεύει τους βλεννογόνους του οργανισμού από τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές.

Η κολλιτσίδα περιέχει επίσης ινουλίνη-μια φυτική ίνα η οποία βοηθάει την πέψη και η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ένα γλυκαντικό κατάλληλο για τους διαβητικούς, παλμιτικό οξύ, καφεϊκό οξύ, σιτοστερόλη, βιταμίνες Β, κάλιο, θείο, σίδηρο, ασβέστιο,. Επίσης περιέχει arctigenin, μία λιγνάνη η οποία έχει να επιδείξει ισχυρές αντιικές, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.


Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι χρήσης
ΕΓΧΥΜΑ:
Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βότανο. Το αφήνουμε για 10-20 λεπτά, το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε. Οι συνηθισμένες αναλογίες για το έγχυμα είναι από 1-3 κουταλάκια του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερό.

ΑΦΕΨΗΜΑ: Παίρνουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε με νερό. (Συνήθως βράζονται τα σκληρά τμήματα του φυτού: ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι). Αν είναι ψιλοκομμένα χρειάζονται βράσιμο μόνο για 5 λεπτά, άλλων 5-15 λεπτά. Τρεις κουταλιές σε δύο φλιτζάνια νερού και να καταναλωθούν σε 12 ώρες.

ΑΛΟΙΦΗ: Η αλοιφή γίνεται με πρώτη ύλη το έγχυμα, το αφέψημα, το χυμό ή τη σκόνη του βοτάνου, που τα δουλεύουμε με κερί ή βούτυρο ή και με αλεύρι, μέχρι να γίνουν ένα σώμα και τα διατηρούμε μέσα σε βαζάκι.

ΒΑΜΜΑ: Για να φτιάξουμε το βάμμα παίρνουμε το βότανο και το βάζουμε σε ένα μπουκάλι με οινόπνευμα. Οι αναλογίες γενικά είναι 5 μέρη λευκού οινοπνεύματος 70 βαθμών, για κάθε μέρος φυτού, (που θα έχει αλεστεί σε μίξερ ή θα το έχουμε κοπανίσει σε γουδί). Τα αφήνουμε για 5-15 ημέρες αναταράζοντας κάθε τόσο το δοχείο. Μετά φιλτράρουμε το βάμμα με ένα διηθητικό χαρτί (ή και με φίλτρο καφετιέρας), σε ένα άλλο δοχείο που μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό. Το βάμμα το χρησιμοποιούμε μόνο για εξωτερική χρήση.

ΛΟΣΙΟΝ: Γίνεται όπως το έγχυμα, ή το αφέψημα και χρησιμοποιείται εξωτερικά στο μέρος που χρειάζεται θεραπεία, με απαλές κινήσεις μασάζ, για να την απορροφήσει το δέρμα. Λοσιόν μπορούμε να βάζουμε για δερματοπάθειες και για το τριχωτό μέρος του κεφαλιού.
εμφάνιση σχολίων