0
1
σχόλια
316
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η αντιφατικότητα των Ελλήνων. Τι δείχνει η έρευνα της Prorata για την ΕφΣυν σχετικά με τις πεποιθήσεις των πολιτών για το προσφυγικό και την εγκληματικότητα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
29 Νοεμβρίου 2019
Οι Έλληνες, συνδέουν το προσφυγικό με την εγκληματικότητα αλλά ταυτόχρονα νιώθουν ασφαλείς στη χώρα και στις γειτονιές τους.

Αυτή την αντιφατική αντίληψη, ανάμεσα σε άλλα, δείχνει η σχετική έρευνα της Prorata για λογαριασμό της ΕφΣυν, η οποία εξερευνά τις πεποιθήσεις των πολιτών για το προσφυγικό και την εγκληματικότητα, καθώς και το τι πιστεύουν για ζητήματα ασφάλειας, καταστολής και δημόσιας τάξης.

Τα ευρήματα με αριθμούς:
- Το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το προσφυγικό συνδέεται με την αύξηση της εγκληματικότητας
- Το 48% εκτιμά ότι η δημόσια ασφάλεια απειλείται από το οργανωμένο έγκλημα
- Ταυτόχρονα το 58% επικροτεί την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων από την αστυνομία και τις επεμβάσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, ως στοιχεία που ενισχύουν την ασφάλειά του
- Την ίδια ώρα το 82% θεωρεί την Ελλάδα ασφαλές μέρος να ζεις και το 89% ασφαλές μέρος τη γειτονιά όπου κατοικεί

Η εφημερίδα επιχειρεί να ερμηνεύσει την αντιφατικότητα των ευρημάτων και αναφέρει πως η προπαγάνδα των κομμάτων και των ΜΜΕ παίζουν καίριο ρόλο: «Οι πολίτες απαντούν συγκεχυμένα διότι απαντούν όχι με βάση αυτό που βιώνουν ως ασφάλεια, αλλά με βάση αυτό που τους διοχετεύεται από κόμματα και μέσα ενημέρωσης ως ιδεολογική και πολιτική αντίληψη για την ασφάλεια. Από τη στιγμή που το προσφυγικό παρουσιάζεται ως μείζον πρόβλημα ασφάλειας και συνδέεται, στην προπαγάνδα, με τα ζητήματα εγκληματικότητας, ο πολίτης το προτάσσει. Όταν όμως έρχεται η στιγμή να απαντήσει με βάση αυτό που βιώνει στην καθημερινότητά του βρίσκει και τη χώρα και τη γειτονιά του ασφαλή».

«Για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα το προσφυγικό. Και αυτό όταν το 65% φοβάται –και δικαίως– την επιδείνωση της οικονομίας».


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Ποιούς εμπιστεύονται οι Έλληνες
ΕΡΕΥΝΑ: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα εμβόλια
ΕΡΕΥΝΑ: Ελλάδα, η 2η πιο απογοητευμένη από τη Δημοκρατία
εμφάνιση σχολίων