Στρατό και αστυνομία εμπιστεύονται οι Έλληνες, περισσότερο από τους δασκάλους. Τα κόμματα στον πάτο τις λίστας
Στην κορυφή των θεσμών που εμπιστεύονται οι Έλληνες βρίσκεται ο Στρατός και η Αστυνομία, ενώ στις τελευταίες θέσεις φιγουράρουν τα κόμματα, οι ΜΚΟ και η τηλεόραση. Αυτό αποκαλύπτει η ετήσια έρευνα της Public Issue που εξετάζει ποιους θεσμούς εμπιστεύεται και ποιους όχι η κοινή γνώμη στην Ελλάδα σήμερα αλλά και πως αυτό έχει αλλάξει στα χρόνια της Κρίσης.ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
10 Απριλίου 2019
Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:
- Οι έλληνες εμπιστεύονται τον Στρατό σε ποσοστό 89%, την Αστυνομία με 72% και τα σχολεία σε 66%. Την πεντάδα της εμπιστοσύνης συμπληρώνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 62% και ο λαός με το ίδιο ποσοστό.
- Η Εκκλησία βρίσκεται στην 7η θέση με 59% και η Δικαιοσύνη στην ένατη θέση με 53%.
- Τα πανεπιστήμια εμπιστεύεται μόνο το 60% των ελλήνων. Τα κολλέγια και τα κέντρα σπουδών συγκεντρώνουν μόλις το 51% της εμπιστοσύνης.
Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκονται τα κόμματα, συγκεντρώνοντας μόλις το 12% της εμπιστοσύνης. Ακολουθούν οι ΜΚΟ με 13%
- Χαμηλά στις θέσεις εμπιστοσύνης βρίσκονται η τηλεόραση με 22%, οι εφημερίδες με 23% και οι τράπεζες με 28%.- Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκονται τα κόμματα, συγκεντρώνοντας μόλις το 12% της εμπιστοσύνης. Ακολουθούν οι ΜΚΟ με 13%.
- Όσον αφορά τις μεταβολές στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ (2015 – 2018), οι έλληνες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στις ΜΚΟ κατά 43%, στα Πανεπιστήμια κατά 13%, στα Κοινωνικά Κινήματα κατά 8%, τα σχολεία κατά 5% και στις εφημερίδες και την Εκκλησία κατά 3%.
- Το ίδιο διάστημα αυξήθηκε η εμπιστοσύνη απέναντι στην Τράπεζα της Ελλάδας ( 7%), στον ΣΕΒ με το ίδιο ποσοστό (7%), και ακολουθούν η τηλεόραση (6%), η Δικαιοσύνη (5%) και ΓΣΕΕ, Βουλή και Τράπεζες με 3%.
Η έρευνα της Public Issue ήταν πανελλαδική τηλεφωνική χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα και τη χρονική διάρκεια από 6 μέχρι 16 Νοεμβρίου 2018.
Διαβάστε επίσης:
Η έρευνα για τις αξίες των Ελλήνων
ΕΡΕΥΝΑ: Απόψεις τύπου Μεσαίωνα στη μισή Ευρώπη
εμφάνιση σχολίων