1
1
σχόλια
357
λέξεις
VIDEO
Η οικονομολόγος Esther Duflo, που βραβεύτηκε με Νόμπελ, εξηγεί γιατί η μετανάστευση χαμηλής ειδίκευσης δεν αποτελεί οικονομική απειλή για κανέναν
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
15 Νοεμβρίου 2019
«Η μαζική μετανάστευση ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού, δεν έχει καμία επίπτωση στους χαμηλούς μισθούς». Αυτό λέει η φετινή Νομπελίστας οικονομίας, Esther Duflo, καθιστώντας σαφές πως δεν έχουμε κάτι να φοβόμαστε από μια φτηνή εργατική δύναμη που ξαφνικά είναι διαθέσιμη, έστω και σε μεγάλους αριθμούς, αφού αυτό έχει όχι απλώς χαμηλή, αλλά μηδενική επίπτωση.
 

Η επιστήμη δείχνει το δρόμο με δεδομένα, όχι με ιδεολογίες  

Στην εκπομπή του Channel 4, αναφέρει ως παραδείγματα, πως όταν έφτασαν μαζικοί μετανάστες από την Κούβα στο Μαϊάμι, την περίοδο που ο Φιντέλ Κάστρο τους έδωσε το «πράσινο φως», ο οικονομολόγος David Card, μελέτησε τι επίπτωση είχε αυτό στους χαμηλόμισθους του Μαϊάμι, σε σχέση με άλλες πόλεις που βρίσκονταν σε παρόμοια κατάσταση. Η απάντηση ήταν απολύτως καμία. Επίσης όταν ο Κέννεντυ αποφάσισε να στείλει πίσω όσους εργάζονταν σε φάρμες στην Καλιφόρνια, πάλι δεν υπήρξε καμία επίπτωση. Αυτό που απλώς έκαναν οι ντόπιοι (που δεν καταδέχονταν να κάνουν οι ίδιοι τη δουλειά) ήταν να τους αντικαταστήσουν με μηχανήματα.

Η επιστήμη δείχνει το δρόμο με δεδομένα, όχι με ιδεολογίες. Την «ευκαιρία» δεν την «κλέβουν» οι μετανάστες από κανέναν ντόπιο. Σε μια Ελλάδα που εδώ και δεκαετίες, το «χαμαλίκι» το έκαναν κυρίως Βαλκάνιοι μετανάστες, ενώ ακόμα και σήμερα άνθρωποι όπως οι εργάτες της Μανωλάδας ματώνουν πάνω από τα χωράφια με τις φράουλες διότι πυροβολούνται, πρέπει επιτέλους να το συνειδητοποιήσουμε.

Για την ιστορία: Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών, για το Νόμπελ Οικονομίας 2019 επέλεξε τους διακεκριμένους οικονομολόγους Αμπχιτζίτ Μπάνερτζι, Εστέρ Ντιφλό και Μάικλ Κρέμερ, που εργάζονται «για την πειραματική προσέγγιση στην ανακούφιση της παγκόσμιας φτώχειας». Το έργο τους έδειξε πώς το πρόβλημα της φτώχειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να διασπάται σε μικρότερα και πιο συγκεκριμένα ερωτήματα σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ως άμεσο αποτέλεσμα μιας εκ των μελετών τους «πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία επωφελήθηκαν από αποτελεσματικά προγράμματα θεραπευτικής διδασκαλίας στο σχολείο», ανέφερε η Ακαδημία. «Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι μεγάλες επιδοτήσεις για προληπτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που εισήχθησαν σε πολλές χώρες».

Στο παρακάτω video παρακολουθείτε όλη τη συνέντευξη:
εμφάνιση σχολίων