0
1
σχόλια
1457
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Σε ποια μέρη του κόσμου είναι πραγματικά επικίνδυνο να είσαι ο ίδιος σου ο εαυτός;
 
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠI [email protected]
21 Μαΐου 2019
Ήταν η παγκόσμια μέρα κατά της ομοφοβίας. Την ίδια στιγμή και σε μια εξαίρετη επικοινωνιακή στιγμή, στην Αμερική του Trump επιτέλους πέρασε το Equality Act όπου δίνει τα ίδια δικαιώματα στα ομοφυλόφιλα και τρανς άτομα, παρά τις αντιδράσεις πως με κάποιο τρόπο αυτό θα σημαίνει το τέλος της κοινωνίας όπως την γνωρίζουμε. Και αν σε «προοδευτικές» κοινωνίες αυτό μόλις ψηφίστηκε τι γίνεται αλλού;

Εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε μέρη που το να είσαι ομοφυλόφιλος τιμωρείται βάσει των νόμων και του ποινικού δικαίου. Που μπορείς να περάσεις μήνες, χρόνια, ή και ολόκληρη τη ζωή σου στη φυλακή. Αν δεν εξοριστείς ή θανατωθείς. Το πρόσφατο παράδειγμα του Μπρουνέι, μας το θύμισε με τον χειρότερο τρόπο. Η διεθνής κατακραυγή που ακολούθησε τους έκανε να αλλάξουν τη νέα νομοθεσία του θανάτου διά λιθοβολισμού, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πλέον μπορείς εκεί να είσαι δηλωμένος ομοφυλόφιλος χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις.

Ακόμη και όταν η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις σχέσεις ανθρώπων του ίδιου φύλου, όπως η άνιση ηλικία συγκατάθεσης ή η απαγόρευση του γάμου (γειά σου Ελλάδα με τα ωραία σου). Που σημαίνει πως έχουμε ακόμα πολλά να καταφέρουμε. Που όμως, είναι πραγματικά επικίνδυνο να είσαι ο ίδιος σου ο εαυτός;
 

Στην Γκάμπια για παράδειγμα αν είσαι «gay κατά συρροή» ή έχεις HIV θα περάσεις τη ζωή σου στη στενή                

Αγία Λουκία. Νησί της Καραϊβικής, ό,τι πρέπει για διακοπές, αλλά και για να εκτίσεις ποινή από 5 έως 10 χρόνια φυλάκισης επειδή είσαι ομοφυλόφιλος.

Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες. Κρατίδιο της Καραϊβικής που «επιβραβεύει» την ομοφυλοφιλία με φυλάκιση από μισή έως ολόκληρη δεκαετία, γεγονός που για κάποιο λόγο δεν εμφανίζεται στις κριτικές του TripAdvisor.

Αίγυπτος. Από τρεις μήνες έως τρία χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο από 2 έως περίπου 40 ευρώ. Επίσης όταν βγεις από τη φυλακή και πριν προλάβεις να αναπνεύσεις τον αέρα της ελευθερίας, υπάρχει το ενδεχόμενο να σε μπουζουριάσουν και να σε στείλουν σε ειδικό «αναμορφωτήριο» μπας και «συνέλθεις» και βρεις το δρόμο το σωστό.

Αιθιοπία. Πήγαινε 15 χρόνια φυλακή. Μην περάσεις από την αφετηρία και μην πάρεις χρήματα.

Αλγερία. Φυλάκιση από 2 μήνες έως 2 χρόνια.

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα (Καραϊβική). Αν είσαι ανήλικος είσαι πιο «τυχερός» με μόλις 5 χρόνια φυλακή. Για τους ενήλικες το διάστημα τριπλασιάζεται.

Γκάμπια. Αν είσαι «gay κατά συρροή» ή έχεις HIV θα περάσεις τη ζωή σου στη στενή. Πρόκειται για νέο νόμο που ψηφίστηκε το 2014. Πριν από αυτό η ποινή ήταν «μόλις» 14 χρόνια.

Γκάνα. Ετοιμάσου να γίνεις κρατούμενος έως και για τα προσεχή τρία έτη.

Γκινέα. 6 έως 36 μήνες στο γνωστό αγαπημένο μέρος.

Γουιάνα. Γενικώς στην Αφρική τρως φυλακή και σε κάποια σημεία αυτή συνοδεύεται και από χρηματικό πρόστιμό. Εδώ μένουν στο πρώτο αλλά με την εξής παραλλαγή: αν κάνετε κάτι «άσεμνο», τις παίξετε μαζί π.χ. ή κανένα στοματικό, πηγαίνετε δυο χρόνια φυλακή. Αν όμως υπάρξει διείσδυση, τότε τρως ισόβια να έρθεις στα ίσα σου.

Γρενάδα. 10 χρόνια χωρίς αναστολή.

Δομινίκα. Ηφαιστειογενές νησί της Καραϊβικής γνωστό για τις ιαματικές ζεστές πηγές του καθώς και για τη «φιλική» προς τους ομοφυλόφιλους στάση του. Μόλις 10 χρόνια φυλάκιση και εγκλεισμός σε ψυχιατρική κλινική. Βγαίνεις ξένοιαστος και ανανεωμένος. Δυστυχώς αν δεν είσαι ενήλικος δεν βιώνεις στο έπακρο όλη αυτή την εμπειρία, έχεις όμως ένα trailer με 5 χρόνια φυλάκιση.

Ερυθραία. Όχι η Νέα, η άλλη, η Αφρικανική, στη κόκκινη θάλασσα, με τα 5 -7 χρόνια φυλάκισης για τους «ανώμαλους».

Ζάμπια.  Αναλόγως με το που θα πέσεις (και μάλλον τι σε έπιασαν ακριβώς να κάνεις) θα περάσεις στη φυλακή από 7 χρόνια έως την υπόλοιπη ζωή σου.

Ζιμπάμπουε. Εδώ όλα είναι στον αέρα. Μπορεί να περάσεις έως και ένα χρόνο στη φυλακή, μπορεί όμως και να τη γλιτώσεις πληρώνοντας ένα χρηματικό πρόστιμο.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έως ένα χρόνο φυλακή και χρηματικό πρόστιμο για τα ένσημα.
 

Στο Ιράν τη βγάζουμε καθαρή με ένα απλό, λιτό, καθημερινό μαστίγωμα         

Ιράν. Ξεχάστε τη φυλακή φίλοι μου, εδώ τη βγάζουμε καθαρή με ένα απλό, λιτό, καθημερινό μαστίγωμα. Βέβαια αναλόγως την ασέλγεια το νούμερο που θα ρίξουν διαφέρει. Γενικώς το μενού έχει από 31 έως 100 βουρδουλιές. Πριν βιαστείτε όμως να κλείσετε εισιτήρια να σας πω πως υπάρχει και η πιθανότητα θανάτωσης.

Καμερούν. 6 έως 60 μήνες φυλάκιση, αλλά και πρόστιμο από 30 έως 300 ευρώ. Λογικό, τι να τα κάνεις στη μπουζού.

Κατάρ. Καταριακό στο Κατάρ με φυλάκιση από 1 έως 3 έτη, ή μαστίγωμα, ή… και θάνατο. Εξαρτάται που θα πέσεις.

Κένυα. Πρόσεχε τώρα για να μην μπερδευτείς: Ξεκινάμε με 5 χρόνια φυλάκιση για «άσεμνες πράξεις μεταξύ αντρών», αλλά και 14 χρόνια επειδή «ηθελημένα πήγες αντίθετα στη φύση».

Κιριμπάτι. Ποινή φυλάκισης 14 ετών.

Κομόρες. Πήγες Κομόρες; Πάρε από 2 έως 5 χρόνια στη φυλακή και πλήρωσε από 120 έως 2300 ευρώ.

Κουβέιτ. Έως 7 χρόνια μέσα σε ένα κελί.

Λίβανος. Έως ένα χρόνο σε αντίστοιχο κελί.

Λιβερία. Κι εδώ έως ένα χρόνο φυλάκιση.

Λιβύη. Φυλάκιση για πέντε χρόνια.

Μαλάουι. Σεξουαλικές πράξεις μεταξύ αντρών έως 14 χρόνια. Μεταξύ γυναικών έως 5. Καμία ισότητα.

Μαλαισία. 20 χρόνια φυλάκιση, μαστίγωμα, χρηματικές κυρώσεις. Αμ, πως.

Μαλδίβες. Καταρχάς μην τις λες λάθος (Μαλβίδες). Κατά εκεί που λιάζεσαι στις παραλίες μπορεί να βρεθείς στη φυλακή από 6 έως 8 μήνες.

Μαρόκο. 3 μήνες έως 6 χρόνια φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο από περίπου 10 έως 100 ευρώ.

Μαυριτανία. Θάνατος διά λιθοβολισμού για τους άντρες, έως 2 χρόνια φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 200 ευρώ για τις γυναίκες.

Μπαγκλαντές. Είσαι gay; Μπορεί να περάσεις από μια δεκαετία έως όλη σου τη ζωή στη φυλακή.

Μπαρμπέιντος. Ισόβια. Απλά και ξεκάθαρα.

Μπουτάν. Φυλάκιση από ένα μήνα έως ένα έτος.

Μποτσουάνα. Έως 7 χρόνια. Όχι φαγούρα, φυλακή.

Μπρουνέι. Το αγαπημένο μέρος που πρότεινε τη θανατική ποινή διά λιθοβολισμού, είδε τα εισοδήματα του να πέφτουν μετά τη δημόσια κατακραυγή, προσπάθησε να πείσει πως, κορίτσια πως κάνετε έτσι, είναι τα έθιμα μας, η θρησκεία μας, όπου τελικά έκανε στροφή 180 μοιρών και γύρισε στην παλιά ποινή του. Μη φανταστείς κάτι ελαφρύ, έως 10 χρόνια φυλακή.

Μπουρούντι. Χώρα της κεντρικής Αφρικής που όχι μόνο θα σε στείλει σε ένα κελί από 3 μήνες ως 2 χρόνια, αλλά θα σε βάλει να πληρώσεις και πρόστιμο της τάξεως 20-50 ευρώ.

Μυανμάρ. Φυλάκιση για μια δεκαετία αλλά και χρηματικό πρόστιμο (χωρίς να υπάρχει επίσημος αριθμός για το ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό).

Νιγηρία. Έως 14 χρόνια φυλάκιση.

Νησιά Σολομώντος. Ήμουνα νια και γέρασα, δηλαδή 14 χρόνια φυλάκιση.

Νήσοι Άγιος Χριστόφορος και Νέβις. Ποινή φυλάκισης έως και 10 έτη συν μπόνους stage σκληρή, σωματική εργασία.

Νήσοι Κουκ. 5-7 χρόνια φυλακή χωρίς πολλά πολλά.

Νότιο Σουδάν. Χρηματικό πρόστιμο και εξτραδάκι έως μια δεκαετία στη στενή.

Ομάν. 6-36 μήνες στη φυλακή.

Ουγκάντα. Ισόβια με συνοπτικές διαδικασίες.

Ουζμπεκιστάν. Έως τρία χρόνια στο κελί.

Παλαιστίνη. Έως 10 χρόνια φυλάκιση.

Πακιστάν. Είτε ισόβια, είτε φυλάκιση από 2 έως 10 χρόνια και πρόστιμο. Το παν είναι να έχεις επιλογές.

Παπούα Νέα Γουινέα. 7 χρόνια. Λιτά και απέριττα.

Σαμόα. Φυλάκιση έως 5 χρόνια.

Σαουδική Αραβία. Για κάποιες ομοφυλοφιλικές πράξεις πέφτει μαστίγωμα, για άλλες εξορία, ενώ για κάποιες άλλες τιμωρείσαι με θάνατο.

Σενεγάλη. Είτε πρόστιμο από 170 έως 2600 ευρώ, είτε –αν δεν σου βγαίνει το concept– φυλάκιση από ένα έως πέντε χρόνια.

Σιέρα Λεόνε. Από 10 χρόνια έως ισόβια.

Σιγκαπούρη. Έως δυο χρόνια φυλάκιση.

Σομαλία. Παραδόξως μόλις από 2 μήνες έως 3 χρόνια φυλάκιση.

Σουδάν. Τις πρώτες δυο φορές που θα σε πιάσουν, μαστίγωμα και 5 χρόνια φυλακή. Αν αφότου βγεις (ή και ενώ είσαι μέσα;) σε πιάσουν εκ νέου, τότε η ποινή αναβαθμίζεται σε ισόβια ή και θάνατο. Τρίτη και φαρμακερή που λέμε.

Συρία. Φυλάκιση έως 3 χρόνια.

Σρι Λάνκα. Δέκα χρόνια φυλάκιση. Αν είσαι τυχερός (ή δεν έκανες τίποτα «χοντρό»¨(;) μπορεί να τη γλιτώσεις και με ένα πρόστιμο.

Τανζανία. Ποινή κάθειρξης από 30 έτη έως ισόβια.

Τζαμάικα. Δέκα χρόνια στη φυλακή τα οποία συνοδεύονται από σκληρή και επίπονη σωματική εργασία ενώ βρίσκεσαι εκεί. Γιατί τι καλύτερο από ιδρωμένα αντρικά σώματα που γυμνάζονται για να ξεπεράσεις τις ομοφυλοφιλικές σου τάσεις;

Τουρκμενιστάν. Δύο χρόνια φυλακή για την πρώτη φορά, αλλά αν σε πιάσουν ξανά άλλα 5 έως 10 χρόνια.

Τυνησία. Φυλάκιση για τρία χρόνια.

Τσαντ. Αγαπημένη Αφρική με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως 2 χρόνια και πρόστιμο από 80 έως 800 ευρώ.

Υεμένη. Εδώ η τιμωρία σου έχει να κάνει με τον αν είσαι παντρεμένος και σε πιάσουν να έχεις ομοφυλοφιλικές επαφές ή ελεύθερος. Αν είσαι το δεύτερο θα σε μαστιγώσουν με 100 βουρδουλιές και θα περάσεις και ένα χρόνο στη φυλακή. Αν όμως είσαι το πρώτο, θα σε λιθοβολήσουν μέχρι τέλους.

Όπως διαπιστώνετε πολλές από τις παραπάνω περιοχές είναι άκρως τουριστικές. Το αν θέλουμε, είναι καλό ή πρέπει να ταξιδεύουμε σε χώρες που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία, ή πρέπει να κρατάμε μια στάση όπως με την πρόσφατη περίπτωση του Μπρουνέι, έχει καθαρά να κάνει με την προσωπική κρίση του καθενός. Σίγουρα υπάρχουν επιχειρήματα για κάθε πλευρά. Επίσης οι νόμοι αφορούν περισσότερο τους ντόπιους. Όπου μιλάει το κέρδος τα πράγματα έχουν την τάση να γίνονται πιο… ελαστικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει κανένα κίνδυνο, ούτε κάνει το όλο θέμα οκ. Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε κάποιο από αυτά τα μέρη, ή θέλετε να ενημερωθείτε πιο αναλυτικά για κυρώσεις που βασίζονται στη σεξουαλική προτίμηση, πατήστε εδώ.
εμφάνιση σχολίων