0
1
σχόλια
514
λέξεις
ΖΗΝ
Δυο νέες έρευνες αποκαλύπτουν το πόσο λάθος τρώμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κακή διατροφή παγκοσμίως θεωρείται από τους ειδικούς μεγαλύτερος κίνδυνος από το κάπνισμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
17 Οκτωβρίου 2024
Πολλές θερμίδες, ελάχιστα φρούτα, υπερβολικά πολλά λιπαρά και ζάχαρη. Η κακή διατροφή είναι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης προβλημάτων υγείας παγκοσμίως και ευθύνεται σχεδόν για έναν στους πέντε θανάτους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής.

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου της κακής διατροφής παγκοσμίως και την τοποθετούν υψηλότερα στην κλίμακα κινδύνου από το κάπνισμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Παράλληλα επισημαίνουν ότι προβλήματα που εμφανίζονται στα παιδιά, όπως η αναιμία, η παχυσαρκία, ή η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών δεν αντιμετωπίζονται αρκετά αποτελεσματικά.

Η κακή διατροφή είναι από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης προβλημάτων υγείας παγκοσμίως και ευθύνεται σχεδόν για 1 στους 5 θανάτους    

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:
- Περίπου 8,23 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως είτε αντιμετωπίζουν στασιμότητα ανάπτυξης, είτε είναι υπέρβαρα. Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης.
- Στην Ευρώπη πάνω από 60% των ανδρών και το 50% των γυναικών είναι υπέρβαροι.
- 23.000 συσκευασμένα προϊόντα που καταναλώνουμε συχνά είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους (69%) χαμηλής διατροφικής αξίας.
- Περίπου 8,23 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως είτε αντιμετωπίζουν στασιμότητα ανάπτυξης, είτε είναι υπέρβαρα.
- Τέσσερα στα δέκα παιδιά πίνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη.
- Ένα στα τρία δεν τρώει καθημερινά ούτε ένα φρούτο.
- Λιγότερο από το ένα στα πέντε βρέφη από 6 ως 23 μηνών έχει μια στοιχειωδώς αποδεκτή διατροφή.
- Το 50% των βρεφών αυτής της ηλικίας λαμβάνει τον μικρότερο συνιστώμενο αριθμό γευμάτων.
- Ένα στα πέντε παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν στασιμότητα ανάπτυξης. Τα ποσοστά αυξάνονται ακόμα περισσότερο στην Αφρική.

Τα συσκευασμένα προϊόντα είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους (69%) φτωχής διατροφικής αξίας   

Η έκθεση επισημαίνει πως το πρόβλημα είναι διαταξικό, καθώς καμία από τις εισοδηματικές κατηγορίες που εξετάστηκαν δεν λαμβάνει καθημερινά στη διατροφή της όσα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τρόφιμα ολικής αλέσεως θα έπρεπε. Οι ερευνητές προειδοποιούν πως οι περισσότερες χώρες αν συνεχίσουν έτσι, δεν θα επιτύχουν έως το 2025 τους στόχους για την διατροφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα τη μείωση την παχυσαρκίας, του διαβήτη και της αναιμίας.

Η έκθεση επισημαίνει πως το πρόβλημα είναι διαταξικό: δεν λαμβάνουμε καθημερινά όσα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τρόφιμα ολικής αλέσεως θα έπρεπε   

ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
Πανελλαδική Μελέτη Διατροφή και Υγείας διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα 1 στους 2 ενήλικες είναι δυσλιπιδαιμικός ή/και υπερτασικός.
- Πάνω από το 10% είναι διαβητικοί.
- Περίπου το 60% του πληθυσμού έχει πρόβλημα βάρους.
- Το 95% του πληθυσμού δεν προσλαμβάνει τις συνιστώμενες ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
- Το 60% δεν προσλαμβάνει τις απαιτούμενες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια).
- Τα κορεσμένα λιπαρά (ζωικά λίπη) πρέπει να μειωθούν κατά 30% στον υγιή γενικό πληθυσμό και κατά περίπου 50% στα άτομα υψηλού κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.
- Σχεδόν όλος ο πληθυσμός που εξετάστηκε δεν είχε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D. Το 70% είχε χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος, το 60% ασβεστίου και καλλίου, ενώ περίπου το 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας είχαν χαμηλή πρόσληψη σιδήρου.

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει πως οι περισσότεροι γνωρίζουμε καλά πως «είμαστε ότι τρώμε». Όμως τα δεδομένα δείχνουν πως δυστυχώς απέχουμε ακόμα πολύ από το να ακολουθούμε με συνέπεια μια σωστή διατροφή.
εμφάνιση σχολίων