Τέσσερα ναυάγια στην Αλόννησο και τον Παγασητικό μετατρέπονται σε υποθαλάσσια μουσεία
Κάνουμε τουρισμό κάτω από το νερό, φορώντας στολές κατάδυσης. Τα πρώτα υποβρύχια μουσεία της χώρας ετοιμάζονται στην Αλόννησο και τον Παγασητικό. Πρόκειται για τέσσερα ναυάγια, χρονολογούμενα από τους κλασικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους, τα οποία θα μετατραπούν σε υποθαλάσσια μουσεία, συνδυάζοντας τις καταδύσεις και την αρχαιότητα.ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
29 Μαρτίου 2019
Οι χώροι είναι οι εξής:
- Το ναυάγιο στο νησί Περιστέρα, κοντά στην Αλόννησο (5ος αιώνας π. Χ.)
- Το βυζαντινό ναυάγιο στο νησάκι Κίκυνθο, (το οποίο χρονολογείται μεταξύ 9ου και 13ου αιώνα)
- Το ναυάγιο στη θέση Άκρα Γλάρος (βυζαντινή περίοδος)
- Το ναυάγιο στη θέση Τηλέγραφος (4ος αι. μ.Χ.).
Σε όλα τα υποθαλάσσια μουσεία θα επιτρέπεται η κατάδυση, με συνοδεία δυτών και αρχαιοφυλάκων, σε βάθος έως και 40 μέτρων. Όμως αν δεν είμαστε φίλοι της κατάδυσης, θα μπορούμε να δούμε κι εμείς τα ναυάγια μέσα από ειδικά σκάφη.
Τα μουσεία υλοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BLUEMED, το οποίο έχει ως στόχο να προωθήσει την «μπλε οικονομία» της Μεσογείου, αξιοποιώντας τους θησαυρούς της θάλασσας. Τέτοια μουσεία συνεπάγονται όχι μόνο την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων αλλά και μεγαλύτερη τουριστική περίοδο, προβολή της χώρας και περισσότερες θέσεις εργασίας. Το κόστος της δημιουργίας ενός καταδυτικού πάρκου θεωρείται μικρό σε σχέση με τα έσοδα που αποφέρει η λειτουργία του.
Σε άλλα μέρη του κόσμου, τα υποβρύχια μουσεία προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες. Μόνο στη Σικελία και στα νησάκια γύρω από αυτήν, υπάρχουν 21 υποβρύχια αρχαιολογικά πάρκα και κάθε χρόνο τα επισκέπτονται πάνω από πέντε χιλιάδες τουρίστες.
εμφάνιση σχολίων