0
1
σχόλια
298
λέξεις
ΖΗΝ
Γιατί όλο και περισσότεροι επιστήμονες λένε όχι στα συμπληρώματα διατροφής;
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
7 Ιουνίου 2018
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων, αλλά είναι όντως αποτελεσματικά;

Η παγκόσμια αγορά συμπληρωμάτων διατροφής εκτιμάται ότι το 2022 θα ανέλθει στα 220,3 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 65,9%.Η ελληνική αγορά συμπληρωμάτων διατροφής είναι η δεύτερη πιο αναπτυσσόμενη αγορά συμπληρωμάτων διατροφής στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Hellas Pharm, το 2017 στην Ελλάδα πωλήθηκαν 13 εκατ. τεμάχια συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που λαμβάνουν καθημερινά πολυβιταμίνες, δηλώνουν ότι το κάνουν για να αντισταθμίζουν τις κακές διατροφικές συνήθειες, να βοηθούν στην πρόληψη ποικίλων ασθενειών ή απλά να παραμένουν υγιείς. Όμως τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων δεν παρέχουν κανένα συστηματικό όφελος για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά ούτε και προξενούν βλάβη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η σχετική έρευνα, αξιολόγησε όλες τις έως τώρα μελέτες και τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές της περιόδου 2012-2017, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τέσσερα πιο δημοφιλή συμπληρώματα παγκοσμίως, (πολυβιταμίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη D και ασβέστιο), δεν φαίνεται να παρέχουν κανένα πλεονέκτημα - αλλά ούτε και επιβάρυνση -  για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων, του εμφράγματος, του εγκεφαλικού και του πρόωρου θανάτου. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το φυλλικό οξύ (Β9) μόνο του και οι βιταμίνες Β σε συνδυασμό με φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Από την άλλη, η νιασίνη (Β3) μπορεί να αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες μιλούν ενάντια στη χρήση συμπληρωμάτων και πολυβιταμινών. Όπως δημοσιεύει και το Global Food and Nutrition Policy Course, όντως οι ειδικοί πλέον συμφωνούν ότι εάν έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα επωφεληθούμε από τα συμπληρώματα πολυβιταμινών. Για μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, είναι ωφέλημα. Εάν υπάρχουν σοβαρές ανεπάρκειες, η χορήγηση πολυβιταμινών υπό ιατρική παρακολούθηση μπορεί να είναι απαραίτητη.  


Πηγές: Tvxs, BBC
εμφάνιση σχολίων