Πώς καλλιεργούμε μόνοι μας ένα δέντρο αβοκάντο;
Ένας μικρός σπόρος αρκεί για να κάνουμε την αρχή ώστε να έχουμε τα δικά μας, βιολογικά αβοκάντο στη βεράντα ή στον κήπο μας. Ιδού ο τρόπος:ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
27 Μαρτίου 2018
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Παίρνουμε το κουκούτσι του φρούτου και το ξεπλένουμε απαλά, προσέχοντας να μην αφαιρέσουμε καθόλου από το καφέ του μέρος. Θυμόμαστε πως η πλατιά μεριά του είναι το κάτω μέρος και η πιο μυτερή το πάνω. Τρυπάμε περιμετρικά με τρεις οδοντογλυφίδες και γεμίζουμε ένα ποτήρι με νερό. Τοποθετούμε τον σπόρο έτσι ώστε οι οδοντογλυφίδες να στηρίζουν στο χείλος του την πάνω μεριά έξω από το νερό και το κάτω μέρος του να είναι βυθισμένο μέσα στο νερό (περίπου το ¼ του σπόρου να είναι μέσα). Φροντίζουμε οι οδοντογλυφίδες να είναι ομοιόμορφα τοποθετημένες περιφερειακά και ελαφρώς προς τα κάτω με φορά προς το κέντρο του σπόρου και τις σφηνώνουμε καλά ώστε να σιγουρευτούμε ότι το κάτω μέρος του κουκουτσιού να παραμείνει μέσα στο νερό. Οι ρίζες θα βγουν από το κάτω μέρος και ο βλαστός από την κορυφή. Η ρίζα σε γενικές γραμμές αναπτύσσεται πρώτη.
ΦΩΣ: Τοποθετούμε το ποτήρι με τον σπόρο δίπλα σε ένα παράθυρο με αρκετό φως. Αν ζούμε στο βόρειο ημισφαίριο, επιλέγουμε ένα παράθυρο που βρίσκεται στη νότια πλευρά του σπιτιού ή αν ζούμε στο νότιο ημισφαίριο διαλέγουμε ένα παράθυρο που κοιτάζει προς τον βορρά. Αυτό θα μεγιστοποιήσει την ποσότητα του ηλιακού φωτός ιδίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το άμεσο ηλιακό φως για ολόκληρη την ημέρα μπορεί να είναι υπερβολικό γι’ αυτό το στάδιο της ανάπτυξης και είναι πιθανό να κάψει το εύθραυστο φυτό μ γι αυτό φροντίζουμε να είναι μεν φωτεινά αλλά όχι υπερβολικά.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ: Αλλάζουμε το νερό κάθε 1-2 ημέρες, αλλά μπορούμε να το αλλάζουμε και κάθε 5-7 ημέρες. Όσο αναπτύσσεται, ελέγχουμε για τυχών εμφάνιση μυκήτων και μούχλας, και αν χρειαστεί αλλάζουμε το νερό αμέσως. Περνάμε τον σπόρο με ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας και νερού ώστε να δημιουργήσουμε αλκαλικό περιβάλλον και να αποτρέψουμε τη δημιουργία μούχλας στην επιφάνειά του.
ΒΛΑΣΤΗΣΗ: Συνήθως η βλάστηση έρχεται μέσα σε 2-4 εβδομάδες αλλά μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 8 εβδομάδες. Καθώς ο σπόρος αρχίζει να βλασταίνει, το εξωτερικό καφέ περίβλημα θα πέσει αφού η κορυφή του στεγνώνει και σχηματίζει ρωγμή. Η ρωγμή θα μεγαλώσει και μια μικροσκοπική ρίζα θα εμφανιστεί από το κάτω μέρος. Δεδομένου ότι η ρίζα θα φυτρώνει προς τα κάτω, ένα μικρό βλαστάρι θα ξεπροβάλλει από την κορυφή του σπόρου. Εξακολουθούμε να διατηρούμε τη ρίζα βυθισμένη στο νερό ώστε να μην ξεραθεί.
ΧΩΜΑ: Όταν οι ρίζες του αποκτήσουν μήκος περίπου 5-7,5 εκατοστά, έχει φτάσει η ώρα της γλάστρας Το ιδανικό μείγμα χώματος για το αβοκάντο αποτελείται από ένα μέρος τύρφη από καρύδες, 1 μέρος περλίτη και 1 μέρος βιολογικό χώμα.
Χρησιμοποιούμε αρχικά μια γλάστρα βάθους 15 εκατοστών, ιδανικά υφασμάτινη. Προσθέτουμε 2,5 εκατοστά χαλίκι για να διασφαλίσουμε τη σωστή αποστράγγιση καθώς και τη ροή του αέρα και κάνουμε και πολλές τρύπες. Τοποθετούμε το χώμα γύρω από τον σπόρο και διατηρούμε το χώμα αρκετά υγρό την πρώτη εβδομάδα.