Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά ενός φρούτου ή ενός λαχανικού, βρίσκονται στη φλούδα του. Έτσι και με τα πορτοκάλια. Κι αν τα καθαρίζουμε γιατί είναι πικρά αλλά και διότι φοβόμαστε τα φυτοφάρμακα, οι φλούδες εξακολουθούν να κρατάνε ένα καρό ευεργετικά στοιχεία. Οπότε μπορούμε να επιλέξουμε βιολογικά πορτοκάλια -ή από έναν κήπο που εμπιστευόμαστε- να τα μαγειρέψουμε έξυπνα και να έχουμε πολλαπλά οφέλη.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΛΟΥΔΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ: Τα πορτοκάλια έχουν 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες στις φλούδες τους από ότι στη σάρκα τους. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και διαθέτουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι φλούδες των πορτοκαλιών περιέχουν εσπεριδίνη, ένα φλαβονοειδές που έχει την ιδιότητα να μεταβολίζει τα λιπίδια στο αίμα. Επίσης οι φλούδες περιέχουν 20% περισσότερη εσπεριδίνη από την σάρκα τους και μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την χοληστερίνη. Επιπλέον είναι πλούσιες σε πηκτίνη, που βοηθά στην υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ παράλληλα διατηρεί υγιή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταναλώσουμε τις φλούδες, Μερικοί από τους πιο νόστιμους, είναι οι παρακάτω.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ
ΥΛΙΚΑ: 4 πορτοκάλια, 1 λεμόνι, 1 βανίλια, 8 κουτ. σουπ. στέβια. ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τα πορτοκάλια και το λεμόνι και τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 48 ώρες. Χτυπάμε το μίγμα στο μούλτι, προσθέτουμε τη στέβια και το βάζουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 20 λεπτά. Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα (τα βράζουμε για 15 λεπτά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά), κλείνουμε και αποθηκεύουμε.
ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΡΟΦΗΜΑ ΦΛΟΥΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Βράζουμε επί 10 λεπτά 1 κούπα νερό μαζί με 1 ½ σουπ. ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού. Αν θέλουμε, προσθέτουμε μέλι ή ζάχαρη και ελάχιστη κανέλα.
ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΕΣ ΦΛΟΥΔΕΣ Ή ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ:
ΥΛΙΚΑ: 4 πορτοκάλια, ζάχαρη, λίγη λιωμένη σοκολάτα υγείας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τα πορτοκάλια στα 4 και αφαιρούμε τις φλούδες προσεκτικά. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε λίγες από τις ίνες της φλούδας. Κόβουμε τις φλούδες σε λεπτά μπαστουνάκια και τις βράζουμε για 5 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Μόλις κρυώσουνε εντελώς, τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Αν θέλουμε να έχουν και γεύση σοκολάτας, τότε τις τινάζουμε να φύγει η πολλή ζάχαρη, λιώνουμε λίγη σοκολάτα υγείας σε μπεν μαρί, βουτάμε τις φλούδες μέσα και μετά τις απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.