0
2
σχόλια
475
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η ανισότητα των φύλων στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη πάει με βήματα χελώνας προς τα μπροστά
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
12 Οκτωβρίου 2017

Η γυνή να φοβήται τον άνδρα. Την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων καταλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα πληρώνονται λιγότερο ή ότι οι ανύπαντρες μητέρες στην Ελλάδα χτυπάνε κόκκινο στις ομάδες ανέργων. Είναι σε κάθε τομέα της καθημερινότητας η πληγή.

Το 85% των Ελληνίδων μαγειρεύει και κάνει τη φασίνα στο σπίτι (τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα) ενώ το 83% των ανδρών αρνούνται να ασχοληθούν (με λίγα λόγια αναζητάμε αυτό το σπάνιο ποσοστό του 17% των Ελλήνων ανδρών!). Το 38% των γυναικών ασχολούνται από μία ώρα και επάνω την ημέρα με τη φροντίδα της οικογένειας (μόνο το 20% των ανδρών κάνει το ίδιο). Θλιβερή οπισθοδρόμηση επικρατεί στις ελληνικές επιχειρήσεις: μόνο το 10% των μελών των Δ.Σ. των μεγάλων επιχειρήσεων αποτελείται από γυναίκες, όταν ο μέσος όρος της Ε.Έ. είναι 22%.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ισότητα των φύλων σέρνεται αργά προς τα εμπρός και στην Ε.Έ. όπου καταγράφει βαθμολογία 66 περίπου στα 100, δηλαδή μόλις 4 μονάδες υψηλότερη σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν.

Η χώρα με την καλύτερη επίδοση είναι η Σουηδία με βαθμολογία 82,6.
Ακολουθεί η Δανία με βαθμολογία 76,8 και η Φινλανδία με 73.  Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση με 50 βαθμούς. Οι επιδόσεις της Ελλάδας αξιολογούνται σε τέσσερις τομείς.

Ο τομέας του χρόνου, μετρά τις ανισότητες των φύλων στην κατανομή του χρόνου που αφιερώνεται σε φροντίδα, οικιακή εργασία και κοινωνικές δραστηριότητες. Η Ελλάδα βαθμολογείται με 44,7 πολύ χαμηλά σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Έ. που είναι 65,7.

Ο τομέας εργασίας, μετράει το βαθμό στον οποίο οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από την ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση και τις καλές συνθήκες εργασίας. Η Ελλάδα βαθμολογείται με 64, 2 σε σχέση με τον μέσο όρο 71,5 που επικρατεί στην ΕΕ.

Ο τομέας της εξουσίας, μετρά την ισότητα των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς. Η Ελλάδα βαθμολογείται με 21,7 σε σχέση με τον επίσης χαμηλό μέσο όρο της ΕΕ που είναι 48,5 -άλλα περιμέναμε τον 21ο αιώνα

Ο τομέας των χρημάτων, μετρά τις ανισότητες μεταξύ των φύλων όσον αφορά την πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους και την οικονομική κατάσταση των γυναικών και ανδρών. Η Ελλάδα βαθμολογείται με 70,7 σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 79,6.

Ο τομέας της γνώσης, μετρά τις ανισότητες των φύλων στο εκπαιδευτικό επίπεδο, τη συμμετοχή στην εκπαίδευση και την κατάρτιση κατά τη διάρκεια της πορείας. Η Ελλάδα βαθμολογείται με 55,6 σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., που είναι 63,4.

Ο τομέας της υγείας, μετρά την ισότητα των φύλων στην κατάσταση της υγείας και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η Ελλάδα αξιολογείται με 83,1 σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 87,4.
 
εμφάνιση σχολίων