Δυο εύκολες εκδοχές, με φύλλο κρούστας ή σφολιάτας. Η μία είναι και -σχετικά- light, αμέ!
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
29 Οκτωβρίου 2021
Το όνομα της προέρχεται από την Τούρκικη λέξη «πογάτσα» (Pogaca = ζύμη). Η μπουγάτσα είναι ένα μικρασιάτικο γλυκό, το οποίο το έφεραν στην Ελλάδα οι Πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Η αυθεντική μπουγάτσα περιέχει αγνά υλικά και φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και αυτό που την διαφοροποιεί ουσιαστικά από τις άλλες πίτες είναι το τραγανό της φύλλο. Επειδή όμως όπως οι περισσότερες συνταγές, σηκώνει κι αυτή αυτοσχεδιασμό, τη δοκιμάσαμε σε δυο πιο εύκολες εκδοχές. Ιδού λοιπόν οι αγαπημένες μας συνταγές.
ΠΛΟΥΣΙΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
ΥΛΙΚΑ: 200 γρ. βούτυρο, 1 πακέτο φύλλο κρούστας, 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 800 γρ. νερό, 2 βανίλιες, ½ κούπα ζάχαρη, κανέλα και άχνη για το πασπάλισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο. Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας από τη μακριά πλευρά του και το σουρώνουμε ώστε να γίνει πλισέ. Το τοποθετούμε σε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα φύλλα, βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο. Τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και τα ψήνουμε για 45 λεπτά –ή μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο αλλά δεν σβήνουμε τη φωτιά. Αραιώνουμε το ζαχαρούχο με το νερό και προσθέτουμε και τις βανίλιες. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα φύλλα και ψήνουμε μέχρι να απορροφηθεί το γάλα. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά. Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και απολαμβάνουμε.
ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ: 2 φύλλα σφολιάτας, 1 λίτρο γάλα, 1 κούπα ζάχαρη, 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι, 4 κουτ.σουπ. βούτυρο, 1 βανίλια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη. Την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς προσέχοντας να μην κολλήσει και όταν γίνει κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύουμε ξανά. Σε καλά βουτυρωμένο πυρέξ, τοποθετούμε το ένα φύλλο σφολιάτας, τη γέμιση και τέλος το δεύτερο φύλλο. Χαρακώνουμε λίγο τα κομμάτια και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά. Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και απολαμβάνουμε.
εμφάνιση σχολίων