0
1
σχόλια
357
λέξεις
ΖΗΝ
Το να παντρευτούμε δεν έχει σημασία για την υγεία και την ευημερία μας αλλά για το διαζύγιο έχει
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
10 Ιουλίου 2017

Τι συμβαίνει στην υγεία μας όταν παντρευόμαστε; Ίσως να πιστεύουμε πως γνωρίζουμε την απάντηση αφού είναι μέρος της συνηθισμένης «σοφίας» της εποχής μας ότι ο γάμος κάνει τους ανθρώπους υγιέστερους και πιο ευτυχισμένους. Όμως μια νέα μελέτη, με τίτλο «Η διφορούμενη σχέση μεταξύ γάμου και υγείας», αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι αν κανείς παντρευτεί αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την υγεία του αλλά και την ευτυχία του.

Η έρευνα του Matthijs Kalmijn, η οποία διήρκησε πάνω από 15ετία, έρχεται να κλονίσει τα νερά που της εξίσωσης  γάμος=ευτυχία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 ετών, 11.000 ενήλικες απαντούσαν κάθε χρόνο σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την υγεία και τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους. Η μελέτη δεν βρήκε ούτε ότι οι παντρεμένοι έχουν πιο καλή υγεία σε σχέση με τους ανύπαντρους, ούτε ότι η ευημερία τους γίνεται σταδιακά καλύτερη. Αντίθετα, η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι άνθρωποι που παντρεύτηκαν είχαν ελαφρώς χειρότερη υγεία σε σχέση με την περίοδο που ήταν μόνοι τους. Η χαρά εξασθένησε κι αυτή, αφού ενώ αμέσως μετά το γάμο οι παντρεμένοι δήλωναν ελαφρώς πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους απ’ ό,τι πριν το γάμο (honeymoon effect), σταδιακά αυτή η ικανοποίηση άρχισε να «εξατμίζεται».

Σε περιπτώσεις διαζυγίου, το πράγμα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο αφού η μελέτη δείχνει ότι όσοι χωρίζουν αισθάνονται σημαντικά μικρότερη ικανοποίηση ζωής απ’ ό,τι πριν το διαζύγιο. Συγκεκριμένα οι αρνητικές επιπτώσεις του διαζυγίου στην ικανοποίηση από τη ζωή είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερες από τις θετικές επιπτώσεις που έχει ο γάμος στην ψυχολογία του ζευγαριού.

Οι μελέτες για τον συσχετισμό της ευτυχίας, της ικανοποίησης της σχέσης και της ικανοποίησης της ζωής, συσσωρεύονται. Μια ανασκόπηση σε 18 από αυτές στο Journal of Personality and Social Psychology (2012) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευημερία συνήθως δεν βελτιώνεται όταν οι άνθρωποι παντρεύονται. Στην καλύτερη περίπτωση, οι νεόνυμφοι απολαμβάνουν ένα σύντομο «ταξίδι του μέλιτος» στο οποίο αισθάνονται λίγο πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στην αρχή, αλλά στη συνέχεια η ικανοποίησή τους μειώνεται και τελικά καταλήγουν αισθάνονται όσο ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι ήταν ελεύθεροι.  Και στα δικά μας οι λεύτεροι είπατε;
 
εμφάνιση σχολίων