0
1
σχόλια
212
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Ο άνθρωπος θέλει κάπου να επιρρίψει ευθύνες για την αθλιότητα που συνοδεύει μόνιμα την ανθρώπινη ύπαρξη» - Σοπενχάουερ
 
DOCTV.GR
10 Απριλίου 2017

ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ απέναντι στις κυβερνήσεις, στους νόμους και στους κοινωνικούς θεσμούς. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί ο άνθρωπος θέλει κάπου να επιρρίψει ευθύνες για την αθλιότητα που συνοδεύει μόνιμα την ανθρώπινη ύπαρξη, ενώ όλοι ξέρουμε, στο επίπεδο του μύθου βέβαια, ότι αυτή η κατάρα ήταν δωράκι του Θεού στον Αδάμ, και άρα σε ολόκληρο το γένος των ανθρώπων.

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΑΥΤΟΣ Ο ΨΕΥΤΙΚΟΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ποτέ δεν γινόταν με ψευδέστερο και θρασύτερο τρόπο απ’ ό,τι σήμερα, από τους «δημαγωγούς της εποχής».

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΕΧΘΡΟΙ του χριστιανισμού αισιόδοξοι: ο κόσμος είναι για κείνους «αυτοσκοπός» και άρα από μόνος του, δηλαδή σύμφωνα με τις φυσικές του ιδιότητες, αξιοθαύμαστα ρυθμισμένος, το κατ’ εξοχήν κέντρο της ευτυχίας.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Άρθουρ Σοπενχάουερ: Η τέχνη του να είσαι προσβλητικός, εκδόσεις Γνώση. Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ (22 Φεβρουαρίου 1788 - 21 Σεπτεμβρίου 1860) ήταν Γερμανός φιλόσοφος που χαρακτηρίζεται από τον αθεϊστικό πεσιμισμό του και τη φιλοσοφική του διαύγεια. Έγινε γνωστός κυρίως από το βιβλίο του Ο Κόσμος ως Βούληση και ως Παράσταση, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος μας οδηγείται από μία διαρκώς ανικανοποίητη βούληση καθώς αναζητά αέναα την ικανοποίηση.

Πηγή: Αντικλείδι 


Διαβάστε επίσης: Σοπενχάουερ: Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο
 
εμφάνιση σχολίων