0
1
σχόλια
492
λέξεις
TECH

Τι γίνεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν ερωτευόμαστε;  Ένα βρετανός καθηγητής νευροβιολογίας, εξηγεί τον μηχανισμό της αγάπης

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
15 Δεκεμβρίου 2016
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων, όταν ερωτεύονται; Ποιος είναι ο «μηχανισμός της αγάπης» του εγκεφάλου; Πως καθορίζουν οι ορμόνες μας τη συμπεριφορά μας; Και γιατί ο έρωτας είναι μια «αρρώστια»; Ο Βρετανός καθηγητής νευροβιολογίας του Unıversity College London, Σεμίρ Ζέκι, μίλησε στο ΑΠΘ για όλα αυτά, όταν αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ιδού τα πιο βασικά που είπε:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ: «Ο έρωτας είναι καταστροφή, αλλά μια πολύ επιθυμητή καταστροφή. Ο Πλάτων τον έχει περιγράψει ως τρέλα (μανία), που είναι όμως ένα καλό είδος τρέλας. Γιατί είναι αρρώστια; Είναι αρρώστια εξαιτίας διάφορων βιολογικών αιτίων. Τι συμβαίνει, όταν ερωτεύονται οι άνθρωποι; Χάνουν την κρίση τους. Ειδικά σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που αγαπούν, που έχουν ερωτευτεί. Όταν είναι μαθηματικοί δεν χάνουν την κρίση τους σε ό,τι αφορά τα μαθηματικά, αλλά χάνουν την κρίση τους για το άτομο με το οποίο είναι ερωτευμένοι. Ο έρωτας είναι μια αρρώστια και μια καταστροφή, αλλά επιθυμητή καταστροφή. Ο άνθρωπος, όταν ερωτεύεται, χάνει την κρίση του, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά το πρόσωπο με το οποίο είναι ερωτευμένος».

«Επειδή οι άνθρωποι χάνουν την κρίση τους, όταν είναι παθιασμένα ερωτευμένοι, η χειρότερη ώρα για να παντρευτούν είναι, όταν είναι παθιασμένα ερωτευμένοι. Επομένως, εάν κάποιος είναι τόσο παθιασμένα ερωτευμένος, ώστε αυτό να τον κάνει άρρωστο, θα πρέπει να περιμένει ώστε ο έρωτάς του να είναι σε επίπεδο που δεν θα είναι ρομαντικός παθιασμένος έρωτας».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΓΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ: «Υπάρχουν μερικές κρίσιμες νευρο-ορμόνες που εμπλέκονται και αυτές συνδέονται μεταξύ τους, π.χ. υπάρχει η ντοπαμίνη που είναι ένα είδος ορμόνης επιβράβευσης, αλλά έχει και πολλές άλλες λειτουργίες. Υπάρχει η σεροτονίνη που συνδέεται με την ντοπαμίνη, επειδή όταν η συγκέντρωση της ντοπαμίνης αυξάνεται, η σεροτονίνη μειώνεται. Και μετά υπάρχουν η βασοπρεσίνη και η οξυτοκίνη. Η βασοπρεσίνη εκφράζεται στον άντρα αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού, συνδέεται με την οικογένεια και κρατά μακριά οποιονδήποτε άλλον. Η οξυτοκίνη είναι σημαντική για τις γυναίκες που θηλάζουν. Τα ζώα, που έχουν πολλούς υποδοχείς της οξυτοκίνης, έχουν την τάση να είναι πολύ μονογαμικά, π.χ. ζώα όπως οι αρουραίοι, που έχουν χαμηλή συγκέντρωση υποδοχέων της οξυτοκίνης έχουν πολυγαμική τάση. Επομένως, το αν ο αρουραίος έχει ένα σύντροφο ή μερικούς συντρόφους, πράγματι εξαρτάται από τη συγκέντρωση της οξυτοκίνης. Έτσι, αν πάρετε ένα ζώο με μεγάλο αριθμό υποδοχέων της οξυτοκίνης και με κάποιο είδος χειραγώγησης μειώσετε την έκκριση της οξυτοκίνης, γίνονται επίσης πολυγαμικά!».

ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ: «Υπάρχει ένα σύστημα αγάπης στον εγκέφαλο με παραλλαγές. Έτσι, όταν κοιτάει κανείς τη φωτογραφία του παιδιού του, δραστηριοποιούνται τα ίδια τμήματα του εγκεφάλου που δραστηριοποιούνται κι όταν βλέπει τον ρομαντικό σύντροφό του. Όμως, υπάρχουν μικρές διαφορές- π.χ. στον ρομαντικό έρωτα, δραστηριοποιείται ο υποθάλαμος που εμπλέκεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα -αυτό δεν υπάρχει για παράδειγμα στην περίπτωση της μητρικής αγάπης.

Επίσης οι περιοχές τους εγκεφάλου που δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια επεισοδίων σεξουαλικής έξαψης είναι διαφορετικές από τις περιοχές που εμπλέκονται με τον ρομαντικό έρωτα».
 
εμφάνιση σχολίων