Εργασιομανία ώρα μηδέν
ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΥΚΑΣ
28 Ιουνίου 2011
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν αυτά τα χαλαρά όρια είναι εμφανή και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την τέλεια δουλειά αν δεν υπήρχε ένα σοβαρό μειονέκτημα που οι ειδικοί το συνοψίζουν ως αυξανόμενη εργασιομανία με σοβαρή πιθανότητα υπερκόπωσης. Όσοι δουλεύουν για το διαδίκτυο εθίζονται με την δουλειά τους με αποτέλεσμα να δουλεύουν συνέχεια: το βράδυ, τα σαβ/κα, στις διακοπές. Το θετικό με τα χαλαρά όρια μετατρέπεται σε αρνητικό όταν χρησιμοποιείς την ίδια συσκευή για δουλειά και για διασκέδαση, πράγμα που σε κάνει να ξεχνάς πόσες ώρες δουλεύεις και πότε πρέπει να σταματήσεις. Αποτέλεσμα να θες να είσαι συνδεδεμένος συνέχεια.
Οι εταιρείες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν το αντίθετο πρόβλημα από αυτό που νόμιζαν ότι θα έχουν, δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δούλευαν αρκετά. Αντίθετα βλέπουν τα στελέχη τους να «καίγονται» από τον εθισμό και την πολύ δουλειά. Το τρομακτικό της υπόθεσης είναι ότι σιγά-σιγά θες να βλέπεις τι γίνεται στο δίκτυο κάθε μέρα, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο. Από το γραφείο, από το σπίτι, ακόμη και στη διαδρομή με το κινητό σου. Άλλωστε μπορείς να είσαι συνδεδεμένος 24 ώρες την ημέρα. Το δίκτυο είναι αχανές, μπορεί να σου προσφέρει ότι θες, σε όποια ποσότητα θες.
Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεις τον αυτοέλεγχο σου και να ξέρεις ότι ναι, μπορείς να δουλέψεις όπου κι αν βρίσκεσαι αλλά χρειάζεται να ισορροπήσεις τα πράγματα της ζωής σου που δεν σχετίζονται με το δίκτυο και να βάλεις ευδιάκριτα όρια μεταξύ. Σε όλα αυτά βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι ίσως δεν είναι το διαδίκτυο που κάνει τους ανθρώπους εργασιομανείς, οι εργασιομανείς και φιλόδοξοι άνθρωποι είναι αυτοί που θέλουν να δουλεύουν σε δουλειές που σχετίζονται με το διαδίκτυο.
εμφάνιση σχολίων