0
1
σχόλια
307
λέξεις
ΖΗΝ

Όσο πιο «ένα με τον καναπέ» τόσο πιο έξυπνος; Μια νέα έρευνα εξετάζει τον συσχετισμό σωματικής δραστηριότητας με το I.Q.

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
21 Σεπτεμβρίου 2016
Τεμπέληδες όλου του κόσμου, ας γιορτάσουμε! Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η τεμπελιά συσχετίζεται με υψηλή νοημοσύνη.

Επιστήμονες από το Gulf Coast University στη Φλόριντα, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με υψηλό IQ σπάνια βαριούνται, με αποτέλεσμα να περνούν περισσότερο χρόνο χαμένοι στις σκέψεις τους παρά σε κίνηση. Οι λιγότερο ευφυείς άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην πλήξη, πράγμα τους οδηγεί να κάνουν περισσότερες σωματικές δραστηριότητα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Todd McElroy, χρησιμοποίησαν τεστ ψυχολογίας για να εντοπίσουν ποιοι από τους φοιτητές που εξέτασαν είχαν την τάση να σκέφτονται πολύ, και ποιοι προτιμούσαν να κάνουν πράγματα που απαιτούν λιγότερη σκέψη. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες εξοπλίστηκαν με καταγραφείς που παρακολούθησαν το πόσο ασκήθηκαν στο γυμναστήριο τις επόμενες επτά ημέρες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται πολύ, ήταν πολύ λιγότερο ενεργοί τις καθημερινές από εκείνους που είχαν την τάση να αποφεύγουν την πολλή διανοητική δουλειά. Παρόλα αυτά, δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ τους τα σαββατοκύριακα, πράγμα που οι επιστήμονες δεν ξέρουν πως ακριβώς να το ερμηνεύσουν. Καθώς το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό, όπως και το χρονικό διάστημα που διεξήχθη η μελέτη, περισσότερες εξετάσεις στο μέλλον θα πρέπει να αποδείξουν τον συσχετισμό μεταξύ τεμπελιάς και εξυπνάδας.

Πάντως επειδή η μειωμένη σωματική δραστηριότητα δεν είναι ακριβώς η πιο έξυπνη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία και τον οργανισμό μας (έφραξαν οι αρτηρίες γιατρέ μου επειδή όλη μέρα διάβαζα κβαντομηχανική και φιλοσοφία), ο κ McElroy προτείνει να χρησιμοποιήσουμε το I.Q. μας με συνειδητότητα: «Ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει τα πιο στοχαστικά άτομα να καταπολέμησουν τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, είναι η συνειδητοποίηση της τάσης τους να είναι λιγότερο δραστήρια, σε συνδυασμό με επίγνωση του κόστους που συνδέεται με την αδράνεια. Έτσι, οι πιο σκεπτόμενοι άνθρωποι, θα μπορέσουν να γίνουν πιο ενεργοί».
 
εμφάνιση σχολίων