Τα λαχταριστά, αφράτα γλυκά ρολά με γλάσο, σε σπιτική εκδοχή
Τα λένε και cinnamon rolls ή cinnabon rolls. Είναι αφράτα ζυμαρένια ρολάκια με γλάσο και γέμιση κανέλας και αποτελούν αγαπημένη παιδική γεύση -την οποία πολλοί από εμάς αρνούμαστε να απαρνηθούμε ως ενήλικες. Αν και είναι λίγο χρονοβόρα, το αποτέλεσμα αποζημιώνει, κάθε φορά.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ: 200 γρ. χλιαρό γάλα, 70 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι ξερή μαγιά (7 γρ.), 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, 80 γρ. ζάχαρη, 1 κουταλάκι αλάτι.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: 80 γρ. βούτυρο ε θερμοκρασία δωματίου, 200 γρ. μαύρη ζάχαρη, 20 γρ. κανέλλα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ: 120 γρ ζάχαρη άχνη, 3 κουτ. σουπ. γάλα ή κρέμα γάλακτος, ½ κουτ. γλ. απόσταγμα βανίλιας ή ½ κάψουλα βανίλιας.
Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε τη μαγιά και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα αυγά και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη. Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια μας αλλά δεν πρέπει να προσθέσουμε άλλο αλεύρι. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο με διαστάσεις περίπου 40 x 30 εκ.. Με ένα μεγάλο μαχαίρι με στρογγυλή μύτη ή σπάτουλα απλώνουμε ομοιόμορφα το μαλακωμένο βούτυρο πάνω στη ζύμη, ώστε να πάει παντού.
Ανακατεύουμε τη μαύρη ζάχαρη με την κανέλλα και σκορπίζουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη αφήνοντας κενό ένα εκατοστό περίπου, στο πάνω αλλά και στο κάτω μέρος της μεγάλης πλευράς. Τυλίγουμε προσεχτικά τη ζύμη σε ρολό κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε 12 ίσες φέτες. Για να κοπούν ίσια, αρχικά κόβουμε το ρολό στη μέση. Μετά κόβουμε τα άλλα δύο κομμάτια στη μέση και συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 28-30 εκ. ή ένα ταψάκι και τοποθετούμε μέσα τα ρολά κανέλλας αφήνοντας λίγο περιθώριο ανάμεσά τους. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για μισή ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να γεμίσουν όλη τη φόρμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο με αέρα στους 180º. Ψήνουμε τα ρολά για 20 - 25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Ενώνουμε καλά τα υλικά για το γλάσο. Η σύσταση που θα πρέπει να είναι παχύρευστη σαν του μελιού. Αν είναι πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος. Αν είναι αραιό προσθέτουμε λίγη άχνη. Αφήνουμε τα ρολά κανέλλας να κρυώσουν ελαφρά για 5 - 10 λεπτά. Τα ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με το γλάσο. Τα σερβίρουμε ζεστά. Αν περισέψει γλάσο, το προσφέτουμε συνοδευτικά μέσα σε μπολάκι, για όσους θέλουν να προσθέσουν στο πιάτο τους.