0
1
σχόλια
552
λέξεις
ΖΗΝ

Ντιπ, ρυζότο, πένες, σαλάτα, χοιρινό φιλέτο. Το αγαπημένο μπλε τυράκι τρυπώνει σε όλα μας τα πιάτα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
31 Οκτωβρίου 2016
Το γνωστό τυράκι που γεννήθηκε στον γαλλικό νότο, στην περιοχή Ροκφόρ συρ Σουλζόν. Αν και μόνο όσα τυριά παρασκευάζονται εκεί ονομάζονται ροκφόρ, τα υπόλοιπα μπλε τυριά δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλά στη γεύση. Το ροκφόρ, ή αλλιώς το μπλε τυρί, δεν περνά ποτέ απαρατήρητο. Όσοι το αγαπούν, το απολαμβάνουν σε κάθε πιάτο και συνδυασμό. Όσοι δεν το συμπαθούν, δεν θέλουν ούτε να το βλέπουν. Οι λάτρεις του μπλε τυριού λοιπόν θα χαρούν πολύ με αυτές εδώ τις συνταγές.

ΝΤΙΠ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΡΟΚΦΟΡ
ΥΛΙΚΑ:
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό, 200 γρ. ροκφόρ, 2 κουτ. γλ. ελαιόλαδο, 2 κουτ. σουπ. ψιλοκομμένο δυόσμο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε μαζί όλα τα υλικά μας, είτε στο μούλτι είτε με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σερβίρουμε μαζί με κριτσίνια, κρουτόν ή ψωμάκι.


ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΣΟΣ ΡΟΚΦΟΡ
ΥΛΙΚΑ:
100 γρ. γιαούρτι πλήρες, 2 χοιρινά φιλέτα, 2 κροκέτες πατάτας, 1 πακέτο φύλλα σπανάκι, 50 γρ. ροκφόρ, τριμμένο, 25 γρ. γαλέτα, αλάτι & πιπέρι, 2 κ.σ. σπορέλαιο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αναμειγνύουμε το ροκφόρ, τη γαλέτα και το γιαούρτι. Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο μέσα σε ένα ζεστό σκεύος. Ψήνουμε στον φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι το κρέας να αποκτήσει ένα απαλό ροδαλό χρώμα. Συγχρόνως ψήνουμε τις κροκέτες πατάτας. Μαραίνουμε το σπανάκι σε ένα ξεχωριστό σκεύος. Βάζουμε την κροκέτα στο πιάτο και το σπανάκι από πάνω, κόβουμε το χοιρινό σε φέτες και το υπόλοιπο σπανάκι από πάνω. Με ένα κουτάλι, γαρνίρουμε με το μείγμα γιαουρτιού και γλασάρουμε σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσει.


ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΚΦΟΡ
ΥΛΙΚΑ:
1 πακέτο πένες, 150γρ. τυρί τύπου ροκφόρ, 80 γρ. καρύδια τριμμένα, 1 ποτήρι λευκό κρασί, 250 γρ. κρέμα γάλακτος, 2 κουτ. σουπ. κορν-φλάουρ, 2 κουτ. σουπ. βασιλικό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Βάζουμε το κρασί μαζί με 150 γρ. νερό και την κρέμα γάλακτος να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε το κορν-φλάουρ και το τυρί και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και να αρχίσει να πήζει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τριμμένο μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε τα μισά καρύδια. Σουρώνουμε τις πένες, τις μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και τα υπόλοιπα καρύδια.


ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΥΚΟ, ΡΟΚΦΟΡ, ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΡΟΚΑ
ΥΛΙΚΑ:
3 ματσάκια φύλλα ρόκας, 6 αποξηραμένα σύκα, 1 χούφτα ψιλοκομμένα καρύδια ή φουντούκια, 100 γρ. ροκφόρ θρυμματισμένο, 1 κουτ. σουπ. μέλι, 3 κουτ. σουπ. ξίδι μπαλσάμικο, 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε τη ρόκα και την κόβουμε με το χέρι. Ψιλοκόβουμε τα σύκα. Χτυπάμε το λάδι, το μέλι και το ξίδι μέχρι να διαλυθεί καλά το μέλι. Περιχύνουμε τη ρόκα και ανακατεύουμε. Ύστερα ρίχνουμε από πάνω τα σύκα και το ροκφόρ. Σερβίρουμε είτε σκέτη, είτε με κρουτόν.


ΡΥΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΡΟΚΦΟΡ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ
ΥΛΙΚΑ:
2 κούπες ρύζι, 4 ½ κούπες νερό, 100 γραμμ. ροκφόρ, 100 γραμμ. κρέμα γάλακτος, 20 μανιτάρια λευκά κομμένα σε χοντρές φέτες, 2 κουτ. σουπ. ψιλοκομμένο άνιθο, 1 κουτ. γλ. βούτυρο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σοτάρουμε ελαφρά στην κατσαρόλα τα μανιτάρια με το βούτυρο (για περίπου 1 λεπτό). Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό. Σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να είναι σχεδόν έτοιμο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο βραστό νεράκι ακόμα. Δύο λεπτά πριν το τέλος του βρασίματος, προσθέτουμε τον άνιθο, το ροκφόρ κομμένο σε μικρά κομμάτια και την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά πριν σερβίρουμε, με το καπάκι του σκεύους κλειστό.
εμφάνιση σχολίων