0
1
σχόλια
296
λέξεις
ΖΗΝ

Νόστιμο μπανανοκέικ χωρίς χρήση μίξερ, για να συνοδέψουμε τον καφέ ή το τσάι μας

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
18 Ιανουαρίου 2016
Τι κάνουμε τις μπανάνες που παραωρίμασαν; Φυσικά μπανανόψωμο. Το πανεύκολο και γλυκό ψωμάκι έχει προβοκατόρικο όνομα διότι στην ουσία είναι κέικ. Γεννήθηκε στην Αμερική τη δεκαετία του ’30, έχει τη δική του εθνική ημέρα (!) στις 23 Φεβρουαρίου, είναι ελαφρώς νωπό, πολύ αφράτο και ακόμα νοστιμότερο. Το μυστικό για να γίνει τέλειο, είναι οι μπανάνες μας να είναι πολύ ώριμες.

ΥΛΙΚΑ: 5 ώριμες μπανάνες, 130 γρ. βούτυρο, 150 γρ. μαύρη ζάχαρη, 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 αυγά, 2 βανίλιες, 1 κουτ. γλ. μπέικιν ή μαγειρική σόδα, ½ κουτ. γλ. αλάτι, δύο χούφτες καρύδια σπασμένα σε μέτρια κομμάτια, ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ψιλοκόβουμε τις μπανάνες και τις βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και τη ζάχαρη. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε για περίπου 15 λεπτά (μέχρι να γίνει το μείγμα μας σαν μαρμελάδα). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε λίγο τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά που μας περίσσεψαν. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τη ζύμη σε φόρμα ντυμένη με αντικολλητικό χαρτί ή σε φόρμα σιλικόνης. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Ελέγχουμε αν ψήθηκε καλά το κέικ μας, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν δεν βγαίνει καθαρή, τότε ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Περιμένουμε να κρυώσει καλά το κέικ, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με την άχνη χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι.

TIPS: Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε μέσα στη ζύμη μας σταγόνες σοκολάτας ή σταφίδες αντί για καρύδια. Ή και όλα μαζί. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη μας και ½ κουτ. γλ. κανέλα ή το ξύσμα ενός πορτοκαλιού, για έξτρα άρωμα.

εμφάνιση σχολίων