«Χωρίς πάθος εγώ δύσκολα ζω. Έχω ανάγκη την πυρκαγιά»
DOCTV.GR
15 Νοεμβρίου 2021
Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΘΑ 'ΛΕΓΑ ΟΤΙ είναι προϊόν των τελευταίων δύο χρόνων. Βέβαια υπάρχει μια κατάθλιψη των τελευταίων δύο χρόνων. Προέρχεται βασικά από το ότι δεν βρίσκω τόση ένταση γύρω μου, είτε στο πεδίο της πολιτικής, είτε στο προσωπικό μου πεδίο, όση θα ήθελα.
ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, αυτήν που κάποτε την ανεχόμουν γιατί είχα ζήσει μέσα της, από τη στιγμή που μαθαίνεις να ζεις δίχως αυτήν, μετά δύσκολα την υποφέρεις. Δηλαδή, μου είναι κάπως αφόρητο να βρεθώ στον κόσμο των μεγαλοαστών, στα πάρτι ξέρω γω της κοινωνίας τους, σκυλοβαριέμαι όταν τους βλέπω… Λοιπόν, να ένας πρώτος λόγος, ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός, κοινωνικός, ερωτικός.
ΤΡΙΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ που στην αρχή τα υφίστασαι, μετά όμως σε κουράζουν. Δηλαδή, μ’ έχει κουράσει αυτή η αντιπαλότητα των διπλωματών, όταν κι απ’ την άλλη μεριά δεν μπορείς να κάνεις αυτοκριτική, να πεις κάνω λάθος, γιατί έχεις όλο τον έπαινο του δήμου και ξαφνικά έχεις την αντιπαλότητα ορισμένων κύκλων.
Μ’ ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΕΙ -ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΖΩ, υπάρχει αγάπη, υπάρχει φιλία, υπάρχουν όλα αυτά, αλλά δεν υπάρχει πάθος. Και χωρίς πάθος εγώ δύσκολα ζω, ακόμα και δω που ζω στην εξοχή. Κι αυτό μου λείπει. Δηλαδή, εγώ έχω ανάγκη την πυρκαγιά!
Απόσπασμα από το βιβλίο του Κωστή Μοσκώφ, Στα όρια του Έρωτα και της Ιστορίας, εκδόσεις Ιανός. Ο Κωστής Μοσκώφ (15 Νοεμβρίου 1939) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι συγγραφέας, σύμβουλος πολιτισμού, ιστορικός και ποιητής. Έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος, δήμαρχος, σύμβουλος Υπουργείου Πολιτισμού, διευθυντής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, δημοσιογράφος, μορφωτικός ακόλουθος πρεσβείας στην Αίγυπτο κι εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στη Μέση Ανατολή. Ως ιστορικός, ποιητής και δοκιμιογράφος έχει δημοσιεύσει σειρά εργασιών του σε περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες, ενώ έγραψε πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων Η εθνική και κοινωνική συνείδηση στην Ελλάδα (1972), Η κοινωνική συνείδηση στην ποίηση της Θεσσαλονίκης (1978), Εισαγωγικά στο κίνημα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα (1978), Η πράξη και η σιωπή - Τα όρια του έρωτα και της ιστορίας. Δοκίμια (1983), Για τον έρωτα και την επανάσταση - Ποιήματα (1989). Το 1994 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη η επιλογή και μετάφραση που έκανε ο ίδιος σε έργα Αράβων ποιητών.
Πηγή: To 23o Γράμμα
εμφάνιση σχολίων