Μια σαλάτα, ένα ντιπ, ένα φαγάκι και δυο γλυκά, με μπαλαντέρ γεύσης το δροσερό και ελαφρύ γιαούρτι
DOC TV
1 Φεβρουαρίου 2016
ΝΤΙΠ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΥΛΙΚΑ: 3 ώριμα αβοκάντο, 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, χυμός από μισό λεμόνι, ½ ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα αβοκάντο. Βάζουμε στο μπλέντερ τα κομμάτια αβοκάντο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον χυμό, τον κόλιαντρο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το γιαούρτι. Χτυπάμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το ντιπ στο ψυγείο, το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα και σερβίρουμε.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ
ΥΛΙΚΑ: Για τις ντομάτες: 500 γρ. κουσκούς, 6 μεγάλες ντομάτες, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. πάπρικα, ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό, ½ φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Για τη σάλτσα: 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, ½ ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο, ελαιόλαδο, αλάτι & πιπέρι, ξύσμα από 1 λεμόνι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε το κουσκούς σε ένα μπολ και προσθέτουμε 400 ml ζεστό νερό. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για περίπου 7 λεπτά. Κόβουμε το καπάκι από τις ντομάτες και προσεκτικά αφαιρούμε το εσωτερικό τους, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το σουρώνουμε. Αναμειγνύουμε με το κους κους και προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε στο κουσκούς τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες. Βάζουμε τα καπάκια στις ντομάτες, τις τοποθετούμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψάκι, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 λεπτά. Εντωμεταξύ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ και βάζουμε τη σάλτσα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Σερβίρουμε τις ντομάτες με τη σάλτσα, ελαιόλαδο και ξύσμα από λεμόνι.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ KALE, ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ DRESSING ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ
ΥΛΙΚΑ: Για τη σαλάτα: 250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση, 250 γρ. kale κομμένο σε μικρά κομμάτια με το χέρι, 250 γρ. σπανάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια με το χέρι, 2 κ.σ. κουκουνάρι, 2 κ.σ. σταφίδες, 2 κ.σ. σπόρους ροδιού, 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 150 γρ. παρμεζάνα σε φλούδες. Για το dressing: 350 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 1 κούπα ελαιόλαδο, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη, ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καβουρδίζουμε το κουκουνάρι σε στεγνό αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα σε μια σαλατιέρα και ανακατεύουμε. Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά του dressing, εκτός από το ελαιόλαδο. Στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά σιγά, μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing, προσθέτουμε το κουκουνάρι και σερβίρουμε.
TIP: Όπου kale, μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλη την πρασινάδα με σπανάκι, ρόκα, λαχανίδες, λάπαθα.
ΡΟΛΑΚΙΑ ΠΡΩΙΝΟΥ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ
ΥΛΙΚΑ: Για τη ζύμη: 30 γρ. μαγιά, 100 γρ. βούτυρο, 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%, 1 φλιτζάνια ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ.. τριμμένη κανέλα, 4 φλιτζάνια αλεύρι, ζάχαρη άχνη για γαρνίρισμα. Για τη γέμιση: 50γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, 4 κ.γ. κανέλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη μαγιά και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε στο μίξερ λίγο λίγο το μισό αλεύρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και το μείγμα της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακιά και εύπλαστη. Καλύπτουμε τη ζύμη με ένα πανί και την αφήνουμε για 30 λεπτά. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη το βούτυρο της γέμισης και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα, ώστε να την καλύψουμε όλη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενο ρολό. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους περίπου 3 εκ., τις απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι και τις αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν. Ψήνουμε στους 200°C για 8-10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
CREME BRULEE ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΥΛΙΚΑ: 1 κλωναράκι βανίλια, 600 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 8 κρόκοι, 5 κ.σ. ζάχαρη καστανή, 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι, προσέχοντας να μη βράσουν. Χαράσσουμε κάθετα το κλωναράκι βανίλιας, αφαιρούμε το εσωτερικό του με ένα μαχαίρι και το προσθέτουμε στο μείγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη. Σιγά σιγά ρίχνουμε το μείγμα των κρόκων στο ζεστό μείγμα της κρέμας. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και σουρώνουμε. Γεμίζουμε ατομικά πυρίμαχα μπολ και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο προσθέτουμε νερό. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C. Αφήνουμε να κρυώσουν, πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και καίμε με το φλόγιστρο λίγο πριν σερβίρουμε. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη.
εμφάνιση σχολίων