0
1
σχόλια
202
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο Βερολινέζοι παρακάμπτουν τη γραφειοκρατία και δημιουργούν ένα πανεπιστήμιο για πρόσφυγες

ANNA ΣΑΛΒΑΝΟΥ
1 Οκτωβρίου 2015
Στη Γερμανία για να εγγραφεί κανείς στο πανεπιστήμιο, εκτός από επίσημα έγγραφα και απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χρειάζεται να γνωρίζει και άπταιστα γερμανικά, ακόμα και για να συμπληρώσει απλώς την αίτηση εγγραφής του. Ωστόσο δύο Βερολινέζοι αποφάσισαν να φτιάξουν ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο: το μόνο που χρειάζεται κανείς για την εγγραφή του είναι ένα αποδεικτικό ότι είναι πρόσφυγας.

Στο διαδικτυακό αυτό πανεπιστήμιο την πρώτη χρονιά οι φοιτητές μαθαίνουν τη γερμανικά και αγγλικά και διερευνούν τα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα. Το δεύτερο χρόνο διαλέγουν κατεύθυνση σπουδών και παρακολουθούν on line μαθήματα και την τρίτη χρονιά εγγράφονται σε ένα συνεργαζόμενο, «συμβατικό» πανεπιστημιακό τμήμα από το οποίο θα μπορούν να αποφοιτήσουν ως «κανονικοί φοιτητές».

Το πανεπιστήμιο προσφέρει επιστημονικά πεδία που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της γερμανικής αγοράς εργασίας όπως διοίκηση επιχειρήσεων, πολυτεχνείο, επιστήμη ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαπολιτισμικές σπουδές.

Οι εμπνευστές του Kiron (από το ελληνικό Χείρων, ο μυθικός κένταυρος -σύμβολο της βοήθειας προς τους άλλους σε καιρό ανάγκης) είναι αισιόδοξοι, καθώς οι ανταπόκριση τόσο των υποστηρικτών του εγχειρήματός τους όσο και των μελλοντικών φοιτητών τους είναι τεράστια. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρώσει περίπου 150.000 ευρώ, ενώ στόχος της διαδυκτιακής εκστρατείας τους είναι τα 1,2 εκατομμύρια που θα καλύψουν τη φοίτηση 100.000 σπουδαστών.
 
εμφάνιση σχολίων