0
1
σχόλια
2542
λέξεις
ΖΗΝ

7 κορίτσια γύρισαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα της κρίσης. Τις ρωτήσαμε τα γιατί και τα πώς

DOC TV
12 Ιουνίου 2015


Όνομα: Σάντρα. Ηλικία: 30. Ειδικότητα: Δημοσιογράφος. Αυτή τη στιγμή μένει στην Κρήτη

Σε ποια χώρα πήγες και γιατί; «Πήγα στο Λονδίνο για ένα μεταπτυχιακό. Ενώ είχα καλή δουλειά και καλή ζωή στην Αθήνα, αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου -απλά γιατί ήθελα να μάθω κι άλλα πράγματα!».

Πόσο καιρό έμεινες εκεί; «Έμεινα εκεί 2 χρόνια. Ένα χρόνο το μεταπτυχιακό κι άλλον ένα έψαχνα, δούλευα, ζύγιζα καταστάσεις...».

Γιατί επέστρεψες; Πώς αντιμετώπισε η οικογένεια και οι φίλοι σου αυτή την απόφαση; «Επέστρεψα εκ πεποιθήσεως. Όχι στην Αθήνα αλλά στην Κρήτη, όπου μεγάλωσα. Ένιωσα ότι δεν ήθελα να "στήσω" κάτι εκεί, να το κάνω σπίτι μου. Επιπλέον, το Λονδίνο είναι αστρονομικά ακριβό (ενοίκια, μετακίνηση κλπ.). Ενώ έμαθα πολλά και γνώρισα φανταστικούς ανθρώπους, έπρεπε να περάσει αρκετός καιρός ζορίσματος ώστε να αποκτήσω ένα επίπεδο ζωής που με κάλυπτε. Με την έννοια του να τρώω καλά, να μην ταλαιπωρούμαι σε καθημερινή βάση, να ζω μέσα σε μια δεμένη κοινότητα. Οι περισσότεροι φίλοι μου είχαν και οι ίδιοι γυρίσει ή γύριζαν απέξω, συνεπώς αντιμετώπιζαν την επιστροφή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Νιώθαμε ότι επιστρέφουμε με νέες ιδέες και φουλ ενέργεια, έτοιμοι για δράση (αν δεν προσπαθήσουμε εμείς να αλλάξουμε τον τόπο μας, τότε ποιος;)! Οι γονείς, με ένα άγχος στην αρχή του στυλ: "Τι θα κάνεις τώρα εδώ;" Κι ύστερα: "Την καλύτερη απόφαση έχεις πάρει. Εδώ θα ζεις καλά, όχι όπως εκεί"».

Με τι ασχολείσαι τώρα εδώ; Πόσο δύσκολα ή εύκολα είναι σε σχέση με το εξωτερικό; «Γενικά τα πιο θεωρητικά αντικείμενα, τέχνες, μίντια κλπ. παντού περνάνε κρίση. Αν ήμουν τραπεζικός υπάλληλος θα ήταν αλλιώς. Σε σχέση με τη δουλειά είναι σίγουρα πιο δύσκολα εδώ, γιατί ακόμη κι αν θες να πιάσεις μια δουλειά ανειδίκευτη, υπάρχει έλλειψη. Αυτό μόνο. Σχετικά με όλα τα υπόλοιπα, θεωρώ ότι υπάρχει πολύ περισσότερο και πιο εύφορο έδαφος ώστε να στηθούν πράγματα. Και έχει και πιο μεγάλο αντίκτυπο αυτό που κάνεις. Πέρυσι έκανα ρεπορτάζ για το τοπικό κανάλι και τώρα "το παίζω οικογένεια", μια και αναπαρήγαγα το είδος μας (κάτι που σίγουρα δεν θα είχα επιλέξει να κάνω εάν ήμουν στην Αγγλία)».

Ποια είναι η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των χωρών; «Το Λονδίνο δεν μπορεί να μπει σε μία κατηγορία, με την έννοια ότι είναι μια από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις του κόσμου. Άρα υπάρχουν όλες οι φιλοσοφίες και στυλ ζωής και νοοτροπίας κλπ. Από την άλλη, υπάρχει έντονη η έλλειψη του ανθρωπένιου στοιχείου, του αυθόρμητου και δημιουργικού παράγοντα που φέρει ο άνθρωπος. Έχουν μάθει να τηρούν κανόνες -πράγμα πολύ καλό-, κι όμως συχνά γίνονται δέσμιοι των κανόνων τους. Επίσης, υπάρχει έντονη η έλλειψη στενής κοινότητας (γενικό χαρακτηριστικό των μεγάλων πόλεων). Αν και ο ταμίας του συνοικιακού σούπερ μάρκετ με ήξερε ένα χρόνο, όταν μια μέρα είχα 10 σεντς λιγότερα δεν δέχτηκε να του τα πάω αργότερα».

Θα ξανάφευγες στο εξωτερικό; Για ποιο λόγο και κάτω από ποιες συνθήκες; «Θα ξανάφευγα, ναι. Έχω πάντα όλες τις πιθανότητες ανοιχτές στη ζωή -πιο πολύ λόγω ιδιοσυγκρασίας και όχι συνθηκών. Ο σύντροφός μου είναι Άγγλος και είμαστε με το ένα πόδι πάντα εκτός. Έχουμε ένα back up plan. Όχι τόσο λόγω κρίσης, έλλειψης δουλειάς κλπ. Αλλά περισσότερο κάτι σαν: "Οκ, δεν θέλουμε να είμαστε αυτή τη στιγμή εδώ, πάμε να δοκιμάσουμε κάτι άλλο". Προς το παρόν όμως μας αρέσει η Κρήτη. Έχει ήλιο, καλούς φίλους και πάντα ζουμερές ντομάτες!».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο συν της επιστροφής στην Ελλάδα; «Χμ... Η πιο απλή και ξεκούραστη καθημερινότητα».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μείον της επιστροφής στην Ελλάδα; «Οι άνθρωποι που έχασα. Η αίσθηση ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και τρελά -αλλά ίσως αυτό είναι το χαρακτηριστικό του ότι μεγαλώνουμε!».


Όνομα: Ναταλία. Ηλικία: 30. Ειδικότητα: Ιδιωτικός υπάλληλος. Αυτή τη στιγμή μένει στην Αθήνα.

Σε ποια χώρα πήγες και γιατί; «Πήγα στο Βέλγιο ως οικονομικός μετανάστης, για ανεύρεση εργασίας».

Πόσο καιρό έμεινες εκεί; «Έμεινα στο Βέλγιο επί 6 χρόνια».

Γιατί επέστρεψες; Πώς αντιμετώπισε η οικογένεια και οι φίλοι σου αυτή την απόφαση; «Γύρισα πίσω διότι μου έλειπε η κοινωνική ζωή, ο πολιτισμός, η γλώσσα, η ζωή στην Ελλάδα. Οι γονείς μου κατατρόμαξαν που επέστρεψα -το ίδιο και οι πιο πολλοί φίλοι. Δεν ενέκριναν και πολύ αυτή μου την απόφαση, με τα όσα γίνονται στην Ελλάδα».

Με τι ασχολείσαι τώρα εδώ; Πόσο δύσκολα ή εύκολα είναι σε σχέση με το εξωτερικό; «Στην Ελλάδα είμαι ιδιωτικός υπάλληλος, όπως ήμουν και στο Βέλγιο. Άλλες είναι οι δυσκολίες εδώ, κι άλλες εκεί. Γενικά όμως δεν νομίζω πως είναι ούτε πιο εύκολα, ούτε πιο δύσκολα. Οι δύο πραγματικότητες είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, όμως με ισάξια, δύσπεπτα προβλήματα η καθεμία».

Ποια είναι η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των χωρών; «Οι διαφορές μεταξύ των χωρών μου φαίνονται μη μετρήσιμες σε γενικό πλαίσιο αλλά ανά περίσταση. Σαφώς υπάρχουν και  ζητήματα νοοτροπίας αφού διαφέρουμε πολύ ως λαοί.  Οι σχέσεις και οι δεσμοί εδώ είναι διαφορετικοί. Εκεί όμως είναι πιο οργανωμένα. Σε κάποιους ταιριάζει πολιτισμικά το περιβάλλον, σε άλλους όχι. Για κάποιους το εργασιακό αρκεί για να φτιάξει η γενική ισορροπία ζωής, ενώ για κάποιους άλλους δεν είναι καθόλου αρκετό. Για εμένα πάντως δεν ήταν».

Θα ξανάφευγες στο εξωτερικό; Για ποιο λόγο και κάτω από ποιες συνθήκες; «Θα ξανάφευγα μόνο αν αναγκαζόμουν για οικονομικούς λόγους».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο συν της επιστροφής στην Ελλάδα; «Το μεγαλύτερο συν εδώ είναι η κοινωνική ζωή. Πλέον είναι όπως την έχω ανάγκη να είναι. Νιώθω πιο άνθρωπος στην Ελλάδα».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μείον της επιστροφής στην Ελλάδα; «Το μεγαλύτερο μείον είναι ότι έχω την οικογένειά μου μονίμως μακριά (μένουν στο  Βέλγιο), αλλά και η συνεχής ανασφάλεια για όλα τα καθημερινά πρακτικά ζητήματα όπως η εργασία, η περίθαλψη και η ασφάλιση».


Όνομα: Ιωάννα. Ηλικία: 30. Ειδικότητα: Γραφιστική, σεμινάρια, σχέδιο, αγροτικά. Αυτή τη στιγμή μένει στην Κρήτη.

Σε ποια χώρα πήγες και γιατί; «Στην Αγγλία. Έκανα μεταπτυχιακό σε animation και εργάστηκα στον ίδιο τομέα».

Πόσο καιρό έμεινες εκεί; «Τρεισήμισι χρόνια».

Γιατί επέστρεψες; Πώς αντιμετώπισε η οικογένεια και οι φίλοι σου αυτή την απόφαση; «Επέστρεψα γιατί σε κάποια φάση έχασα το νόημα. Η ποιότητα ζωής δεν ήταν καλύτερη. Ήταν όλο βιομηχανοποιημένο και δεν ήταν όπως το είχα στο μυαλό μου. Ήμουν ένας τεχνικός στην ουσία και δεν είχε δημιουργικότητα η δουλειά μου. Και ούτε προβλεπόταν στο μέλλον αφού έτσι είναι το σύστημα των εταιρειών. Έτσι και γινόμουν supervisor, απλώς αντί να κάνω media κοπτοραπτική θα επέβλεπα άλλους να την κάνουν. Θα έπρεπε να αποκοπώ από τη δημιουργία. Επίσης ήταν όλα πάρα πολύ ακριβά».

Με τι ασχολείσαι τώρα εδώ; Πόσο δύσκολα ή εύκολα είναι σε σχέση με το εξωτερικό; «Τώρα ζω στην Κρήτη και κάνω γραφιστικά, αγροτικά, ζωγραφίζω μπλουζάκια για παιδιά, σεμινάρια σχεδίου. Στον τομέα μου δεν κάνω πολλά. Το προτιμώ πάντως από την Αγγλία. Είμαι πιο χαρούμενη εδώ».

Ποια είναι η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των χωρών; «Αντίθετοι λαοί οι Άγγλοι και οι Έλληνες. Τα καλά και τα κακά είναι αντίστροφα. Π.χ. οι υπηρεσίες στην Αγγλία είναι υποδειγματικές και κανείς δεν θα σου πάρει τη σειρά. Δεν θα το σκεφτεί καν. Και στον εργασιακό χώρο το ίδιο. Δεν υπάρχει το "η προσωπική μου διάθεση περνάει στη δουλειά". Στην επικοινωνία υπάρχει ευγένεια αλλά αν το επεκτείνεις στις προσωπικές σχέσεις, είναι μια τυπική ευγένεια, ψυχρή. Υπάρχουν τείχη στην επικοινωνία».

Θα ξανάφευγες στο εξωτερικό; Για ποιο λόγο και κάτω από ποιες συνθήκες; «Σε γενικές γραμμές δεν θα ξανάφευγα, αλλά ίσως το έκανα για επαγγελματικούς λόγους και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. ένα χρόνο για το τάδε πρότζεκτ. Και όχι στην Αγγλία πάντως».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο συν της επιστροφή στην Ελλάδα; «Το μεγαλύτερο συν εδώ είναι το φαγητό. Και η θάλασσα».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μείον της επιστροφής στην Ελλάδα; «Το μεγαλύτερο μείον είναι οι Έλληνες».


Όνομα: Ευαγγελία. Ηλικία: 29. Ειδικότητα: Εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή μένει στην Κρήτη.

Σε ποια χώρα πήγες και γιατί; «Πήγα στη Σκωτία για μεταπτυχιακό».

Πόσο καιρό έμεινες εκεί; «Δύο χρόνια».

Γιατί επέστρεψες; Πώς αντιμετώπισε η οικογένεια και οι φίλοι σου αυτή την απόφαση; «Επέστρεψα ως μία προσωρινή απόφαση, γιατί ούτε στο εξωτερικό κατάφερα να βρω μια πιο μόνιμη δουλειά στο αντικείμενό μου. Κουράστηκα με τις αιτησούλες και τις συνεντεύξεις, με τον καιρό της Αγγλίας, τελείωνε και το συμβόλαιο σπιτιού που έμενα και είπα να επιστρέψω. Επίσης σημαντικό στοιχεί ήταν ότι άρχισαν να επιστρέφουν σιγά σιγά όλοι οι άνθρωποί μου. Η οικογένεια χάρηκε όταν γύρισα, γιατί έλειπα δέκα χρόνια από την Κρήτη -αν βάλεις και τις σπουδές στην Αθήνα. Αλλά μετά από λίγο καιρό άρχισε το "τι ήθελες και γύρισες"».

Με τι ασχολείσαι τώρα εδώ; Πόσο δύσκολα ή εύκολα είναι σε σχέση με το εξωτερικό; «Τώρα βγάζω τα προς το ζην στην οικογενειακή επιχείρηση (φούρνος), έχοντας κάνει κι άλλες διάφορες δουλειές, άσχετες με το αντικείμενό μου. Δυσκολότερα εδώ, λόγω χαμηλότερων εισφορών, απλήρωτες ώρες εργασίας, και το σημαντικότερο, ότι υπάρχει ετερότητα σε αυτό που σπούδασα και σε αυτό που πραγματικά κάνω. Πιο εύκολο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότερα έξοδα από ενοίκια και φαγητό».

Ποια είναι η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των χωρών; «Ως διαφορά μεταξύ των χωρών, σίγουρα η αξιοκρατία είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που μπορώ να σκεφτώ».

Θα ξανάφευγες στο εξωτερικό; Για ποιο λόγο και κάτω από ποιες συνθήκες; «Θα ξανάφευγα ίσως, ναι. Κυρίως γιατί το πολιτιστικό κομμάτι, που με ενδιαφέρει κιόλας, είναι ένας τομέας στον οποίο μπορεί και να πληρωθείς! Θα έφευγα αν αυτά που με κρατάνε εδώ έσβηναν σιγά σιγά: η ιδέα μιας δημιουργίας με άλλους ωραίους ανθρώπους, ο ήλιος και οι φίλοι μου».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο συν της επιστροφής στην Ελλάδα; «Είναι οι κατακόκκινες ντοματούλες, η μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση δημιουργίας κάτι δικού μου, η θάλασσα, οι φίλοι».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μείον της επιστροφής στην Ελλάδα; «Το μεγαλύτερο μείον είναι η κακή νοοτροπία του Κρητικού με τη χρυσή καδένα και οι μισθοί».


Όνομα: Σοφία. Ηλικία: 27. Ειδικότητα: Project manager. Αυτή τη στιγμή μένει στην Αθήνα.

Σε ποια χώρα πήγες και γιατί; «Στην Ολλανδία για σπουδές και δουλειά».

Πόσο καιρό έμεινες εκεί; «Τρία χρόνια».

Γιατί επέστρεψες; Πώς αντιμετώπισε η οικογένεια και οι φίλοι σου αυτή την απόφαση; «Επέστρεψα για πολλούς λόγους -με είχε κουράσει η ζωή στην Ολλανδία, μου είχε λείψει η χώρα μου και η ιδέα ότι μπορώ να ξεκινήσω κάτι επιχειρηματικό στην Ελλάδα. Η οικογένεια με αντιμετώπισε με προβληματισμό. Ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί έφυγα από κάτι πιο σίγουρο στην Ολλανδία, για να έρθω Ελλάδα».

Με τι ασχολείσαι τώρα εδώ; Πόσο δύσκολα ή εύκολα είναι σε σχέση με το εξωτερικό; «Τώρα δουλεύω πάνω σε μια επιχειρηματική ιδέα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι καμιά επιλογή από τις δύο δεν είναι εύκολη στην παρούσα φάση. Θα μπορούσα όμως να πω ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πιο εύκολες, τουλάχιστον υπαρκτές, αλλά η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην Ελλάδα κάνει τα πράγματα δύσκολα σε όλα τα επίπεδα».

Ποια είναι η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των χωρών; «Είμαστε διαφορετικοί σε όλα τα επίπεδα. Τους Ολλανδούς, σε σχέση με τους Έλληνες, τους διακρίνει η αμεσότητα και ο ρεαλισμός».

Θα ξανάφευγες στο εξωτερικό; Για ποιο λόγο και κάτω από ποιες συνθήκες; «Ίσως να ξανάφευγα. Για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους, αν οι συνθήκες το απαιτούσαν».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο συν της επιστροφής στην Ελλάδα; «Το μεγαλύτερο συν της επιστροφής; Πως νιώθεις ότι είσαι εκεί που ανήκεις».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μείον της επιστροφής στην Ελλάδα; «Το μεγαλύτερο μείον της επιστροφής στην Ελλάδα είναι ότι συνειδητοποιείς πως όλα αυτά που σε ενοχλούσαν είναι ακόμα εδώ και σε περιμένουν».


Όνομα: Κατερίνα. Ηλικία: 28. Ειδικότητα: Φοιτήτρια. Αυτή τη στιγμή μένει στη Χαλκίδα.

Σε ποια χώρα πήγες και γιατί; «Στην Αγγλία για σπουδές».

Πόσο καιρό έμεινες εκεί; «15 μήνες».

Γιατί επέστρεψες; Πώς αντιμετώπισε η οικογένεια και οι φίλοι σου αυτή την απόφαση; «Γύρισα διότι δεν υπήρχε σοβαρή προοπτική εργασίας στο αντικείμενό μου και η συνέχιση των σπουδών ήταν δαπανηρή. Μου είχε λείψει το σπίτι μου. Η οικογένεια αντιμετώπισε αυτή την απόφαση με χαρά κι ενθουσιασμό».

Με τι ασχολείσαι τώρα εδώ; Πόσο δύσκολα ή εύκολα είναι σε σχέση με το εξωτερικό; «Τώρα ασχολούμαι με σπουδές».

Ποια είναι η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των χωρών; «Η ζωή είναι πιο εύκολη (πιο οικεία, πιο κοινοτική). Οι σκέψεις που προκύπτουν για τη ζωή είναι πιο δύσκολες (πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε μέσα στην οικειότητα; τι είδους κοινότητα έχουμε με τους άλλους;). Ο ορθολογισμός και η ταξική κουλτούρα που στην Αγγλία είναι θεμέλιοι λίθοι, ενώ στην Ελλάδα ξένο ρούχο που προσπαθούμε να δέσουμε πάνω μας».

Θα ξανάφευγες στο εξωτερικό; Για ποιο λόγο και κάτω από ποιες συνθήκες; «Θα ξανάφευγα για να δοκιμάσω το διαφορετικό, εφόσον είχα συγκεκριμένους στόχους και πόρους ικανούς να μου διασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο συν της επιστροφής στην Ελλάδα; «Το μεγαλύτερο συν εδώ  είναι ότι έρχεται η ψυχή στη θέση της».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μείον της επιστροφής στην Ελλάδα; «Ο καθρέφτης που βάζεις μπροστά σου και αναγκάζεσαι να κοιταχτείς».


Όνομα: Ιλιάδα. Ηλικία: 27. Ειδικότητα: Εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή μένει στην Αντίπαρο.

Σε ποια χώρα πήγες και γιατί; «Έχω γυρίσει αρκετά, και για σπουδές και για πρακτικές, και εντός και εκτός Ευρώπης. Το μεγαλύτερο διάστημα όμως το πέρασα στη Σουηδία, όπου έκανα μεταπτυχιακό δύο χρόνια και παράλληλα τον ένα χρόνο δούλευα. Επέλεξα τη Σουηδία γιατί έχω καταγωγή από εκεί και γιατί το επίπεδο σπουδών ήταν αυτό που ήθελα».

Πόσο καιρό έμεινες εκεί; «Έμεινα στο εξωτερικό δύο χρόνια».

Γιατί επέστρεψες; Πώς αντιμετώπισε η οικογένεια και οι φίλοι σου αυτή την απόφαση; «Επέστρεψα με το πέρας του μεταπτυχιακού αφού είχα αποφασίσει να δοκιμάσω την τύχη μου στην Ελλάδα. Είχα το προνόμιο της οικογενειακής επιχείρησης στην οποία ήθελα να δώσω μια ευκαιρία. Επίσης όσο και αν μου αρέσουν οι νέες εμπειρίες και η ζωή στο εξωτερικό, μου έλειπε η ζωή στην Ελλάδα και η οικογένειά μου. Την απόφαση αυτή τη στηρίζει η οικογένειά μου, αλλά αν αποφασίσω μια μέρα να ξαναφύγω, πιστεύω θα κάνει το ίδιο και τότε».

Με τι ασχολείσαι τώρα εδώ; Πόσο δύσκολα ή εύκολα είναι σε σχέση με το εξωτερικό; «Τώρα ασχολούμαι με την οικογενειακή επιχείρηση, είμαι στη διοίκηση του ξενοδοχείου μας στην Αντίπαρο. Μου αρέσει αυτή η εργασιακή εμπειρία, μια και είναι πάνω στο αντικείμενο που σπούδασα και αγαπάω, τον κλάδο του τουρισμού. Η δυσκολία που αντιμετωπίζω σε σχέση με το εξωτερικό είναι η έλλειψη οργάνωσης και επαγγελματισμού από πολλούς φορείς που πρέπει να συνεργαστώ».

Ποια είναι η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των χωρών; «Η διαφορά νοοτροπίας έγκειται σε πολλά επίπεδα. Όσον αφορά στη δουλειά θα έλεγα την έλλειψη επαγγελματισμού που μας διακρίνει εδώ καθώς και η έλλειψη ευγένειας πολλές φορές. Επίσης, εδώ ψάχνουμε πάντα έναν τρόπο να παρακάμψουμε τους κανόνες, κάτι το οποίο δεν το διέκρινα στη Σουηδία. Γενικά στη Σουηδία λειτουργούσαν όλα βάσει σχεδίου, ακόμα και οι κοινωνικές συναντήσεις, όπου έλειπε ο αυθορμητισμός που έχουμε εδώ, του τύπου "πού είσαι, πάμε για καφέ σε 5';" κάτι το οποίο δεν μου ταίριαζε».

Θα ξανάφευγες στο εξωτερικό; Για ποιο λόγο και κάτω από ποιες συνθήκες; «Θα ξανάφευγα, εάν το επέβαλλαν οι συνθήκες. Για την ώρα έχω στην Ελλάδα μια δουλειά που μου προσφέρει αυτά που θέλω, είμαι κοντά στην οικογένειά μου και ζω στον αγαπημένο μου τόπο. Εάν όμως χρειαστεί να ξαναφύγω, είτε για λόγους δουλειάς είτε για κάποιον άλλο λόγο, που δεν μπορώ να προβλέψω τώρα, θα το έκανα. Δεν πιστεύω να συμβιβαζόμουν στην Ελλάδα με μια δουλειά που να μη με κάλυπτε, θα δοκίμαζα να βρω αυτό που ψάχνω κάπου άλλου».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο συν της επιστροφής στην Ελλάδα; «Το μεγαλύτερο συν είναι η επιστροφή σε έναν τρόπο ζωής που με εκφράζει και όσο και αν ακούγεται ασήμαντο, ο καιρός! Δεν πίστευα ότι θα με επηρέαζε τόσο ο καιρός, αλλά τελικά ο ήλιος επηρεάζει πολύ την ψυχολογία».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μείον της επιστροφής στην Ελλάδα; «Το μεγαλύτερο μείον είναι ότι όσο αισιόδοξη κι αν είμαι εγώ και όσο και αν με καλύπτουν οι συνθήκες υπό τις οποίες ζω και δουλεύω, δεν παύω να νιώθω γύρω μου τη μιζέρια και το άγχος που βιώνουν πολλοί».


Διαβάστε επίσης: Έξι 'Ελληνες (νεο-μετανάστες) μας δίνουν οδηγίες

εμφάνιση σχολίων