Κολοκύθες με κράνμπερι. Γαλλικά σουφλέ. Τορτελίνι με καρύδια και ροκφόρ. Ιδιαίτερη σαλάτα. Το γιορτινό μενού προβλέπει για όλους, χρόνια πολλά
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
22 Δεκεμβρίου 2018
ΥΛΙΚΑ: 2 μικρές μακρόστενες κολοκύθες, κομμένες σε φέτες και ξεσποριασμένες, 6 φύλλα φασκόμηλου, 5 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους, 200 γρ. μικρά μανιτάρια Portobello κομμένα σε κύβους, 1 κουτ. γλ. κόλιανδρο, 1 κουτ. γλ. κύμινο, 240 γρ. βρασμένα φασόλια cannellini (τα μικρά λευκά φασόλια), 150 γρ. φρέσκα κράνμπερι, 2 κουτ. σουπ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, λίγο ελαιόλαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις. Τοποθετούμε τις φέτες κολοκύθας σε ένα ταψί, από πάνω ρίχνουμε τα φύλλα φασκόμηλου και τις σκελίδες σκόρδου, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τα μισά μυρωδικά και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει η σάρκα να μαλακώνει και να καραμελώνει. Ξεφλουδίζουμε το ψημένο σκόρδο και το κρατάμε σε πιατάκι. Σωτάρουμε τα μανιτάρια σε λίγο λάδι, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα μυρωδικά και μόλις πιουν τα υγρά τους, τα ανακατεύουμε με το σκόρδο και τα φασόλια. Ρίχνουμε 25 ml νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τα κράνμπερι για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να σκάνε και να γίνονται ελαφρώς κολλώδη. Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου ή μέλι και ανακατεύουμε.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΙΑΤΟΥ: Βάζουμε τις φέτες κολοκύθας σε πιατέλα, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα φασόλια και περιχύνουμε με τη σάλτσα κράνμπερι.
ΣΟΥΦΛΕ AU GRATIN DAUPHINOIS
ΥΛΙΚΑ: 1,5 κιλό πατάτες, 1 λίτρο γάλα φρέσκο, 100 γρ βούτυρο, 300 ml ρευστή κρέμα γάλακτος (όχι πολύ πηχτή), 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, ¼ κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο, 1 κουτ. γλ. αλάτι, 1 κουτ. γλ. πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες των 3 χιλιοστών. Δεν τις ξεπλένουμε με νερό. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και προσθέτουμε 3 σκελίδες σκόρδο, τα μυρωδικά και τις πατάτες. Σιγοβράζουμε για μισή ώρα, ανακατεύοντας απαλά και συχνά για να μην κολλήσει το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας, διότι το φαγητό θα αποκτήσει περίεργη γεύση. Κόβουμε τη σκελίδα του σκόρδου που κρατήσαμε στη μέση και τρίβουμε ένα ταψί για να πάρει άρωμα. Στη συνέχεια βουτυρώνουμε το σκεύος καλά. Απλώνουμε τις μισές πατάτες σε μια στρώση, ρίχνουμε το βούτυρο διάσπαρτα σε κομματάκια και περιχύνουμε με τη μισή κρέμα γάλακτος. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες πατάτες. Ρίχνουμε στο ταψί μας τη σάλτσα του γάλακτος μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες μας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει το φαγητό μας και να κάνει μια ωραία γκρατινέ κρούστα.
ΤΟΡΤΕΛΙΝΙ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΡΟΚΦΟΡ
ΥΛΙΚΑ: 2 πακέτα ζυμαρικά τορτελίνι με γέμιση τυριού, 150 γρ. τυρί ροκφόρ, 250 γρ. κρέμα γάλακτος, 50 γρ. καρυδόψιχα, ½ κουτ. σουπ. βούτυρο, 1 κουτ. σουπ. ψιλοκομμένο άνηθο, 2 κουτ. σουπ. κονιάκ, λίγο λευκό πιπέρι (προαιρετικά).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τα τορτελίνια μας. Αλέθουμε τα καρύδια στο μούλτι μέχρι να γίνουν μικρά κομματάκια, όχι σκόνη. Σε τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα καρύδια. Σωτάρουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το ροκφόρ κομμένο σε μικρά κομμάτια, το κονιάκ, τον άνηθο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε τη σάλτσα μέχρι να λιώσει το ροκφόρ. Περιχύνουμε τα τορτελίνια και σερβίρουμε αμέσως.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΥΚΟ, ΡΟΔΙ, ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΡΟΚΑ
ΥΛΙΚΑ: 3 ματσάκια φύλλα ρόκας, 1 μέτριο ρόδι, 6 αποξηραμένα σύκα, 1 χούφτα ψιλοκομμένα καρύδια ή φουντούκια, 1 κουτ. σουπ. μέλι, 3 κουτ. σουπ. ξίδι μπαλσάμικο, 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε τη ρόκα και την κόβουμε με το χέρι. Καθαρίζουμε τα σπόρια του ροδιού και ψιλοκόβουμε τα σύκα. Χτυπάμε το λάδι, το μέλι και το ξίδι μέχρι να διαλυθεί καλά το μέλι. Περιχύνουμε τη ρόκα και ανακατεύουμε. Ύστερα ρίχνουμε από πάνω τα σύκα και τους σπόρους του ροδιού. Σερβίρουμε είτε σκέτη, είτε με κρουτόν. Καλή όρεξη!
εμφάνιση σχολίων